LIVE TEXT Băsescu, la TVR: Ponta să înveţe să nu mai trăiască în minciună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu a condus ședința CSAT
Preşedintele Traian Băsescu a condus ședința CSAT

Traian Băsescu este invitatul emisiunii "Prim plan", difuzată luni, de la 20.00, la TVR 1 şi TVR Info, în timpul interviului preşedintele urmând să abordeze teme precum relaţia putere-opoziţie, inclusiv în perspectiva alegerilor, dar şi reîntregirea salariilor bugetarilor în raport cu scăderea CAS.

Emisiunea "Prim plan" este transmisă în direct.

În emisiune, Traian Băsescu vorbeşte despre relaţia putere-opoziţie, inclusiv în perspectiva alegerilor, dar şi despre reîntregirea salariilor bugetarilor în raport cu scăderea CAS.

Totodată, preşedintele abordează în emisiunea "Prim plan" şi despre problemele din energie, problema contractelor preferenţiale cu statul, dar şi despre raportul dintre MCV şi Schenegen. Interviul va viza şi tema luptei anticorupţie, dar şi cea a refrormei statului.
Emisiunea este moderată de Alina Stancu şi Dan Turturică.

UPDATE 20.03 "În principiu, dl Ponta trebui să înveţe ca nu poţi trăi la nesfârşit din minciună. Nu vii la preşedinte, întâlnirea nu este din băşcălie. Consultările au fost constituţionale, în urma cărora trebuie să rezulte soluţia pentru un nou premier. Pentru România era vital ca un Guvern să fie instalat imediat".

UPDATE 20.10 "Premergător acestei întâlniri, ştiind că Emil Boc îşi va depune mandatul, l-am invitat pe Boc şi şase oameni din conducerea PDL, i-am prevenit că prima propunere o voi face lui Victor Ponta. Mă aşteptam ca partidele din USL să vină cu o propunere. Soluţia lor a fost demisia mea şi alegeri anticipate."

UPDATE 20.12 "Am verfificat dacă transcriptul este la limită până la redarea înregistrării. Putea să-mi spună preşedintele în orice formă, eu acceptam. În timpul discuţiilor am respins ideile celor din USL şi am testat propunerea lui Ponta ca premier. Antonescu a răspuns: dacă ne daţi înapoi parlamentarii UNPR. Unul din preşedinţii celor trei partide a spus: am luat notă, deci propunerea a fost serioasă."

"Aveam pregătită şi o soluţie mult mai consolidată, dar nu aveam certitudine că va trece. Soluţia pe care am şi mers până la urmă. Este una să stai la peluză şi să strigi la Guvern, iar alta e să vezi competenţa unui Guvern Ponta". "A fost o emisiune de tip taifas, de aceea am făcut aceste precizări după cinci săptămâni. Eu trebuia să spun publicului că avem un prim ministru desemnat, adică Ungureanu. Dacă Ponta ar fi spus da, nu aveam nicio ezitare".

UPDATE 20.17 "Ei putea să spună da, iar eu nu mai puteam să fac pasul înapoi. Dacă i-aş fi prous lui Crin, mi-ar fi spus: 'e neserioasă propunerea'. El este viitorul preşedinte, de asta nu i-am propus. Celălalt e viitorul ministru al economiei. Cum să-i propui funcţia de prim-ministru unuia care se vrea preşedinte? Nu ştiu dacă nu mi-ar fi convenit să-i văd ce fac în situaţie de criză. Am mai testat soluţia PSD la guvernare. Era o variantă şi obiectivul lor, alegerile anticipate, era acoperit de această propunere. În perioadă de criză, schimbarea guvernului este o necesitate, nu o tragedie. Şi opţiunea publicului era un premier apolitic."

UPDATE 20.20  "Au mai fost şi alte nume de premier, dar nu au relevanţă. Ponta nu are decât propria conştiinţă. Eu nu voi merge mai departe. Astăzi, văd că, surprinzător, Ponta a declarat că nu va fi niciodată premier cu Băsescu preşedinte. Dar eu voi fi preşedinte şi după alegerile din 2012, din toamnă."

"Trebuie să vă spun: eu încerc disperat aproape să ating schimbarea Constituţiei. De ce? Nu pentru mine, pentru că eu nu aş beneficia de îmbunătăţirea acestei Constituţii, în orice caz. Mandatul meu nu se poate desfăşura decât pe Constituţia existentă, însă, aşa cum rezultă din stenogramă, sunt dispus la ajustarea mandatului prin voinţă proprie, dacă nu se întâmplă un lucru extrem de grav pentru democraţia românească: trecerea peste votul a 85% dintre cei care au participat la referendumul din noiembrie 2009."

"Nouă milioane de oameni au zis "vrem Parlament unicameral şi 300 de parlamentari". Propunerea USL este un mare fals de 300 plus 18. Noi avem 18 reprezentanţi ai minorităţilor, un număr mic de reprezentanţi dobândesc 10% din Parlament. Te trezeşti cu 20 la sută în Parlament numai din minorităţi, faci minorităţile să dicteze. Propunerea USL este un mare fals politic.

Dacă UDMR nu vrea, sunt alte partide în Parlament care trebuie să ţină cont de votul oamenilor".

UPDATE 20.33 "Te poţi supăra la tine la partid, dar în Parlament eşti trimis prin vot să-i reprezinţi prin Parlament. Cu sau fără UDMR, coaliţia nu poate revizui Constituţia. Te duci în faţa electoratului să-i spui că vrei votul, dar tu nu ai vrut să pui în aplicare votul."

UPDATE 20.38 "Nu am nimic împotriva reducerii fiscalităţii. Noi am protejat economia. Fondul a venit cu mandat, creşterea cotei unice, creşterea TVA de la 19 la 20. A fost un moment cumplit când am ieşit în faţa oamenilor să tai salariile, iar acum obiectivul este restabilirea salariilor bugetarilor. Aa anunţat atunci că este vorba despre o situaţie temporară. Deficitul bugetar este de 1 şi ceva la sută. Eu nu am anunţat în Parlament că vom creşte salariile, eu am cerut să se analizeze posibilitatea de creştere a salariilor. Pentru mine e o problemă de conştiinţă tăierea salariilor. Nu Ungureanu a decis tăierea salariilor, eu am făcut-o".

UPDATE 20.40 "Noi nu putem condamna economia pentru că ajungeam la un şomaj incredibil. Au plecat 200 de mii de oameni din aparatul bugetar al statului. Nu a existat decizie despre care eu să fi vorbit fără să mă consult cu premierul Boc. M-am consultat cu Boc înainte de demisia lui privind mărirea salariilor."

"Nu m-am consultat cu premierul Ungureanu înainte de a cere mărirea salariilor. Nu e treaba premierului ce mesaje transmite preşedintele. Punctul de vedere nu mi-l poate schimba nici premierul nici Opoziţia. Românii trebuie să ştie că preşedintele are un punct de vedere. Dacă se ţine cont de el, nu e problema mea, discursul preşedintelui este al lui şi nu ia viză de aprobare de la nimeni. Îi spuneam "Mult succes" premierului dacă se opunea creşterii".

UPDATE 20.45 "Continuă analiza dosarului băieţilor deştepţi din Hidroelectrica. E vorba de o pierdere de 126 de milioane de euro. Cred că vom avea condamnări. Eu susţin desecretizarea dosarelor. Poate o să vi le aducă un porumbel către Turturică. Dacă statul îşi neglijează salariaţii de multe ori, uitaţi-vă la amărâţii din Afganistan. N-am întâlnit companii private care să evite creşterile saleriale.

UPDATE 20.48 "Consiliul Concurenţei a aplicat o amendă de 300 milioane de euro companiilor petroliere. Poţi doar să citeşti contractul încheiat de guvernul Năstase. Petrom trebuie să ştie că nivelul redevenţei nu poate fi mai mic decât în statele arabe. Aş face un fond de dezvoltare, cum are Norvegia. Trebuie făcută o politică a redevenţelor."

UPDATE 20.53 "De ce n-ar candida un greu, Vasile Blaga? A pierdut, mai tragi o dată? Vasile Blaga ar putea fi un candidat de calibru al PDL, dar poate fi Monica Macovei. Pe Oprescu îl poţi bate cu unul la fel ca el, dar ceva mai isteţ, sau cu unul care este total opus, gen Monica Macovei. Trebui să-i spună lui Oprescu în faţă ce a făcut. Niciun proiect nu aparţine lui Oprescu: pasajul l-am iniţiat eu, el a votat împotrivă. N-am văzut nicio căprioară şi niciun păun între Unirii şi Alba Iulia, după cum zicea Oprescu."

UPDATE 20.55 "PDL a avut şansa să-şi creeze o nouă linie de oameni politici. O să înmugurească doi-trei oameni din tinerii miniştri. Să ai pretenţia să fii greu, şi să te aşezi la umbra unui primar şi să câştigi la legislative, parcă nu eşti aşa greu. Suntem doi care nu putem candida: Eu şi Ion Iliescu".

UPDATE 21.00 "Am lucrat cu Ungureanu mult. Îşi poate crea singur o şansă extraordinară prin absorbţia fondurilor şi legea sănătăţii. Ştiu cine face bani din sănătate şi cei care susţin actualul sistem prin noua legislaţiei, ei erau vizaţi. Sunt stele ale medicinei care vor reformă. PDL a început să creadă în Ungureanu. Dacă Ponta era ager era prim-ministru. Sunt mulţumit cum se mişcă premierul că a început să pună degetul unde trebuie".

EMISIUNEA S-A ÎNCHEIAT!

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite