Băsescu şi Ponta, jumătate de armistiţiu. Preşedintele va reprezenta România la reuniunea Consiliului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu va reprezenta România la reuniunea Consiliului European din luna noiembrie. Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta la finalul unei întâlniri pe această temă cu şeful statului. Băsescu era dispus să-l ia şi pe premier.

Victor Ponta a susţinut că ar fi existat o ofertă de compromis din partea lui Traian Băsescu. „Preşedintele a invocat ideea unei participări comune, având în vedere că eu voi fi oricum la Bruxelles, la întâlnirea cu preşedintele Hollande şi cu prim-miniştrii socialişti, dar cred că ar fi o confuzie şi am apreciat invitaţia, dar nu era momentul", a explicat Ponta.

El a arătat că, în discuţia de la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat dorinţa de a participa la reuniunea CE, având în vedere contextul european. „Nu cred că România are nevoie în momente de asemenea crize la nivel european de o criză pe plan naţional, motiv pentru care atitudinea mea va fi şi în continuare constructivă", şi-a explicat Ponta atitudinea.

Consilierii guvernamentali implicaţi în stabilirea poziţiei României pentru bugetul comunitar aferent perioadei 2014-2020 vor merge la Palatul Cotroceni, pentru a-l informa şi sprijini pe şeful statului în vederea negocierilor de la Bruxelles.


COABITARE CU REPETIŢIE
Chiar dacă preşedintele şi-a prezervat un drept deja oferit de Curtea Constituţională, întâlnirea de ieri pare să fi marcat încă un pas spre o relaţie de coabitare între cei doi lideri politici.
Traian Băsescu nu poate ocoli USL în planurile de formare a Guvernului după alegeri, pentru că alianţa are peste 50% în sondaje. La rândul său, Victor Ponta are nevoie de sprijinul preşedintelui, pentru că şeful statului este cel care nominalizează candidatul la postul de premier. Săptămâna trecută, preşedintele şi premierul au avut o întâlnire pe teme economice şi de politică externă care pare să se fi desfăşurat într-o atmosferă la fel de calmă.

„A fost un moment foarte bun în care am analizat unul dintre cele mai bune rezultate", a explicat Ponta săptămâna trecută. Comunicatul emis de Palatul Cotroceni după întâlnire era în aceeaşi notă.
De altfel, în ultima perioadă premierul Ponta a evitat atacurile dure la adresa preşedintelui, pe care nu l-a mai caracterizat drept „ilegitim" sau „dictator". La rândul său, Traian Băsescu şi-a îndreptat tirul în special spre liderul PNL, Crin Antonescu. ˝;

Ponta: coabitarea e posibilă
Premierul Victor Ponta a susţinut, recent, într-un interviu pentru „Le Figaro", că „ultimele luni arată că este posibilă coabitarea" cu preşedintele Traian Băsescu.
Ponta a fost întrebat dacă este posibilă o nouă suspendare a preşedintelui. „Nu, nu cred. Ultimele luni arată că este posibilă coabitarea. Nu este o poveste de dragoste. Dar testul din vară ne-a schimbat pe amândoi, pentru că am pierdut şi unul, şi celălalt", a explicat Ponta.
De altfel, Ponta a afirmat că ultima sa întâlnire cu Traian Băsescu a fost una pozitivă: „În mod surprinzător, s-a derulat foarte bine. Nouăzeci de minute pentru a ne pune de acord asupra a patru dosare fierbinţi: acordul financiar care urmează cu FMI, o restructurare a atribuirii ajutoarelor europene, reforma administrativă şi bugetul pe 2013".


Cum a evoluat relaţia dintre preşedinte şi premier
Conflictul dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta s-a declanşat în 19 iunie când premierul a anunţat că vrea să reprezinte România la Consiliul European în locul preşedintelui Traian Băsescu.
În replică, şeful statului i s-a adresat, ironic, cu apelativul „dottore", prefaţând, astfel, acuzaţiile de plagiat. Dacă preşedintele a vorbit, premierul a acţionat. În 28 iunie, Victor Ponta a plecat la Consiliul European, în ciuda unei decizii a CCR potrivit căreia România a fost reprezentată în acest for de preşedinte.
În 3 iulie, majoritatea USL a declanşat operaţiunea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Guvernul condus de Victor Ponta a emis o serie de acte controversate, cum ar fi ordonanţa de urgenţă prin care a eliminat cvorumul la referendum.

Mai mult, după ce demiterea preşedintelui a eşuat din lipsă de cvorum, guvernul condus de Victor Ponta a încercat să efectueze un minirecensământ care ar fi putut afecta valabilitatea referendumului.
Traian Băsescu s-a întors la Cotroceni pe 21 august, iar Victor Ponta l-a caracterizat, în repetate rânduri, drept un preşedinte „ilegitim".
Totuşi, în ultima perioadă, Ponta s-a distanţat de copreşedintele USL, Crin Antonescu, care a invocat o nouă suspendare a preşedintelui, arătându-se nuanţat în această privinţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite