Băsescu şi Boc cârpesc ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul pregătit de Guvern pentru a salva Agenţia Naţională de Integritate (ANI)  după decizia Curţii Constituţionale  a fost avizat ieri de Executiv.

Modificările gândite de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ar putea ajunge astăzi în Parlament, pentru a intra în dezbaterea Senatului.

Tot ieri, preşedintele Traian Băsescu le-a dat partidelor parlamentare un ultimatum: să adopte legea în zece zile. După consultările de ieri, Băsescu a criticat motivarea judecătorilor constituţionalişti, precizând că decizia i se pare exagerată. „Nu este o chestiune de confidenţialitate averea demnitarilor. Nu avem niciun demnitar ales înaintea apariţiei ANI", a declarat Băsescu. La consultările convocate de şeful statului au participat PDL, UDMR, PSD şi PC, în vreme ce liberalii au boicotat discuţiile.

Termenul impus de Băsescu în cadrul consultărilor de ieri de la Cotroceni vine după semnalul clar primit de la Comisia Europeană. „Am participat la întâlnirea de săptămâna trecută cu preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, şi discuţiile nu au fost deloc relaxate. S-a tras un semnal de alarmă", ne-a declarat Leonard Orban, consilier al lui Traian Băsescu. Acesta a precizat că, după modificările legii, Comisia Europeană va face o evaluare pentru a vedea dacă activitatea ANI mai răspunde la cerinţele negociate de UE.

Modificările Guvernului, sub semnul întrebării

Proiectul Executivului prevede că demnitarii vor fi nevoiţi să completeze câte două declaraţii de avere - una cu o componentă publică, care va include numărul de conturi bancare şi de imobile deţinute, iar cealaltă confidenţială, care va cuprinde şi numele băncilor la care sunt deschise conturile, dar şi adresele proprietăţilor.

Modificarea vine ca urmare a motivării Curţii, care a arătat că publicarea declaraţiilor de avere pe site-urile instituţiilor încalcă dreptul la viaţa privată. Fostul judecător constituţional Şerban Stănoiu susţine însă că formula găsită de Guvern nu va rezolva problema semnalată de Curte.

„Demnitarul trebuie să facă publică în continuare valoarea averii. O formulă ar putea fi depunerea declaraţiilor confidenţiale, care să fie făcute publice şi verificate la finalul mandatului", susţine Stănoiu. Profesorul de drept public Liviu Popescu consideră nejustificată decizia Curţii Constituţionale, pe motiv că CEDO a arătat în mai multe rânduri că viaţa privată a demnitarilor trebuie să fie mult restrânsă.

O altă modificare cuprinsă în legea Guvernului prevede că rapoartele de analiză ale ANI vor fi transmise Parchetului sau Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). „ANAF sau Parchetul poate propune instanţei măsuri asigurătorii, precum sechestru ori poprire", a explicat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Acesta a mai precizat că toate dosarele administrate până în prezent de ANI rămân valabile pentru „valorificarea anchetelor deja efectuate". În plus, declaraţiile de avere publice nu vor mai include date privind numele şi adresa angajatorului la care lucrează soţul sau soţia demnitarului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite