Băsescu pune bani deoparte pentru Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu (stânga), l-a întâmpinat pe Traian Băsescu pe Aeroportul din Chişinău
Preşedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu (stânga), l-a întâmpinat pe Traian Băsescu pe Aeroportul din Chişinău

Preşedintele României, Traian Băsescu, şi omologul său de la Chişinău, Mihai Ghimpu, au avut ieri prima întrevedere la nivel înalt. Oficialii din Republica Moldova au primit asigurări că România îi va sprijini în demersul de integrare în Uniunea Europeană.

Preşedintele Traian Băsescu a propus ieri, la Chişinău, crearea unui parteneriat România - Republica Moldova pentru ca oficialii moldoveni să primească sprijin în procesul de apropiere de UE. Obiectivul nostru major este ceea ce este pentru Republica Moldova obiectivul major - apropierea şi integrarea în UE, atunci când Republica Moldova va fi pregătită de integrare", a subliniat şeful statului român.

Moldovenii s-au îmbulzit să dea mâna cu Traian Băsescu

Băsescu: România nu va semna niciodată un tratat care să redefinească frontiera cu R. Moldova

Agenţie pentru cetăţenii

În cadrul vizitei de la Chişinău, Băsescu i-a făcut omologului său moldovean, Mihai Ghimpu, mai multe promisiuni de colaborare pentru relansărea relaţiei bilaterale româno-moldoveneşti, în domenii precum infrastructura, energia şi problema vizelor pentru cetăţenii statului vecin.

În plus, în perioada 2010-2013, România va acorda Republicii Moldova un ajutor financiar nerambursabil, în valoare de 100 milioane de euro. Suma, care va fi acordată în patru tranşe, este destinată proiectelor de infrastructură în educaţie şi infrastructură de importanţă locală. Un acord în acestsens ar putea fi negociat zilele următoare.

În privinţa acordării cetăţeniei, şeful statului a anunţat că Guvernul de la Bucureşti va emite, în şedinţa de la sfârşitul acestei săptămâni, o ordonanţă de urgenţă pentru înfiinţarea unei agenţii speciale care să se ocupe cu acest lucru.

Instituţia va avea sediul la Bucureşti şi cinci unităţi teritoriale unde vor putea fi depuse dosarele: la Iaşi, Galaţi, Suceava, Timişoara şi Cluj. Cei doi preşedinţi au discutat şi despre încheierea unui acord privind recunoaşterea diplomelor. „Extrem de important mi se pare acordul cu privire la recunoaşterea reciprocă a diplomelor.

Acum avem 3.400 de bursieri, cetăţeni ai Republicii Moldova, care studiază în România. Dorim ca diplomele lor să fie recunoscute şi de autorităţile de la Chişinău", a declarat Traian Băsescu. Acesta a adăugat că România ia în calcul creşterea numărului de burse pentru cetăţenii moldoveni care studiază în România.

La Cahul sau la Kabul?

Traian Băsescu şi-a expus ieri programul vizitei din Republica Moldova, chiar înainte de îmbarcarea în avionul cu care s-a deplasat la Chişinău. Acesta a anunţat că va vizita noul consulat al României din Kabul.

„Mă voi întâlni cu partidele din parlament, voi vizita şi Kabulul", a continuat Băsescu. Acesta se referea de fapt la Cahul, un oraş situat în partea de sud-vest a Republicii Moldova, aproape de frontiera cu România. Kabul este capitala Afganistanului. Vizita la Cahul are loc astăzi, iar printre obiectivele cuprinse în program se află şi Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite