Băsescu presează revizuirea Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu vrea referendum pentru revizuirea Constituţiei odată cu alegerile locale din 2012
Traian Băsescu vrea referendum pentru revizuirea Constituţiei odată cu alegerile locale din 2012

Preşedintele a trimis ieri proiectul de modificare a Legii fundamentale la Consiliul Legislativ, al cărui aviz este necesar înaintea dezbaterii parlamentare. Puterea nu are majoritatea de două treimi necesară revizuirii. Traian Băsescu a susţinut însă că acesta nu ar fi un impediment.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut ieri că demersul de modificare a Legii fundamentale nu trebuie să fie „discreditat" pentru că nu există majoritatea de două treimi prevăzută pentru aprobarea proiectului. „Nu cred că avem ca şi condiţie de discreditare a demersului faptul că nu există vreo majoritate de două treimi. Şi în 2003, Constituţia a fost revizuită cu un Guvern minoritar", a susţinut el, invocând articolul 2 din actuala Lege fundamentală care ar obliga Legislativul să aplice rezultatele referendumului din 2009 privind introducerea Parlamentului unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300.

Preşedintele va avea atribuţii sporite, potrivit proiectului de modificare a Legii fundamentale prezentat ieri de Băsescu. Procedura de suspendare a preşedintelui devine mai complicată, în condiţiile în care parlamentarii au nevoie de avizul favorabil al Curţii Constituţionale. În prezent, avizul Curţii este consultativ. Chiar dacă şeful statului este suspendat, preşedintele interimar nu mai poate numi primul-ministru.

Traian Băsescu a susţinut că aceste prevederi nu sunt concepute în interesul său, pe motiv că el a fost ales în baza actualei Legi fundamentale. Totuşi, potrivit „calendarului" invocat de Băsescu, revizuirea ar urma să fie finalizată de Parlament până la anul, astfel încât referendumul să aibă loc odată cu alegerile locale din 2012, noua Constituţie urmând să intre în vigoare la acea dată.

Liber la arestarea aleşilor

Parlamentarii nu vor mai beneficia de imunitate decât pentru declaraţiile lor politice. Astfel, aceştia vor putea fi percheziţionaţi, reţinuţi şi arestaţi fără încuviinţarea Parlamentului, necesară la ora actuală. Practic, preşedintele rămâne singurul demnitar care beneficiază de imunitate. „Preşedintele trebuie să aibă imunitate pentru că trebuie să fie un pilon de stabilitate, nu să fie hărţuit în justiţie. Există procedura suspendării pentru preşedinte", a susţinut Băsescu.

Remanierea miniştrilor

Propunerea prim-ministrului de revocare a unor miniştri se poate face doar după consultarea prealabilă a preşedintelui, se mai arată în proiect. Totuşi, nu este reglementată situaţia în care preşedintele şi premierul nu se înţeleg în privinţa persoanei propuse. Proiectul restrânge posibilitatea angajăriii răspunderii Guvernului, menţionând că procedura poate fi folosită o singură dată într-o sesiune parlamentară.

Traian Băsescu vrea să scurteze de la 60 de zile la 45 termenul în care preşedintele poate dizolva Parlamentul, dacă forul legislativ nu a acordat votul de încredere noului Guvern. Este păstrată însă condiţia respingerii a cel puţin două propuneri de învestire. Pe de altă parte, noul proiect introduce un termen de 10 zile în care Parlamentul este obligat să dea votul de încredere pentru un guvern, în caz contrar acesta fiind considerat respins.

O altă prevedere vizează posibilitatea revocării preşedintelui Parlamentului înainte de încetarea mandatului. După avizul Consiliului Legislativ, proiectul va merge la Curtea Constituţională. Abia apoi, documentul va fi transmis Parlamentului pentru a intra în dezbatarea unei comisii speciale de revizuire, unde deciziile trebuie să fie luate cu o majoritate de două treimi. Comisia trebuie să elaboreze un raport, iar acesta este suspus dezbaterii şi aprobării plenului. Numai după votul plenului poate fi convocat referendumul de revizuire a Constituţiei.

"Este o diversiune. Băsescu vrea să se implice în alegerile locale de partea PDL. Nu facem greşeala să cădem în capcană.''
Victor Ponta preşedintele PSD

Principalele modificări

- Urmărirea, percheziţia, reţinerea, arestarea şi trimiterea în judecată a parlamentarilor se vor face fără acordul Parlamentului
- Reţinerea unei persoane nu poate depăşi 48 de ore, faţă de 24 în prezent
- Caracterul licit al averii dobândite nu se mai prezumă
- Trecerea la un parlament unicameral, cu maximum 300 de parlamentari
- Suspendarea preşedintelui se poate face numai cu avizul favorabil al Curţii Constituţionale
- Deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB
- Împrumuturile externe pot fi contractate numai în domeniul investiţiilor

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite