Băsescu l-a asigurat pe preşedintele turc de sprijin în conflictul cu Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu a dat asigurări că România susţine Turcia în conflictul cu Siria.
Preşedintele Traian Băsescu a dat asigurări că România susţine Turcia în conflictul cu Siria.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la finalul Summitului OCEMN de la Istanbul, că a discutat cu omologul său din Turcia, Abdullah Gul, despre tensiunile cu Siria privind doborârea avionului turc, asigurându-l pe acesta de toată susţinerea României.

"Eu am discutat cu preşedintele turc şi Turcia are toată susţinerea noastră politică, susţinere pe care de altfel a şi comunicat-o Ministerul de Externe încă de ieri seară şi suntem parte a comunicatului NATO în care spunem fără rezerve că suntem solidari cu Turcia şi amintim că securitatea statelor NATO este indivizibilă", a spus preşedintele Băsescu.

România a luat notă cu preocupare de incidentul doborârii unui avion militar turcesc de către armata siriană şi se pronunţă ferm pentru nerecurgerea la forţă, a informat luni MAE, care a exprimat solidaritatea sa cu Turcia, în calitate de Partener Strategic important al României.

Ministerul a precizat, într-un comunicat, că "România a luat notă cu preocupare de incidentul doborârii unui avion militar turcesc de către armata siriană".
Un avion de luptă de tip F-4 turc a fost doborât vineri de apărarea antiaeriană siriană în timp ce, potrivit Ankarei, efectua o misiune de antrenament, fără să fie înarmat, şi aflându-se în spaţiul aerian internaţional, în urma unei scurte incursiuni în spaţiul aerian sirian.
Incursiunea în spaţiul aerian sirian ar fi durat între trei minute, potrivit Turciei, şi cinci minute, potrivit Siriei. Arbitrajul este complicat de faptul că Turcia nu a semnat Convenţia de la Montego Bay (1982) privind dreptul mării, din cauza unor diferende teritoriale cu Grecia.

Cei doi piloţi sunt daţi dispăruţi.

În urma gravului incident în care a fost implicat avionul de tip F-4, Turcia a solicitat organizarea unei reuniuni de urgenţă a aliaţilor săi din cadrul NATO, care a avut loc marţi la Bruxelles.

Consiliul Atlanticului de Nord a calificat marţi drept "inacceptabilă" distrugerea unui avion de luptă turc de către Siria, exprimându-şi "susţinerea şi solidaritatea" faţă de Ankara, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, potrivit AFP.

"Securitatea Alianţei este indivizibilă. Suntem alături de Turcia din spirit de solidaritate", a adăugat oficialul la încheierea unei reuniuni a ambasadorilor celor 28 de state membre NATO la sediul Alianţei din Bruxelles.

"Vom continua să urmărim îndeaproape şi cu mare atenţie, şi vom rămâne vigilenţi cu privire la evoluţia situaţiei la frontiera de sud-est a NATO", a insitat Rasmussen.
Reuniunea NATO se desfăşoară la cererea Turciei, care a invocat articolul 4 din tratatul Alianţei, care prevede că orice stat membru poate supune o problemă atenţiei Consiliului atunci când consideră că integritatea sa teritorială sau securitatea sa este ameninţată.

Este a doua oară de la înfiinţarea NATO, în 1949, când este invocat articolul 4, cu precedentul în 2003, tot la cererea Turciei, în legătură cu războiul din Irak. Această reuniune a permis reprezentantului turc să prezinte incidentul de vineri, iar aliaţilor să îşi exprime opinia despre acesta.

Atacul împotriva avionului turc este un "exemplu suplimentar de sfidare a reglementărilor internaţionale de către autorităţile siriene, în ceea ce priveste pacea şi securitatea, precum şi viaţa umană", a apreciat Rasmussen, fără a evoca o opţiune militară.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite