Băsescu justifică "greşeala" PDL: Mulţi parlamentari sunt în situaţia de a vota după deget. Şi la Parlamentul European se face la fel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele consideră că există o problemă de procedură parlamentară în votarea legilor
Preşedintele consideră că există o problemă de procedură parlamentară în votarea legilor

Trebuie schimbată procedura prin care sunt votate legile în Parlament, "altfel să nu ne mire prezenţele de 1%" şi votul după "deget", a declarat preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a justificat "eroarea" pe care au făcut-o parlamentarii puterii, în bloc, atunci când şi-au dat votul pentru micşorarea TVA la 5% pentru alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 lei.

"Nu pot să nu observ un lucru care ţine de funcţionarea Parlamentului. Este clar că din punct de vedere al procedurilor parlamentare foarte mulţi parlamentari sunt în situaţia de a  vota după deget, în necunoştinţă de cauză. Şi atunci nu mai poţi să spui nici măcar că oamenii aceştia votează după conştiinţă sau după instrucţiunile de partid, pur şi simplu votează după deget. Nu e o noutate, la fel se întâmplă şi în Parlamentul European, pentru a se evita erorile de vot individuale", a explicat Traian Băsescu.

Mai citeşte şi:

FOTO Militarii au ars la Cotroceni imagini cu Băsescu, un chipiu de marinar şi au strigat "Ieşi afară, javră ordinară"

Traian Băsescu: Vreau să fiu un om liber. De ce să fiu cu poliţia după mine?

"Odată cu opacizarea activităţii Parlamentului, prin discutarea legii în comisii şi aducerea lor în plen, doar pentru vot, s-a depreciat foarte mult calitatea şi responsabilitatea parlamentarilor pentru calitatea muncii lor. Cred că din respect  pentru români, procedura de adoptare a legilor trebuie modificată. Nu putem ajunge la dictatura a doi şefi de Cameră care îmi trimit legile promulgate deşi ştiu foarte bine că nu au fost discutate sau că au fost votate de multe ori fără cvorum", a spus preşedintele.

"Procedura trebuie modificată, numai aşa am putea avea Parlamentul plin. Altfel, să nu ne mire prezentele de 1%", a spus şeful statului.

El a avertizat că "avem o mare problemă de procedură parlamentară şi de funcţionare democratică a instuţieii care se numeşte Parlamentul României".

Traian Băsescu a precizat că nu a primit la promulgare cele două legi, dar a subliniat că imediat după ce le va primi se va pronunţa "cu celeritate asupra acestor legi".

"Pe ce să mizaţi însă este pe o atitudine a mea în concordanţă cu interesul naţional, nu pe una demagogică care să îi păcălescă pe români", a atras atenţia preşedintele.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite