Băsescu invocă WikiLeaks pentru a demonstra "relaţiile excelente cu SUA"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
11 ianuarie - Traian Băsescu, nominalizat de MSNBC "cel mai rău om din lume"
11 ianuarie - Traian Băsescu, nominalizat de MSNBC "cel mai rău om din lume"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu pentru prestigiosul cotidian britanic "Financial Times", că România nu este pregătită s accepte o amânare a datei aderării la spaţiul Schengen. În acelaşi interviu, şeful statului vorbeşte despre rolul României în UE, despre relaţiile cu Rusia şi cu Republica Moldova, precum şi despre scutul antirachetă.

Preşedintele Băsescu s-a lăudat în faţa jurnaliştilor de la Financial Times cu "relaţiile excelente" dintre România şi SUA, cu toate că până acum Bucureştiul nu a reuşit să convingă oficialii americani să renunţe la vize.

"Poate WikiLeaks va demonstra acest lucru - nu ştiu ce este în telegrame, vom vedea! Dar în primul rând, ne considerăm europeni. De când am aderat la UE, la 1 ianuarie 2007, nu am făcut nimic care să sugereze că nu suntem nişte europeni excelenţi", a argumentat preşedintele Băsescu.

Nicholas Taubman, fostul ambasador american la Bucureşti, a criticat opacitatea Guvernului român privind adopţiile internaţionale, în 2006. Telegrama trimisă de la Bucureşti la Washington face parte dintre cele peste 250.000 de documente pe care WikiLeaks le face publice în aceste zile.

Diplomaţii americani de la Bucureşti au primit ordin de la Hillary Clinton să afle datele biometrice şi vulnerabilităţile politicienilor români. Ambasada SUA s-a interesat dacă guvernanţii au legături cu grupurile de crimă organizată, cât de influenţaţi sunt ei de Moscova şi care le sunt sursele financiare.

Acesta a precizat că România s-a concentrat, după aderarea la UE, în 2007, pe relaţiile diplomatice cu zona Caspică şi Asia Centrală, pentru a "deschide această uşă pentru Uniunea Europeană".

"Ne-am asumat responsabilităţi mari. Faptul că am reuşit să obţinem acorduri cu Azerbaidjanul şi Georgia pentru proiectul AGRI (Azerbaijan Georgia Romania Interconnection) - posibilitatea de a transfera gaz din Azerbaidjan către Europa - este o dovadă că avem o oarecare eficienţă în această regiune", a adăugat el.

România nu este pregătită să accepte amânarea aderării la spaţiul Schengen

"Dacă unele ţări au dubii, le invităm politicos - deoarece România va furniza 2.070 de kilometri de graniţă UE - să participe, cu poliţie de frontieră din alte ţări, să fie împreună cu noi la graniţă, supraveghind procesul. Dar nu să blocheze accesul României în zona Schengen ", a declarat preşedintele român, potrivit transcriptului interviului publicat de Financial Times în ediţia electronică.

Despre Rusia şi Republica Moldova

Întrebat fiind despre relaţiile cu Republica Moldova, şeful statului român a declarat că Bucureştiul va spijini mica republică să devină o ţară membră a UE, însă,"dacă este să se întâmple ceva mai mult, acest lucru nu poate fi decis de politicieni, ci va fi decis de popor", adâugând că spiritul de unificare nu este unul predominant de nicio parte.

Referitor la relaţia cu marele vecin de la Răsărit, Băsescu a precizat că între Bucureşti şi Moscova există o evidentă lipsă de încredere. Preşedintele român adaugă că "va fi nevoie probabil de o lungă perioadă de timp pentru ca (cele două ţări) să înceapă să aibă încredere una în cealaltă".

"Priveşti securitatea în alt fel atunci când graniţele tale sunt la Marea Neagră"

În ceea ce priveşte scutul american antirachetă, Traian Băsescu le-a declarat jurnaliştilor de la Financial Times că "nu poţi privi către viitor fără să ai securitatea garantată".

"Poate este o lecţie a istoriei noastre. Am supravieţuit aici între trei imperii: Imperiul Otoman la sud, Imperiul Austro-Ungar la vest şi Imperiul Rus la est. Pentru noi, securitatea este un lucru esenţial", a explicat el, adăugând că "priveşti securitatea în alt fel atunci când graniţele tale sunt la Marea Neagră" şi când ai în vecinătate Transnistria.

"Evenimentele din Georgia demonstrează că se poate întâmpla ceva în orice moment. Nu ne putem asuma niciun risc cu privire la securitatea noastră", a spus preşedintele Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite