Băsescu invită mâine PNL şi PSD la Cotroceni: "Ceea ce românii au votat la Referendum nu poate fi negociat"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu, preşedintele României
Traian Băsescu, preşedintele României

Traian Băsescu a lansat astăzi o nouă invitaţie pentru PNL şi PSD, pentru discuţii pe marginea revizirii Constituţiei, deoarece liderii acestor două partide au refuzat să asiste la consultări în acelaşi timp cu reprezenţanţii independenţilor.

Şeful statului a precizat că poate înţelege reacţia domnului Crin Antonescu şi cea a lui Voctor Ponta, preşedinţi nou aleşi, ca pe o dorinţă de a-şi consolida poziţia, dar le-a reamintit că acum nu este vorba despre consultări la Guvern, ci la Cotroceni şi vizează dorinţa şi interesul naţional. Băsescu a calificat pozitia exprimată azi de PNL şi PSD ca fiind "reacţii de început".

Mai citeşte şi:

PNL, PSD şi PC au părăsit consultările cu Băsescu, nemulţumiţi de prezenţa independenţilor

"Din punctul meu de vedere voi continua să invit independenţii şi în viitor", a spus preşedintele. El a atras atenţia că excluderea de la discuţii a unor reprezentanţi ai parlamentarilor, care au grupuri foarte clar consituite şi în Camera Debutaţilor, şi în Senat, este contrar normelor democratice.

Băsescu nu a uitat să puncteze că atunci când obiectivul PNL şi PSD a fost desemnarea ca premier a lui Klaus Iohannis, nici PSD, nici PNL n-au avut vreo obiecţie în privinţa prezenţei la consultări a independenţilor.

"Ceea ce românii au votat la Referendum nu poate fi negociat", a subliniat şeful statului. El a precizat că deşi "opţiunile românilor de la Referendum nu pot fi mediate", iar Referendum este consultativ, rezultatul său nu este opţional.

"Nu mai există partid care să nu recunoască necesitatea revizuirii Constituţiei. Modernizarea este un proces de care avem nevoie", a spus Traian Băsescu. "Procesul de modernizare trebuie desfăşurat pe toate palierele", a continuat preşedintele.

Pe de altă parte, Traian Băsescu a explicat că le-a transmis formaţiunilor prezente la negocieri că doreşte să aibă o prezenţă cât mai discretă în viaţa publică, dar dacă a va fi nevoit "să apere voinţa românilor", nu va ezita, deoarece se consideră obligat să apere votul românilor din noiembrie 2009.

"Dorinţa mea este să am o prezenţă cât mai discretă în viaţa publică dacă nu sunt nevoit să apăr voinţa românilor. Dacă voi constata că partidele nu au predispoziţie să recunoască suveranitatea poporului român şi să-i transpună în lege, în Constituţie, opţiunea şi voinţa, mă văd nevoit să apăr deciziile exprimate prin vot liber ale românilor, în dispute publice. Şi acest lucru l-am spus partidelor înainte de plecarea domnului Antonescu, urmat de domnul Ponta", a transmis Băsescu.

"Mai mult, i-am asigurat că obiectivul meu în ceea ce priveşte modificarea Constituţiei nu vizează mandatul meu. Mandatul meu nu poate fi afectat de revizuirea Constituţiei", a atras atenţia preşedintele.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite