Mişcarea Populară, CDR-ul lui Băsescu, construit de Lăzăroiu și Baconschi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu a spus că va continua să colaboreze cu Sebastian Lăzăroiu şi după revocarea sa din funcţia de ministru al Muncii
Traian Băsescu a spus că va continua să colaboreze cu Sebastian Lăzăroiu şi după revocarea sa din funcţia de ministru al Muncii

Teodor Baconschi şi Sebastian Lăzăroiu ar urma să se ocupe de proiectul privind crearea unei mişcări politice mai largi în jurul PDL. Mişcarea Populară este gândită ca un amestec de partide – PDL, UNPR, PNŢCD şi ONG-uri.

Preşedintele Traian Băsescu vrea să urgenteze înfiinţarea Mişcării Populare, aşa traduc democrat-liberalii mesajul televizat al şefului statului potrivit căruia el a trimis-o pe fiica sa să înregistreze marca la OSIM.

Traian Băsescu ar fi avut recent o discuţie cu Sebastian Lăzăroiu, în care preşedintele ar fi apreciat că Mişcarea Populară ar trebui lansată cât mai rapid,  afirmă surse din PDL. Orice amânare ar diminua impactul scontat în alegeri. Un alt vector de imagine al noii mişcări ar fi, alături de Sebastian Lăzăroiu, Teodor Baconschi. Amândoi au fost consilieri ai preşedintelui.




Totuşi, potrivit surselor citate, „la vârf" ar exista o îngrijorare că oamenii care au primit misiunea să se ocupe cu punerea în practică a strategiei nu ar fi identificat suficiente „figuri noi" - în afara liderilor PDL consacraţi. Mişcarea este gândită de mai multă vreme de fostul ministru al Muncii Sebastian Lăzăroiu şi ar urma să fie un amestec de partide politice şi ONG-uri.

Primul partid vizat este UNPR condus de generalul Gabriel Oprea. „Se vorbeşte despre posibilitatea realizării unei alianţe cu UNPR, dar nu este nimic sigur deocamdată", a susţinut un democrat-liberal. Pentru a potenţa electoral „un mic partid concurent pe culoarul PSD", Guvernul a dat curs unor propuneri UNPR cum ar fi „Coşul de solidaritate". O altă formaţiune vizată este PNŢCD.  „Acest partid este într-o situaţie de avarie pe care o deplângem, dar ar putea să revină ca element în această construcţie", afirmă ministrul Teodor Baconschi.

Mesaje către liberali

O altă parte a planului vizează cuplarea la Mişcarea Populară a nemulţumiţilor din PNL. Însă, majoritatea şefilor de filiale PNL, adică oamenii care dau tonul deciziilor, şi-au negociat locuri pe listele USL de la locale sau parlamentare şi deocamdată sunt puţin disponibili pentru mesajele de la PDL. „Nu există deocamdată o masă critică de nemulţumiţi faţă de alianţa cu PSD", a comentat unul dintre opozanţii lui Antonescu din PNL.

Pentru a nu lăsa impresia că defilează doar cu politicieni, noul proiect va include şi câteva ONG-uri. Printre acestea se numără câteva instituţii extrem de apropiate de PDL precum Fundaţia Creştin Democrată, unde este implicat chiar Teodor Baconschi,  Centrul de Analiză şi Dezvoltare Instituţională şi Institutul pentru Studii Populare, conduse de Valeriu Stoica.

O altă componentă este cea a mesajelor pe internet, unde mai mulţi blogeri portocalii sunt pregătiţi de atac, sub masca unor pagini „independente". Mişcarea are, însă, şi un site aproape oficial. În urmă cu două săptămâni, site-ul Madam Blogary, unde Sebastian Lăzăroiu a vorbit pentru prima oară de „Albă ca Zăpada", a anunţat că se transformă în asociaţie, cu scopul de a promova dezbaterea  politicilor neoconservatoare. Asociaţia are cont în bancă şi formulare de adeziune.

O afacere de familie

Proiectul este considerat un subiect cu ştampila „confidenţial" de către mai mulţi dintre democrat-liberali, care află „pe bucăţi" detaliile, odată ce sunt făcute publice. „Noi nu am ştiut clar că Ioana Băsescu a înscris Mişcarea la cererea lui Traian Băsescu, dar am bănuit acest lucru", afirmau democrat-liberalii.

Nelămuririle din interiorul PDL au fost limpezite chiar de şeful statului la postul public de televiziune. „Eu cred că trebuie pregătită ideea de mişcare popu­lară pentru realizarea unei eventuale alianţe. De aceea am şi rugat-o pe fiica mea să înscrie marca", a declarat preşedintele Traian Băsescu, miercuri, la TVR 1.

Marcă înregistrată

Fiica cea mare a şefului statului, Ioana Băsescu, a depus, la 11 aprilie, la OSIM, o cerere de înregistrare a mărcii „Mişcarea Populară", domeniile asociate fiind educaţie, servicii ştiinţifice, servicii juridice, personale şi sociale. OSIM a admis solicitarea la 13 septembrie.

Liderii PPE, interesaţi de strategia democrat-liberalilor

image

Wilfried Martens, preşedintele PPE   Foto: Adevărul



Liderii Partidului Popular European (PPE) s-au reunit ieri, la Palatul Parlamentului, în perspectiva congresului acestei formaţiuni care va avea loc anul viitor la Bucureşti, în septembrie sau octombrie. La reuniune au fost prezenţi preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, dar şi preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi eurodeputaţii PDL.

Platforma PPE, ghid pentru PDL

Reuniunea a fost un prilej pentru colegii europeni ai democrat-liberalilor să îşi dea cu părerea în legătură cu planurile de creare a Mişcării Populare. Preşedintele PPE, Wilfried Martens, i-a spus liderului PDL Emil Boc că este la curent cu dezbaterile din partid şi că schiţa de platformă politică ce ar putea fi adoptată la viitorul Congres PPE ar putea oferi soluţii pentru aceste dezbateri.

„Am citit despre discuţiile din partidul dumneavoastră privind orientarea politică. Noi am pregătit o schiţă a platformei politice care va fi trimisă partidelor membre în săptămânile următoare şi cred că este în sensul discuţiilor dumneavoastră referitoare la modernizare. Platforma are un prim capitol despre valori, al doilea este despre noile provocări cu care ne confruntăm, iar al treilea este despre viitorul Uniunii Europene", i-a transmis Martens premierului Boc.

Wilfried Martens, preşedintele PPE   Foto: Adevărul
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite