Băsescu face agenda PDL la început de sesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte de debutul sesiunii parlamentare, parlamentarii PDL au avut ieri-seară o şedinţă de “terapie de grup”cu preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc.

Potrivit unor surse din PDL, şedinţa a fost convocată atât pentru stabilirea acţiunilor parlamentare prioritare, cum ar fi legea electorală, cât şi pentru discutarea includerii independenţilor lui Gabriel Oprea în Biroul Permanent. Anterior, democrat-liberalii şi-au ales liderii în grupurile parlamentare. Mircea Toader a rămas liderul deputaţilor, chiar dacă în sesiunea trecută au existat propuneri de înlocuire a sa, după ce i-a îndemnat pe deputaţii PDL să voteze două proiecte de lege, nesusţinute de Guvern.

Protocol pentru pretenţiile aliaţilor

Un alt punct pe agenda PDL este cel legat de noile revendicări ale UDMR, în condiţiile în care, după ce au obţinut Legea educaţiei,  maghiarii cer acum protocol pentru statutul minorităţilor şi revenirea la pragul electoral de 3%. Democrat-liberalii au convenit să semneze un acord cu UDMR şi UNPR, în care să fie trecute „priorităţile guvernării" în următorii doi ani. „Am avut o discuţie încă de la începutul anului între PDL şi UDMR, UNPR şi minorităţi şi am discutat că va trebui să stabilim o foaie de parcurs. Protocolul poate fi oricând semnat şi sunt convins că echipele tehnice îl vor pregăti cât mai repede", a declarat ieri vicepreşedintele Gheorghe Flutur. Semnarea documentului vine, potrivit unor surse, după ce reprezentanţii UDMR şi-au arătat nemulţumirea că nu se ţine cont de revendicările lor legislative în coaliţie.

Congres în mai

Democrat-liberalii vor decide cui îi vor încredinţa şefia partidului la 14 mai, când se va desfăşura Convenţia Naţională, după cum a anunţat ieri vicepreşedintele Gheorghe Flutur, după şedinţa Biroului Permanent Naţional (BPN). Nicio candidatură la preşedinţia partidului nu a fost oficial anunţată, deşi unii democrat-liberalii vorbesc deja despre o nouă candidatură a premierului Emil Boc, despre o posibilă înscriere în cursă a vicepreşedintelui PDL Sorin Frunzăverde, dar şi a secretarului general Vasile Blaga.

De altfel, fostul ministru de Interne a fost primul care a vorbit despre posibila sa candidatură, în octombrie anul trecut, fără a reveni însă cu precizări. Nici premierul Emil Boc nu a fost mai tranşant în privinţa candidaturii sale, susţinând că se va lupta să-şi păstreze şefia PDL dacă va constata că există „spirit de echipă". Pe menţinerea suspansului a mizat şi Frunzăverde care a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că este „posibil" să intre în cursă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite