VIDEO Băsescu explică decizia de a tăia salariile şi pensiile: “N-aş fi vrut să fac niciodată acest anunţ, dar nici partidele din coaliţie nu au vrut"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu răspunde pe Facebook
Traian Băsescu răspunde pe Facebook

Preşedintele suspendat Traian Băsescu explică, într-un nou videoclip postat joi pe pagina de Facebook în care răspunde la întrebările românilor, că ar fi vrut să nu facă niciodată anunţul privind reducerile de salarii şi pensii.

Acesta a explicat şi de ce a trebuit să facă chiar el acest anunţ. "Anunţul nu era destinat în primul rând românilor, ci era destinat pieţelor. Era o problemă de reconstrucţie a încrederii pentru ca în următoarele zile să facem un împrumut de un miliard de euro spre a plăti creditele care deveneau scadente", a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că, pe de altă parte, niciun partid din coaliţie nu a vrut să îşi asume responsabilitatea acestui anunţ şi că singurul care avea în spate votul popular şi trebuia să îşi asume acest lucru era el. "Era şi o chestiune de legitimitate a celui care face anunţul", a arătat şeful suspendat al statului.

"Ce vreau să fiţi convinşi însă e că m-am frământat mult, că n-aş fi vrut niciodată să fac acest anunţ, dar până la urmă problema era să salvăm ţara şi toată populaţia sau intrăm într-o situaţie extrem de grea în care nu putem rambursa creditele", a adăugat el.
Traian Băsescu a mai susţinut că niciunui om politic nu îi face plăcere să anunţe astfel de chestiuni.

El a argumentat, din nou, că România avea de rambursat circa un miliard de euro şi trebuia să îi împrumute de pe pieţe, dar că în acel moment, România nu se mai putea finanţa de pe pieţe din cauza deficitului foarte mare - era 6,8%. "Trebuia să probăm că România îşi poate reduce cheltuielile pentru a crea un sentiment de relativă încredere în pieţe", a mai spus el.

Băsescu a arătat că exista şi alternativa de a reduce personalul bugetar cu 250.000 de oameni în 30 de zile sau să distribuie povara pe toţi cei 1,4 milioane de salariaţi bugetari şi pe măsură ce se făceau reduceri treptate de personal să reîntregească salariile. El şi-a exprimat speranţa ca până la sfârşitul anului să fie întregite.

"Până la urmă prin decizia luată de reducere cu 25% a salariilor pentru toţi, putem să spunem că a fost o soluţie a solidarităţii", a arătat şeful suspendat al statului.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite