Băsescu despre romii nomazi: "În mod tradiţional, trăiesc din ce fură"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu

Şeful statului este de părere că interzicerea dreptului de deplasare pentru romii nomazi este echivalent cu distrugerea unui pilon cultural, deaorece obiectivul lor cultural este să circule din loc în loc. Traian Băsescu admite că mulţi dintre aceştia, "în mod tradiţional, trăiesc din ce fură".

"Trebuie să spun un lucru esenţial - foarte mulţi politicieni importanţi fac o confuzie legată de romi. Nu putem vorbi despre toţi romii. Cei pe care îi vedem umblând prin Europa sunt romi nomazi care provin din România şi din alte ţări ale UE. Obiectivul lor cultural e să circule din loc în loc. România are peste un milion de romi integraţi, sunt parte a societăţii româneşti. Ceea ce nu am reuşit e legat de integrarea romilor nomazi. Aici trebuie să ne punem noi, nu numai filosofic, ci şi în mod practic întrebarea: vorbim despre integrare sau despre asimilare? A le interzice mişcarea înseamnă a le distruge unul dintre pilonii culturali ai romilor nomazi", a precizat şeful statului în cadrul unei vizite oficiale în Slovenia, citat de Mediafax.

Potrivit preşedintelui, una dintre probleme integrării romilor nomazi este asigurarea educaţiei pentru copii, dar şi faptul că mulţi dintre aceştia "trăiesc din ce fură". Acesta a precizat că atunci când se afla la şefia Capitalei a oferit locuri de muncă romilor care se aşezaseră la marginea Bucureştiului, însă ţiganii au au arătat niciun interes pentru muncă.

"Nu le-a plăcut şi au plecat în altă parte. Sigur, era muncă în conformitate cu pregătirea lor - la salubrizare", a declarat preşedintele Băsescu.

"Mai avem o problemă care trebuie spusă şi care face dificilă integrarea romilor nomazi - foarte puţini vor să muncească. Mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură. Dacă nu vom recunoaşte cinstit şi problemele pe care le are etnia însăşi, şi problemele pe care le avem noi în a cunoaşte etnia, nu vom găsi soluţia problemei", a adăugat şeful statului român.

Ca obiectiv, este mai palpabil accseul în spaţiul Schengen decât era, în 2007, aderarea la UE

În ceea ce priveşte intrarea, în aprilie 2011, a ţării nostre în spaţiul Schengen, şeful statului a precizat că România îndeplineşte toate condiţiile pentru a adera la spaţiul Schengen.

"Nu cred că vreun guvern va avea ca abordare finală neintrarea României în spaţiul Schengen datorită problemei romilor. Ar fi şi o încălcare a tratatului", a spus şeful statului român, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor sloveni.

El a mai spus că şi preşedintele sloven, Danilo Turk, consideră că problema romilor este a Uniunii Europene.

"Vreau să precizez aici foarte clar că România nu se derobează de responsabilităţile pe care le are ca stat de origine al minorităţii rome. În acelaşi timp, este evident că România nu poate îngrădi cetăţenilor ei dreptul de a circula liber pe teritoriul Uniunii Europene, ceea ce face ca problema romilor să fie nu numai o problemă a României, ca ţară de origine, ci şi o problemă a statelor pe care cetăţeni europeni, chiar dacă sunt minoritari romi, se aşază", a conchis Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu se află într-o vizită oficială în Slovenia. El a fost primit, la Castelul BRDO, de omologul său sloven, Danilo Turk, în cadrul unei ceremonii oficiale, cu onoruri militare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite