Băsescu cere Coaliţiei să nu schimbe planul Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criticile la adresa Guvernului s-au înmulţit în interiorul coaliţiei după anunţul privind asumarea răspunderii pe pachetul legislativ referitor la reducerea salariilor şi a pensiilor. Preşedintele Traian Băsescu a solicitat ieri reprezentanţilor partidelor care susţin Executivul să fie solidari în aplicarea măsurilor anunţate.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că şeful statului a vrut să se asigure de susţinerea întregului arc guvernamental pentru măsurile de austeritate.

„A fost o discuţie pe marginea scrisorii de intenţie, care nu va fi modificată şi ale cărei cifre esenţiale rămân neschimbate: salariile scad cu 25%, iar pensiile cu 15%. Au fost şi diverse propuneri de măsuri care ar putea fi luate după aplicarea celor anunţate, dar nu s-a stabilit nimic. Nu am discutat despre majorări de taxe sau despre alte soluţii", a declarat Anastase după întâlnirea de ieri de la Cotroceni.

Potrivit acesteia, şeful statului urmează să se întâlnească marţi şi cu grupurile parlamentare PDL, UDMR, independenţi şi minorităţi pentru a discuta despre scrisoarea de intenţie convenită cu FMI. Anastase a mai precizat că, probabil miercuri, scrisoarea de intenţie va fi adoptată, premierul urmând să-şi asume răspunderea în Parlament pe pachetul de măsuri.

Un deputat PDL împotriva guvernului

Şedinţa de ieri de la Cotroceni a venit în condiţiile în care în PDL corul criticilor Guvernului şi-a ascuţit tonul în ultima vreme, stârnind nemulţumiri la centru. Deputatul democrat-liberal Daniel Oajdea a organizat ieri, în faţa Palatului Culturii din Iaşi, o acţiune împotriva reducerii pensiilor şi salariilor, la care au participat peste 150 de manifestanţi.

„Eu sunt împotriva măsurii reducerii pensiilor, pe care o consider greşită. Guvernul trebuie să accepte că greşeşte. Eu nu mă tem de sancţiuni din partea partidului şi voi continua seria dezbaterilor şi pe alte teme stringente. Sunt deputat ales uninominal şi mi-e teamă să revin în faţa oamenilor fără să fi încercat să le rezolv problemele", a explicat Oajdea. Acesta a mai spus că îi va scrie premierului Emil Boc şi îi va cere să renunţe la măsurile anunţate.

Iniţiativa deputatului PDL a deranjat conducerea partidului, care va decide în următoarea şedinţă ce sancţiune trebuie să-i fie aplicată lui Oajdea. „Nu putem fi de acord cu asemenea manifestări. Este în afara partidului! Voi propune sancţionarea lui Oajdea", a arătat Mircea Toader, şeful deputaţilor democrat-liberali. Critic la adresa Guvernului a fost ieri şi vicepreşedintele PDL Cezar Preda, care a îndemnat la „eliminarea oamenilor care creează PDL imaginea de partid corupt şi incompetent".

Potrivit unor surse democrat-liberale, nemulţumirea a crescut în partid în urma prezentării măsurilor de austeritate, parlamentarilor PDL fiindu-le teamă să mai participe la diverse acţiuni publice pentru a nu fi nevoiţi să dea socoteală electoratului.

„I-am propus preşedintelui ca pensiile minime să nu fie afectate de tăieri, însă dumnealui avea de la Ministerul de Finanţe nişte cifre privind impactul. I-am cerut să verifice acea cifră", a declarat deputatul Petru Lakatos, prezent la întâlnirea de la Cotroceni. El a precizat că zilele următoare vor avea loc noi discuţii în Coaliţie pentru a se discuta posibile modificări ale acordului cu FMI.

„Sunt posibile modificări, noi discutăm frecvent în Coaliţie", a mai spus Lakatos. Surse participante la discuţie susţin însă că mesajul preşedintelui a fost foarte clar în privinţa menţinerii programului de măsuri în forma pe care şi-a asumat-o el. „Scrisoarea de intenţie nu se negociază", acesta a fost mesajul clar al preşedintelui Traian Băsescu", a declarat şi ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Consultări la cotroceni

Şeful statului i-a convocat ieri pe liderii PDL, UDMR şi UNPR la o întâlnire informală, la Palatul Cotroceni. La reuniune au participat Emil Boc, Roberta Anastase (PDL), Marko Bela (UDMR), Gabriel Oprea şi Cristian Diaconescu (UNPR).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite