Băsescu către Lupu: Aveţi grijă ce faceţi cu banii noştri!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu i-a spus preşedintelui interimar al Republicii Moldova că trebuie valorificat ajutorul nerambursabil acordat de România. Avertismentul şefului statului vine însă pe fondul numeroaselor corigenţe pe care România le are la capitolul absorbţiei fondurilor UE.

Ajutorul financiar nerambursabil acordat anul trecut de România Republicii Moldova de 100 de milioane de euro pe parcursul a patru ani a fost unul dintre principalele subiecte abordate ieri la Cotroceni de preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, şi omologul său român, Tra­ian Băsescu.

"Important este acum să valorificăm cu prioritate ajutorul nerambursabil pentru Republica Moldova prin proiecte fezabile şi aprobate după standardele europene.

Sper ca Guvernele celor două ţări să reacţioneze rapid", i-a spus preşedintele Traian Băsescu omologului său moldovean.

Marian Lupu i-a replicat că înţelege eforturile pe care Bucureştiul le-a făcut acordând aceşti bani, în contextul crizei economice şi a mulţumit părţii române, adăugând că fără această asistenţă financiară construcţia caselor pentru moldovenii afectaţi de inundaţii nu ar fi fost posibilă.

„Pericolul" de a intra în Cartea Recordurilor

Chestionat în legătură cu blocajul politic de la Chişinău, care ar putea face ca Republica Moldova să ajungă în Cartea recordurilor pentru că nu a putut alege preşedintele după mai mult de doi ani, Băsescu a susţinut că astfel de situaţii pot fi întâlnite şi la case mai mari, cum ar fi Belgia, unde formarea guvernului s-a dovedit o misiune extrem de dificilă.

"Dacă vrem să discutăm despre Cartea Recordurilor, să ştiţi că sunt mari democraţii în care criza politică durează foarte multă vreme şi vă recomand să priviţi la o ţară a UE", a precizat Băsescu.

Pe de altă parte însă, şeful statului a atras atenţia că prelungirea crizei politice ar putea diminua interesul statelor europene. "Trebuie să vă spun că prelungirea crizei politice nu face bine şi există riscul să diminueze interesul europenilor pentru Republica Moldova.

Este o problemă însă internă pe care cu certitudine oamenii politici din Republica Moldova vor găsi resurse să o rezolve în interes naţional", a precizat Băsescu, adăugând că nu doreşte să se amestece în problemele interne ale Chişinăului.

Şi preşedintele Lupu a măturisit că se gândeşte "cu regret" că Republica Moldova "este deseori cunoscută în afara graniţelor ţării nu prin resursele sale, dar prin viciile sale" şi a recunoscut riscurile pe care le atrage prelungirea crizei.

Altă temă abordată de cei doi şefi de stat a fost cea a Parteneriatului strategic pentru integrare europeană dintre România şi Republica Moldova.

''Am stabilit împreună cu domnul preşedinte Marian Lupu că în cel mai scurt timp va trebui să elaborăm planul de acţiune pentru a pune în aplicare declaraţia privind Parteneriatul strategic pentru integrare europeană dintre România şi Republica Moldova, declaraţie semnată între mine şi preşedintele Ghimpu, la acel timp", a arătat Băsescu. 

Pe de altă parte, Marian Lupu şi-a exprimat speranţa ca România să suplimenteze investiţiile în ţara sa, fiind un partener economic strategic.

"Am menţionat interesul statului meu pentru atragerea masivă a investiţiilor româneşti în economia Republicii Moldova, având astăzi o pondere de circa 8% din totalul investiţiilor. Sunt convins că există posibilităţi şi rezerve suplimentare la acest capitol", a declarat Lupu.

"Dacă vrem să discutăm despre Cartea Recordurilor, să ştiţi că sunt mari democraţii în care criza politică durează foarte multă vreme.''
Traian Băsescu preşedintele României

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite