Băsescu câştigă la CCR, dar e pândit de suspendare
0
Preşedintele reprezintă România la CE, potrivit hotărârii de ieri a Curţii Constituţionale. Ponta va merge şi el, iar USL ar putea declanşa suspendarea lui Băsescu.
Curtea Constituţională a decis, ieri, cu majoritate de voturi, că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, prim-ministrului. Decizia a fost luată cu cinci voturi contra patru, Curtea acceptând în acest fel o contestaţie depusă de preşedintele Traian Băsescu.
Cu toate acestea, la ora închiderii ediţiei, nu exista încă o bază juridică pentru ca preşedintele să participe la reuniunea la Bruxelles de astăzi. Pentru a deveni efectivă, decizia Curţii, însoţită de motivare, ar trebui publicată în Monitorul Oficial. Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a explicat că este vorba de un proces de durată.
Zegrean a fost întrebat dacă motivarea în cazul deciziei privind conflictul dintre preşedinte şi premier va fi dată publicităţii miercuri. „Motivarea, nu astăzi. Trebuie să o scriem şi să o citim în plen şi să o publicăm în Monitor. Nu avem cum să o dăm astăzi motivarea", a explicat Zegrean, precizând că cel mai probabil aceasta va fi redactată săptămâna viitoare.
Avertismentul lui Ponta
În schimb, premierul Victor Ponta figura într-un document destinat presei postat pe site-ul Consiliului European, printre şefii de stat şi de guvern care participă la reuniunea din 29-29 iunie. Documentul era întocmit pe baza adresei trimise de Ministerul de Externe de la Bucureşti, din care lipsea preşedintele Traian Băsescu. Imediat după decizia Curţii, Victor Ponta a anunţat că va merge la Bruxelles, pe baza mandatului oferit de Parlament, acuzând deciziile politizate ale Curţii Constituţionale. „Preşedintele Traian Băsescu a numit nişte oameni care i-au îndeplinit dorinţele", a comentat Ponta.
Premierul a făcut, în acest fel, referire, la faptul că voturile în favoarea preşedintelui au provenit de la judecători proveniţi din rândurile actualei Opoziţii. Este vorba de Augustin Zegrean şi Petre Lăzăroiu, numiţi de Administraţia Prezidenţială, Iulia Motoc şi Mircea Minea, numiţi de Parlament la propunerea PDL, şi de Zoltan Puskas, numit de Legislativ la propunerea UDMR.
El a lăsat să se înţeleagă că, dacă preşedintele merge la Bruxelles, USL ar putea declanşa procedurile de suspendare a şefului statului. „Singurii care pot să decidă sunt cetăţenii României, dacă vor să fie reprezentaţi de Traian Băsescu şi de cei cinci judecători în spatele cărora se ascunde".
Ponta a fost personal la CCR
La şedinţa CCR au luat parte, din partea Guvernului, premierul Victor Ponta, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa. Victor Ponta a afirmat că preşedintele Traian Băsescu nu poate cere ca România să se transforme într-o republică prezidenţială, în care toate drepturile să-i aparţină.
„În mod concret, am arătat foarte clar că există o decizie a Parlamentului României, există o lege votată în Parlamentul României şi există o practică europeană - în Consiliul European participând prim-miniştrii din 25 de ţări", a spus Ponta. Din partea Administraţiei Prezidenţiale, a prezentat punctul de vedere cu privire la conflictul constituţional consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu.
„După părerea noastră, până acum nu s-a schimbat nimic în ceea ce priveşte legislaţia. Avem aceeaşi Constituţie, avem aceleaşi legi în baza cărora preşedintele României a participat la Consiliul European", au fost argumentele lui Deaconu.
"Preşedintele României nu are nicio atribuţie în acest domeniu şi nu are niciun fel de mandat.''
Victor Ponta premierul României