Băsescu ar da bani de la stat pentru fiecare candidat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele a propus ieri ca toţi candidaţii pentru primării şi Parlament să fie sponsorizaţi în campania electorală din bani publici. Ideea finanţării de la buget a campaniei ar putea costa statul sume uriaşe, în condiţiile în care numărul candidaţilor poate fi nelimitat.

MSNBC: Traian Băsescu, nominalizat "cel mai rău om din lume, se apără purtând violet în zilele de joi"

Preşedintele Traian Băsescu a propus ieri finanţarea campaniilor electorale de la bugetul de stat, în cazul candidaţilor pentru Parlament, sau de la bugetele locale, pentru candidaţii la alegerile din teritoriu. Plafonul despre care a vorbit Băsescu, în cadrul unei dezbateri organizate de Institutul de Studii Populare, a fost de 50.000 de lei (11.600 de euro) pentru fiecare candidat. „Trebuie să avem forţă să întrerupem mita electorală şi să curăţăm alegerile, asumându‑ne standarde de cost pe fiecare candidat şi dându-i bani de la bugetul de stat sau de la cel local", a explicat şeful statului. „Când ai doar 50.000 de lei, tare uşor îi numeri candidatului afişele şi şepcuţele. Ştii de unde are banii, de la buget, şi îi justifică cu facturi.

Dacă nu, plăteşte. Plăteşte dacă i-a băut la cârciumă!", a mai spus Băsescu. Potrivit şefului statului, noul tip de finanţare poate fi introdus începând cu alegerile din 2012, fiind doar o chestie de alocare de resurse. „Nu va fi mai mare de 10% decât sunt costurile în sistemul actual", a mai comentat Băsescu.

Democrat-liberala Sulfina Barbu a precizat că propunerea „poate duce la eradicarea mitei electorale" şi va fi discutată în următoarea şedinţă a conducerii PDL. De acord cu ideea lui Băsescu s-a declarat preşedintele UDMR, Marko Bela. „Cred că finanţarea campaniilor electorale ar trebui să fie limitată foarte sever, în condiţiile în care s-a ajuns la sume exorbitante. Nu pot spune însă dacă o astfel de propunere ar fi viabilă sau nu în România", a spus Marko Bela.

„Nu poţi sponsoriza candidaturi-fantomă"

Vicepreşedintele PSD Ioan Chelaru l-a acuzat pe Traian Băsescu că încearcă „să pozeze în pionierul finanţării legale a campaniilor electorale" deşi partidul „pe care îl păstoreşte a adunat bani într‑o disperare". „Traian Băsescu ne-ar spune mai bine cum au fost adunaţi banii pentru campania sa electorală şi ne‑ar oferi exemplul personal", i-a recomandat vicele social-democrat şefului statului. Şi vicepreşedintele liberal Relu Fenechiu se îndoieşte de sinceritatea şefului statului. „Am să cred în sinceritatea unor astfel de declaraţii dacă am să văd că o singură persoană ar face puşcărie pentru mită electorală, dar asta ar însemna să aresteze jumătate din PDL", spune vicele PNL. „O asemenea reglementare ar fi necesară, dar banii să nu fie oferiţi candidaţilor, ci partidelor pe baza algoritmului parlamentar, pentru că nu poţi sponsoriza de la bugetul de stat candidaturi-fantomă", a afirmat Fenechiu.

Cine controlează unde s-au dus banii?

Adrian Moraru, director adjunct al Institutului de Politici Publice (IPP), susţine că introducerea unei asemenea reglementări în România este dificilă deoarece ar presupune o instituţie de control extrem de puternică pe care ţara noastră nu o are. El a sugerat că o astfel de prevedere nu ar prezenta niciun fel de garanţie că „sponsorizarea la negru" ar fi eliminată şi toţi banii folosiţi în campaniile electorale ar ieşi la lumină. În plus, verificarea modului în care au fost cheltuite sumele alocate din bani publici va fi cu atât mai dificilă cu cât finanţarea de la buget ar putea avea ca efect o inflaţie de candidaţi. Moraru mai susţine că o asemenea prevedere este rodul unei mentalităţi de stânga. „Se  merge pe ideea că un partid curat, gen Albă-ca-Zapăda, nu adună bani, iar ceilalţi sunt răi şi primesc bani de la moguli", crede Moraru.

„Nu ştiu cum se împacă propunerea preşedintelui cu obişnuinţa PDL de a recurge la anumite practici în campaniile electorale. Cred că declaraţia preşedintelui conţine fie o anumită doză de ipocrizie, fie o anumită doză de naivitate",  a declarat analistul politic Zoe Petre. ; A mai contribuit Romulus Georgescu

Ce spune legea finanţării partidelor

Legea în vigoare permite finanţarea campaniilor electorale din donaţii ale persoanelor fizice şi juridice, dar suma totală nu poate să depăşească un anumit plafon. Acesta variază de la 5.000 de euro pentru un candidat la primăria unei comune până la 56.000 de euro pentru un pretendent la Camera Deputaţilor şi 81.000 de euro în cazul Senatului. Partidele au obligaţia de a declara donaţiile la Autoritatea Electorală Permanentă.

"Trebuie să întrerupem mita electorală, asumându-ne standarde de cost pe fiecare candidat şi dându-i bani de la buget."
Traian Băsescu preşedintele României

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite