Băsescu a lovit vechea gardă a PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pierderea unor ministere cu greutate ar putea slăbi influenţa vechii gărzi din partid. Eliminarea din Guvern a doi dintre greii PDL, ministrul Economiei, Adriean Videanu, şi cel al Transporturilor, Radu Berceanu, a fost făcută la presiunile venite dinspre Palatul Cotroceni.

Preşedintele Traian Băsescu şi-a atins obiectivul de a-i disloca din Guvern, ceea ce, în ciuda declaraţiilor oficiale de ieri, va antrena şi pierderea influenţei din partid.

De altfel, Traian Băsescu a mutat, ieri, decisiv la o întâlnire informală cu Emil Boc. Preşedintele a respins lista de remaniabili pregătită de Boc (Vlădescu, Şeitan, Dumitru) cerând schimbări majore în Executiv, şi în special remanierea lui Videanu şi Berceanu. În caz contrar, Traian Băsescu ar fi spus că îşi ia mâna de pe partid. Boc a acceptat solicitările şefului statului.

Videanu se va ocupa de partid

Întâlnirea cu şeful statului pare să fi pecetluit soarta celor doi, Adriean Videanu anunţând că vrea să se retragă din Guvern şi să se ocupe de partid. "Una dintre lacunele din ultima perioadă este funcţionarea cu intermitenţă a partidului şi am solicitat prim-ministrului să ia în calcul că aş dori să mă ocup numai de partid şi că în evaluarea pe care o face la remaniere să ia în calcul disponibilitatea mea din această perspectivă", a fost varianta oficială oferită de Videanu jurnaliştilor. Surse din PDL afirmau că Videanu ar urma să devină "numărul doi în partid", care să conducă efectiv în locul lui Emil Boc.

Totuşi, pierderea unui minister important precum cel al Economiei antrenează scăderea influenţei în partid. Şi aceasta pentru că, din fotoliul de ministru, Adriean Videanu era cel care făcea numiri în diverse instituţii locale subordonate, ceea ce îi garanta influenţa în filiale. Într-o situaţie similară se află Radu Berceanu, care îşi va pierde şi el posibilitatea numirilor în teritoriu. Noua situaţie va influenţa pârghiile pe care cei doi le vor avea la dispoziţie în momentul alegerilor interne din PDL.

Cei trei opozanţi au rămas doar doi

Adriean Videanu şi Radu Berceanu nu se află de ieri doar în afara Guvernului, ci par să fie şi la distanţă de Vasile Blaga. Şeful statului i-ar fi sugerat lui Boc, conform surselor citate, să-i păstreze pe Elena Udrea şi Vasile Blaga. Mai mult, unul dintre oamenii lui Vasile Blaga, Ion Ariton, era cotat cu şanse pentru a ocupa Ministerul Economiei.

Comentarii

„Videanu, Berceanu şi Blaga trebuie eliminaţi şi din partid"

Miza bătăliei e tragerea pe linie moartă a acelor oameni care au tras partidul pe linie moartă, dar nu putem vorbi de o bătălie deja încheiată. Este important ca ei să fie eliminaţi nu doar din Guvern, ci şi din partid. Adriean Videanu este mai periculos la partid pentru că, dacă nu va mai avea nicio o funcţie publică, presa îl va monitoriza mai puţin şi va fi liber să semneze tot felul de contracte. Vasile Blaga nu a venit cu nicio idee de reformă pe administraţie. Aceşti oameni sunt uscaţi în interior, le pace să aibă maşina la scară dar nu au niciun proiect politic. Adrian Moraru, analist politic

„Nemulţumiţii din partid ar putea vota moţiunea"

Evoluţia evenimentelor arată că Traian Băsescu este mai puternic decât liderii PDL. Decizia de ieri îl lasă pe Emil Boc într-o situaţie incertă în interiorul partidului după ce, cu o seară înainte, împreună cu liderii din vechea gardă, câştigase bătălia în interiorul partidului. În aceste condiţii, bătălia pentru şefia partidului se anunţă extrem de dură. Pe de altă parte, după schimbarea lui Adriean Videanu şi Radu Berceanu, ne putem aştepta ca nemulţumiţii din partid să voteze moţiunea de cenzură. Cristian Pârvulescu analist politic

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite