Traian Băsescu dă explicaţii despre summitul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu vrea ca România să ia parte la deciziile legate de salvarea zonei euro
Preşedintele Traian Băsescu vrea ca România să ia parte la deciziile legate de salvarea zonei euro

Preşedintele Traian Băsescu susţine, în aceste momente,  o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni.

Traian Băsescu a afirmat că simte nevoia să le explice românilor ce s-a întâmplat la summit-ul UE.

Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:
"De ce diverşi analişti cântă prohodul? De ce încrederea finaţelor internaţionale este tot mai scăzută şi există o disponibilitate tot mai mică de a împrumuta statele europene în general şi statele eurozonei în special."

"Pactul de la Maastricht a fost adoptat dacă nu ma înşel in 1992. Deşi cifrele pentru deficit şi datoria publică figurau în acest tratat, fiecare stat membru era responsabil individual de respectarea acestor cifre."

"România a fost avertizată în 2007, iar în 2008 s-a confirmat un deficit mare, in condiţii de creştere economică."

"Politicienii europeni au ascuns, în timp, faptul că Pactul de Stabilitate şi Creştere la nivelul UE recomanda deficite structurale de maxim 0,5% şi practicarea unor bugete excedentare, aceasta fiind una din cauzele care au dus Uniunea în situaţia actuală. "

"S-a instaurat cifra magică 3: deficit de 3%. Cine citeşte pactul de stabilitate, vede că obigaţia din acest act fixează ca deficit structural maxim 0,5%, cu indicaţia de a se sta în bugete excedentare. 3% a fost o cifră adoptată de toţi oamenii politici ca să construiască Europa socială pe datorie. Una dintre cauzele fundamentale pentru care s-a ajuns la această criză de neîncredere a fost ascunderea miezului pactului de stabilitate şi creştere, care spunea de deficit structural de maxim 5% cu recomandarea de a se merge pe excedente", a spus Băsescu.

"În acelaşi timp, putem spune că această criză ne-a făcut să descoperim câteva realităţi şi să le tratăm altfel. Nu avem mecanisme şi sancţiuni care să susţină disciplina bugetară. De asemenea, am putut constata că disciplina bugetară nu este suficientă."

"Deciziile din noaptea de 8-9 decembrie au transformat UE intr-un mare şantier, un şantier care se reconstruieşte instituţional."

"Niciunul dintre şefii de stat şi de guvern să se spele pe mâini de suveranitatea naţională şi să dea pe mâna  celor de la Bruxelles"

"Deciziile adoptate la ultimul Consiliu European au câteva obiective. Primul este prezentarea Uniunii. O destrămare a uniunii ar reînvia naţionalismul monetar, comercial şi toate statele, populaţia întregii Europe ar avea de pierdut."

"Atât UE cât şi FMI nu au nimic împotrivă dacă în execuţia bugetară ajungeam la 2,4%. Subliniez că diferenţa dintre 1,9% şi 2,4% trebuie s-o împrumutăm. Dobânzile la credite pe piaţa internaţională sunt de 8%. CDS-ul României era în vară 180, acum este 458. Intenţia e să împrumutăm cât mai puţin. Şi aşa trebuie să împrumutăm 13,5 miliarde euro pentru a rostogoli datoriile ulterioare. Un deficit de 1,9% mai înseamnă 2,5 miliarde euro împrumut. România trebuie să se împrumute 16 miliarde euro anul viitor. Vorbim de datoriile pe termen scurt care au fost rostogolite din 2008 încoace."

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite