UPDATE Rezultate parţiale: Băsescu - 32,74%, Geoană - 30,16%, Antonescu - 20, 24%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul PDL şi cel al PSD se vor înfrunta în turul doi al alegerilor pentru funcţia de şef al statului,care se va desfăşura peste două săptămâni, la data de 6 decembrie. Potrivit rezultatelor finale ale celor patru exit-poll-uri, pe cei doi finalişti îi despart doar câteva procente.

UPDATE 20.30 Biroul Electoral Central a anunţat, luni, că 77,78% din alegători, au votat, duminică, pentru introducerea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea la maxim 300 a numărului de parlamentari, la o prezenţă de 50,91%, potrivit numărătorii voturilor din 99,81% din secţii.

Potrivit situaţiei după numărarea voturilor în 99,81% dintre secţii, la întrebarea legată de Parlamentul unicameral au răspuns "DA" 77,78% din votanţi şi 22,22% au răspuns "NU", iar la întrebarea legată de reducerea numărului de parlamentari la maxim 300 au răspuns "DA" 88,84% din alegători, iar 11,16% au răspuns "NU".

Prezenţa la referendum a fost de 50,91 %, conform BEC.
În favoarea trecerii la Parlament unicameral s-au pronunţat un număr 6.722.919 de alegători, împotrivă fiind 1.920.323 alegători.

UPDATE 18.50 Băsescu a afirmat că  "votul de ieri a fost unul istoric".

"Peste 70% dintre participanţii la referendum au dat clasei politice un semnal destul de clar: "politicieni, dacă voi nu aţi fost capabili să vă reformaţi, vă reformăm noi prin votul nostru". Această clasă politică a refuzat în ultimii 20 de ani orice era legat de propria reformare.", a declarat Traian Băsescu.

UPDATE 18.40 Băsescu le-a mulţumit românilor pentru prezenţa la referendum

"Încep prin a mulţumi milioanelor de români care ieri s-au prezentat la alegeri. În mod spectaculos, chiar ieri, domnul Iliescu spunea că acest referendum este inutil. Pentru domnia sa şi alţii ca el, referendumul este inutil".

"20 de ani România a fost condusă de o clasă politică ce s-a consolidat tot mai mult, ce şi-a împletit interesele politice cu cele de afaceri. Ieri însă, clasa politică a fost obligată să ia notă de votul transmis de români.", a declarat Traian Băsescu.

UPDATE 17.00 BEC a anunţat, după centralizarea rezultatelor din 96,55% din secţii, că Traian Băsescu a obţinut 32,52%, Mircea Geoană 30,77%, Crin Antonescu 20,13%, în timp ce 77,74% alegători au votat pentru parlament unicameral, iar 88,85% pentru reducerea numărului de parlamentari.

UPDATE 14.00 Biroul Electoral Central a anunţat, după centralizarea rezultatelor din 85,88% din secţii, că Traian Băsescu a obţinut 32,74%, Mircea Geoană 30,16%, Crin Antonescu 20,24%, în timp ce 77,61% au votat pentru parlament unicameral, iar 88,87% pentru reducerea numărului de parlamentari.

UPDATE 12.50 Antonescu exclude susţinerea lui Traian Băsescu în turul II

Liderul PNL Crin Antonescu, plasat pe locul trei la alegerile prezidenţiale, potrivit rezultatelor parţiale, a declarat astăzi că este exclusă orice colaborare între el şi preşedintele Traian Băsescu şi că, de asemenea, exlude o susţinere a acestuia în turul II al alegrilor.

Liderul PNL a spus că, în opinia sa, Traian Băsescu nu este un candidat de dreapta.

Ulterior, preşedintele PSD, Mircea Geoană, s-a declarat mulţumit de afirmaţiile liderului PNL, afirmând că social-democraţii susţin crearea unei majorităţi cu liberalii.

UPDATE 11.00 În urma centralizării a 74,14% dintre opţiunile electoratului la primul tur al alegerilor prezidenţiale, Traian Băsescu se menţine pe primul loc cu 32,84%, urmat de Mircea Geoană - 29,82%, Crin Antonescu - 20,35%, Corneliu Vadim Tudor - 5,42%, Kelemen Hunor - 4,44%, Sorin Oprescu - 3,32%, George Becali - 1,87%. Vezi aici rezultatele referendumului.

UPDATE 08.00 Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a anunţat luni rezultatele parţiale după numărarea a 48,41% din voturile pentru alegerea preşedintelui României: Traian Băsescu a obţinut 32,84%, Mircea Geoană - 29,17%, Crin Antonescu - 20,78%, Corneliu Vadim Tudor - 5,39%, Kelemen Hunor - 4,5%, Sorin Oprescu - 3,48%, George Becali - 1,85%. CLICK AICI şi pentru rezultatele de la referendum.

Candidatul PDL, Traian Băsescu, şi cel al PSD, Mircea Geoană, se vor lupta în turul al doilea al scrutinului pentru Palatul Cotroceni, care va avea loc la 6 decembrie.

Pe locul trei se află liberalul Crin Antonescu, potrivit datelor centralizate după încheierea votului. În exit-poll-ul realizat de INSOMAR, actualul preşedinte Traian Băsescu are 32,8% din voturi, în timp ce liderul social-democrat Mircea Geoană a strâns 31,2%, iar preşedintele PNL, Crin Antonescu, 22,2%. Datele exit-poll-ului CURS arătau că Traian Băsescu a obţinut 33,59%, în timp ce Mircea Geoană avea 31,2%, iar Crin Antonescu strânsese 21,7% din voturi.

Exit-poll-ul realizat de CSOP şi Ires îl credita pe actualul şef al statului cu 33,4%, pe Mircea Geoană cu 30,1%, iar pe Crin Antonescu cu 22,5% din voturi. Potrivit datelor CCSB, Traian Băsescu a obţinut 34% din voturile alegătorilor români, în timp ce 30,4% votaseră cu Mircea Geoană, iar 22,4% cu liderul PNL, Crin Antonescu.

Potrivit celor patru institute de sondare, ceilalţi candidaţi au obţinut scoruri sub 5%.

image

Haos la secţiile speciale

Închiderea urnelor şi prezentarea rezultatelor exit-poll-urilor au surprins mulţi alegători la coadă la secţiile de votare, care n-au mai apucat să-şi exprime opţiunile.

La mai multe secţii speciale de votare din Capitală, printre care cele de la Gara de Nord, Spitalul Colţea şi Facultatea de Drept, s-au format cozi, cei care doreau să voteze fiind nevoiţi să aştepte câteva ore pentru a intra în secţie.

La Spitalul Colţea, de exemplu, potrivit Mediafax, aproximativ 300 de persoane care nu au mai apucat să voteze până la închiderea urnelor au scandat „Vrem să votăm!" sau „Nu plecăm până nu votăm!", şi au aruncat cu pietre în geamuri. Alegătorii nemulţumiţi au încheiat însă protestul şi au plecat în linişte.

Şi la Gara de Nord au fost sute de persoane care nu au reuşit să voteze. Cu zece minute înainte de ora 21.00, la coadă mai erau peste 200 de persoane care sperau că îşi pot exercita dreptul. În momentul în care s-a închis secţia, ei au fost anunţaţi că nu vor mai putea vota. Nemulţumiţi, timp de aproximativ zece minute, aceştia au scandat ca la stadion, au aruncat cu diverse obiecte înspre secţia de votare şi cu vorbe grele la adresa candidaţilor.

Greu cu declaraţiile

Potrivit oficialilor, aglomeraţia a fost cauzată şi de faptul că alegătorii trebuie să completeze, înainte de a primi buletinele de vot şi ştampila, o declaraţie pe proprie răspundere că nu au votat şi în altă parte.

Biroul Electoral nu a permis prelungirea votării după ora 21.00.

Alegătorii au optat ieri pentru un Parlament unicameral. Potrivit sondajelor, aproximativ trei sferturi dintre ei au votat pentru o singură Cameră. În cazul reducerii numărului de parlamentari, în jur de 85% s-au declarat pentru. Validarea referendumului depinde însă de prezenţa la vot. Datele BEC arată că puţin peste 50% din alegători au votat la referendum.

Aceste date sunt realizate însă printr-o estimare pe baza unui eşantion de 6.011 secţii de votare. În cazul în care numărătoarea va arăta că prezenţa la vot a fost mai mică de 50%, consultarea populară nu poate fi validată.

Jumătate dintre români, la urne

image

Mai bine de 53% din alegători au votat ieri pentru preşedinte, până la închiderea urnelor, arată datele Biroului Electoral Central.

Dintre aceştia, aproximativ 51,5% locuiesc în mediul urban şi 56,3% în mediul rural. Cea mai mare prezenţă la alegerile prezidenţiale a fost înregistrată în Ilfov, respectiv 64,12% din totalul alegătorilor înscrişi în liste, în timp ce în judeţul Satu Mare a fost consemnată cea mai redusă prezenţă la vot - 41,65%. În secţiile speciale au votat ieri, până la ora 19.00, peste 430.000 de persoane.

La alegerile prezidenţiale din 2004, prezenţa la vot de la ora 20.00 a fost de 53,3%.

Pentru referendum, prezenţa înregistrată a fost de 50,16%. Aceasta este însă o estimare, cu o marjă de eroare de +/-3%.

În secţiile din străinătate, peste 75.000 de români au mers la vot, potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe.

Băsescu anunţă victoria dreptei

Imediat după anunţarea primelor rezultate ale exit-poll-urilor, candidatul PDL, Traian Băsescu, a susţinut că primul tur a fost câştigat de dreapta. „Votul electoratului la primul tur al alegerilor prezidenţiale a fost unul profund de dreapta, în condiţiile în care preferinţele alegătorilor pentru candidaţii PDL şi PNL au depăşit 50% din voturi", a declarat Băsescu.

El a afirmat că rezultatul reprezintă „o victorie de etapă în cursa prezidenţială" şi „solidaritatea electoratului faţă de soluţiile PDL şi PNL".

Candidatul democrat-liberalilor pentru Cotroceni a precizat că nu va face nicio negociere subterană pentru formarea viitorului Guvern şi că va da prioritate soluţiilor politice pentru trecerea Executivului prin Parlament. El a ţinut să-i asigure pe români că tot ceea ce se va negocia şi se va discuta cu privire la formarea Guvernului sau la susţinerea actualului Guvern propus în Parlament va fi „transparent şi bine cunoscut de fiecare cetăţean".

image

Băsescu s-a referit şi la referendum, pe care l-a considerat validat prin participarea la vot a peste 50 % din electorat. „Este un motiv extrem de serios ca oamenii politici să ţină cont de opţiunea electoratului în alcătuirea viitorului guvern. Oamenii politici nu mai au dreptul să nesocotească voinţa poporului atunci când ştiu care le este voinţa", a subliniat şeful statului.

Băsescu a profitat de ocazie pentru a anunţa că, după validarea referendumului, va cere Parlamentului să convoace de îndată comisia pentru revizuirea Constituţiei. „Astăzi, românii au spus: Domnilor politicieni, trebuie să faceţi Parlament unicameral şi trebuie să reduceţi numărul de parlamentari!", a atenţionat Traian Băsescu.

El a mărturisit că va sărbători „acasă, cu soţia şi cu fetele" rezultatul referendumului.

Geoană vrea guvern de Crăciun

Imediat după încheierea primului tur de scrutin, Mircea Geoană, candidatul PSD pentru Cotroceni, şi-a afişat optimismul. „Vom munci şi mai mult, iar la 6 decembrie vom învinge împreună", s-a arătat Geoană încrezător. El a promis că „va aduce la guvernarea ţării, până de Crăciun, o echipă formată din oamenii cei mai oneşti şi mai competenţi din cadrul şi din afara majorităţii parlamentare".

Geoană a ţinut să remarce că, „după cinci ani de dezbinare, ceea ce îi uneşte pe români este mai important decât ceea ce îi dezbină". „Să ne unim toţi, români din ţară şi din străinătate şi votanţi ai tuturor candidaţilor şi mai ales cei care au decis să nu participe, din dezgust", a făcut liderul PSD un apel pentru participarea la vot în turul al doilea.

Cât priveşte referendumul, Geoană a afirmat că a constituit „un tertip electoral". El a anunţat că va declanşa un forum constituţional şi va iniţia procedurile pentru diminuarea numărului de parlamentari.

Antonescu, atac la sondaje

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, după prezentarea exit-poll-urilor care l-au plasat pe locul trei, că încă există şansa ca el să intre în turul doi, acuzând totodată institutele de sondare de manipulare.

"Avem şansa de a trece în turul doi. Rezultatul alegerilor nu e dat de Vântu, nu e dat de Voiculescu, în complicitate cu Traian Băsescu, ci e dat de votul miilor de oameni, care stăteau la cozi interminabile în secţiile de votare în marile oraşe încă la ora 21.00", a arătat Antonescu.

Acesta a mărturisit că este fericit pentru că, prin rezultatul obţinut, a dat un semnal românilor de bun-simţ, lipsit fiind de mijloacele pe care "cei doi abonaţi ai puterii politice din România", Traian Băsescu şi Mircea Geoană, le-au avut.

„Vom număra voturile şi vom vedea că votul dumneavoastră este mult mai puternic decât manipulările domnului Băsescu, domnului Vântu, domnului Voiculescu!", le-a mai transmis Antonescu alegătorilor, după prezentarea rezultatelor exit-poll-urilor.

Liderul liberal le-a cerut institutelor de sondare a opiniei publice, „care şi-au bătut joc de votul exprimat de români", să plece din viaţa publică „dacă rezultatele numărătorii vor infirma mizeriile de sondaje".

„Domnule Vântu, domnule Voiculescu, sfidaţi voinţa atâtor români, vă bateţi joc de dreptul pe care astăzi atâţia români au vrut să şi-l exprime. Zeci de mii de oameni nu au mai apucat să voteze, în vreme ce autobuzele lui Băsescu şi ale lui Geoană au votat dis-de-dimineaţă!", a mai acuzat Antonescu.

El le-a promis alegătorilor că, în urma prezentării rezultatelor oficiale, le va transmite care va fi calea de urmat pentru ca „oameni de genul Băsescu, Geoană, Hrebenciuc, Vântu, Voiculescu să închidă definitiv activitatea".

image

Telex

Gigi Becali, contestat. Patronul Stelei, Gigi Becali, nu a scăpat de furia suporterilor nici în ziua alegerilor. Contestatarii candidatului la Preşedinţie şi-au exprimat nemulţumirile prin mesaje scrise chiar pe buletinele de vot.

Amenzi CNA. Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat ieri trei posturi de televiziune pentru comentarii şi transmisiuni în ziua alegerilor.

Sancţiunile au fost decise în urma monitorizării emisiunilor difuzate de Realitatea TV, Antena 3 şi TV Târgovişte.

Doi giurgiuveni, reţinuţi. Magistraţii Judecătoriei Giurgiu au emis ieri mandate de arestare pentru 15 zile pe numele a doi giurgiuveni. Aceştia au fost acuzaţi că au oferit bani unor alegători pentru a-i determina să voteze cu un anumit candidat la prezidenţiale.

Vot în arest. Studenţii ucigaşi de la Medicină, Carmen Bejan şi Sergiu Florea, au votat ieri în Arestul Poliţiei Timiş. Potrivit poliţiştilor, toţi arestaţii au glumit, susţinând că cei doi aşteaptă de la viitorul preşedinte să îi graţieze.

Coadă la secţii. „Stăm ca la coadă la carne, ca pe vremea lui Ceauşescu". Aşa au descris câţiva tineri atmosfera de la o secţie de votare specială din Bucureşti, de la Gara Obor. Ei au fost nevoiţi să aştepte câteva ore pentru a-şi putea exprima votul.

image

Elodia, trecută pe liste. Avocata Elodia Ghinescu, dată dispărută de mai bine de doi ani, a fost aşteptată ieri la vot. Numele acesteia a figurat pe listele de la secţia de votare nr. 57 din cartierul braşovean Tractorul.

Ştampilă aruncată pe foc. Membrii Biroului unei secţii de votare din comuna suceveană Rădăşeni au fost nevoiţi să întrerupă procesul de votare, după ce au constatat că au aruncat în foc ştampila de control a secţiei, odată cu mai multe gunoaie.

Cucuie electorale. Trei românce care au votat în Italia, la secţia din Ivrea (Torino), s-au ales cu câte un cucui zdravăn. Ele s-au lovit la cap de marginea de sus a cabinei de vot care a fost construită prea jos. Membrii comisiei electorale le-au cerut votanţilor să fie atenţi la cap pentru a evita accidentările.

La urne, în pijamale. O studentă din Călăraşi, cazată la un cămin studenţesc din Constanţa, a coborât din cameră în pijamale pentru a vota. „Nu cred că are importanţă ce port atunci când merg să votez", a spus tânăra, care a votat pentru prima dată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite