Băsescu vine peste guvern pentru a salva alegerile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii susţin că şeful statului nu are ce căuta în şedinţa Executivului Preşedintele Traian Băsescu doreşte să participe, astăzi, la şedinţa de guvern la care premierul

Liberalii susţin că şeful statului nu are ce căuta în şedinţa Executivului

Preşedintele Traian Băsescu doreşte să participe, astăzi, la şedinţa de guvern la care premierul Tăriceanu va decide amânarea alegerilor pentru Parlamentul European. Liberalii consideră însă că şeful statului nu are dreptul să fie prezent la discutarea unei chestiuni de politică internă.

Potrivit Constituţiei, preşedintele poate lua parte doar la şedinţele la care se dezbat probleme de politică externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, "la cererea primului-ministru, în alte situaţii".

Surse oficiale citate de Mediafax susţin că Băsescu îi va cere, astăzi, în şedinţa de guvern, lui Tăriceanu să nu amâne alegerile, planificate iniţial pentru 13 mai. Deputatul PNL George Scutaru a reacţionat deja la această intenţie şi a spus că Băsescu interpretează Constituţia într-o manieră proprie. "Organizarea alegerilor nu se încadrează în cele trei domenii trasate de articolul 87, iar Băsescu interpretează din nou Constituţia într-o manieră proprie, urmând să meargă la Palatul Victoria când are el chef, de parcă nu ar fi vorba de guvern, ci de Golden Blitz", a afirmat Scutaru.

Data alegerilor este stabilită prin hotărâre de guvern, iar, pe cale de consecinţă, amânarea scrutinului se poate face tot printr-un astfel de act normativ. Tăriceanu poate emite o hotărâre de guvern chiar dacă nu obţine acordul tuturor membrilor Executivului. Preşedintele României conduce şedinţele de guvern la care participă, dar nu poate bloca deciziile premierului.

Tăriceanu sugerează PD să plece

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, sâmbătă, că a convocat pentru astăzi o şedinţă extraordinară a Cabinetului pentru a supune aprobării o hotărâre de amânare a euroalegerilor. "Alegerile pentru PE nu trebuie viciate de dispute şi ambiţii politice de moment cauzate de iniţierea celor două referendumuri. Ca prim-ministru, nu pot permite ca primele alegeri europene să depindă de un calcul politic al unuia sau al altuia. În aceste condiţii, se impune amânarea alegerilor pentru Parlamentul European", a declarat Tăriceanu. El a precizat că nu va ceda unor presiuni politice, fie că ar veni din partea partenerilor de coaliţie sau a Opoziţiei. Ulterior, după şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL, premierul le-a sugerat democraţilor să iasă de la guvernare dacă nu sunt de acord cu amânarea euroalegerilor.

"Ultima decizie în guvern aparţine primului-ministru. Membrii din guvern ai PD trebuie să ia o hotărâre: ori sunt solidari cu premierul, ori pot face parte din Opoziţie", a spus Tăriceanu.

Amânarea alegerilor, interzisă prin ordonanţă

Preşedintele PD, Emil Boc, a prezentat, ieri, o ordonanţă de urgenţă a guvernului Tăriceanu în care se interzice întreruperea sau împiedicarea în orice mod a organizării şi desfăşurării alegerilor. "Se interzice suspendarea, încetarea, întreruperea sau împiedicarea în orice mod a organizării şi desfăşurării alegerilor ori a efectuării oricăror operaţiuni electorale", se prevede în ordonanţa publicată la 23 februarie. Actul normativ mai prevede că, în cazul producerii unor astfel de evenimente, Autoritatea Electorală Permanentă poate propune o nouă dată a alegerilor, care se aprobă prin hotărâre a guvernului.

Antonescu vrea guvern fără democraţi

Decizia premierului nu s-a lovit de o opoziţie foarte fermă în conducerea partidului. Contrar aşteptărilor, vicepreşedinţii Crin Antonescu şi Ludovic Orban - doi dintre susţinătorii scrutinului la termen - nu s-au opus vehement amânării euroalegerilor, enumerând doar dezavantajele unei astfel de măsuri. Potrivit unor surse din Delegaţia Permanentă, Antonescu a profitat de moment pentru a-i cere lui Tăriceanu să îşi asume răspunderea pentru un guvern monocolor, care să funcţioneze până în 2008. Premierul le-ar fi relatat colegilor o discuţie în care pediştii i-au spus că vor trece în Opoziţie dacă alegerile pentru PE vor fi amânate. Încurajaţi de această afirmaţie, mai mulţi lideri din DP au arătat că acesta este momentul oportun pentru a-i forţa pe pedişti să facă pasul în afara guvernului şi PNL să se prezinte în parlament cu un Executiv restructurat, compus numai din liberali.

Boc cere o negociere în Alianţă

Preşedintele PD, Emil Boc (foto), a sugerat, ieri, că miniştrii democraţi nu vor pleca din guvern, chiar dacă premierul va decide amânarea alegerilor. Boc a spus că PD va rămâne solidar cu programul de guvernare, dar aceasta nu înseamnă că miniştrii acestui partid vor accepta orice decizie a premierului. PD a convocat în această dimineaţă o şedinţă a conducerii Alianţei D.A. la care să se discute despre posibila amânare a alegerilor. Ulterior ar urma să se desfăşoare o şedinţă a conducerii coaliţiei majoritare. Boc a suţinut, ieri, că premierul aparţine Alianţei PNL-PD, astfel că decizia privind alegerile europene trebuie să fie luată în CNC-ul acestei structuri.

Liderul PD a spus că, potrivit Protocolului Alianţei, deciziile guvernului se iau prin consensul membrilor Cabinetului prezenţi la şedinţă.

În cazul în care nu există consens, deciziile se iau prin consultări între primul-ministru şi
viceprim-ministru. Dacă respectivele consultări eşuează, se convoacă CNC-ul Alianţei.

PLD: Premierul s-a răzgândit mai des ca Prigoană şi Bahmuţeanu

Deputatul PLD Horaţiu Buzatu a declarat că propunerea premierului Tăriceanu de a amâna alegerile pentru PE este o nouă dovadă de "inconsecvenţă", şeful Executivului răzgândindu-se de mai multe ori de cât s-a despărţit Adriana Bahmuţeanu de Silviu Prigoană. "Decizia nu face bine nimănui, dar mai ales nu face bine imaginii poporului român. Domnul Tăriceanu s-a răzgândit de mai multe ori decât s-a despărţit Bahmuţeanu de Prigoană. Şi cred că se va mai răzgândi odată în privinţa alegerilor pentru PE", a spus Buzatu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite