Băsescu, ţintit de modificarea Legii CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu ar putea fi suspendat mai uşor
Preşedintele Traian Băsescu ar putea fi suspendat mai uşor

Hotărârile adoptate de Parlament sunt eliminate din categoria actelor asupra cărora se poate pronunţa Curtea Constituţională, au decis, ieri, deputaţii jurişti.

Comisia juridică a adoptat raport favorabil la Legea prin care se modifică organizarea şi funcţionarea CC, în sensul eliminării hotărârilor plenului Camerei, ale plenului Senatului, precum şi cele ale plenului reunit din categoria actelor asupra cărora Curtea se pronunţă cu privire la constituţionalitate.

Iniţiatorii acestui proiect legislativ sunt deputatul PNL Cornel Pieptea şi senatorul PSD Georgică Severin. Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, forul decizional fiind Senatul.

Miza noului proiect

Vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat, miercuri, că prin modificarea Legii CC, avizată de Comisie, o eventuală hotărâre a Parlamentului de suspendare a preşedintelui nu mai poate fi blocată de către Curtea Constituţională. Iordache a explicat că există un control de constituţionalitate asupra suspendării preşedintelui prin avizul dat de Curte, care se menţine, acest aviz fiind consultativ, prealabil începerii procedurii.

O altă posibilă ţintă a legii este legată de disputa privind reprezentarea României la Consiliul European. Dacă Parlamentul ar aproba o hotărâre privind reprezentarea de către primul - ministru, şi nu o declaraţie, cum s - a întâmplat marţi, aceasta nu ar mai putea fi judecată de Curte.

„Mă tem că intrăm într - o zonă de derapaj de la democraţie", a afirmat, ieri, Băsescu care a adăugat că nu se teme de o eventuală suspendare şi că Palrmaentul nu poate decide în privinţa CE, peste textul cosntituţional. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite