Băsescu tace, partidele se agită degeaba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi politicienii fac guverne, preşedintele pregăteşte surpriza. Toate cele trei partide parlamentare anunţă formule de negociere a viitorului Executiv. Din spatele uşilor închise se aşteaptă o decizie-surpriză de la Cotroceni.

Liderii PDL au formulat ieri câteva chestiuni de principiu în ce priveşte condiţiile pentru formarea noului Guvern: postul de premier este nenegociabil şi, în plus, adaugă vicepreşedintele Ion Oltean, Theodor Stolojan este încă opţiunea numărul unu a PDL. 

De vineri, partidul ar putea începe negocierile. Proaspătul deputat Sever Voinescu spune că, în principiu, în ce priveşte nominalizarea premierului, PDL va aştepta ca preşedintele „să mute” primul. „Este posibil să aibă şi o altă nominalizare”, spune Voinescu, referindu-se la persoana prim-ministrului.

Portretul-robot al premierului

Portretul-robot al acestui politician este o personalitate politică cu notorietate, serioasă, cu suficientă greutate în ambele partide care vor forma Guvernul, spune Sever Voinescu, care speră la un Guvern PDL - PNL. Un Guvern cu PSD nu ar întruni unanimitate în PDL. Astăzi, PDL a convocat Colegiul Director, unde va mandata o echipă de negociatori şi va stabili termenii de negociere. PDL va negocia cu toate partidele, după cum declară Ioan Oltean.

PNL are doar o înţelegere cu UDMR

Liberalii le-au transmis, pe mai multe canale, liderilor PSD şi PDL că nu renunţă sub nicio formă la postul de premier şi la preluarea propriului plan anticriză.

Conducerea PNL este convinsă că preşedintele Băsescu va face o mutare surpriză pentru formarea viitorului Guvern şi, din acest motiv, nu s-a implicat în negocieri ample cu celelalte formaţiuni.

„Cea mai bună armă a noastră e timpul”, a spus vicepreşedintele PNL Ludovic Orban, adăugând că preferă opoziţia cedării portofoliului de prim-ministru. „Purtăm discuţii cu toate cele trei partide, până acum am ajuns la o înţelegere cu UDMR. Nu e nicio variantă exclusă”, a declarat şi coordonatorul campaniei PNL, Bogdan Olteanu.

Unii PSD-işti strigă: „PNL a trădat!”

Mai mulţi lideri ai PSD i-au acuzat pe liberali de trădare. Potrivit unor surse din PSD, citate de Mediafax, social-democraţii au invocat „trădarea“ PNL, în condiţiile în care Viorel Hrebenciuc a adus în discuţie că PSD şi PNL ar fi încheiat o înţelegere, înaintea alegerilor. Pactul ar fi prevăzut ca Geoană şi Tăriceanu să anunţe public, după închiderea urnelor o alianţă.

Astfel, curentul pro PDL din PSD ar fi devenit majoritar, în condiţiile în care unii lideri au afirmat că ei nu mai pot susţine o apropiere de PNL.

Iliescu: Decât cu PDL, mai bine în opoziţie

În şedinţa de ieri a conducerii social-democrate, Ion Iliescu le-a spus liderilor PSD că, decât să intre într-o formulă de guvernare cu PDL, partidului i-ar fi mai bine în opoziţie.

Declaraţia sa a stârnit imediat un val de nemulţumiri în rândul PSD-iştilor. Marian Oprişan a spus că vremea lui Iliescu în PSD s-a terminat. Mitrea s-a abţinut să-i răspundă lui Ion Iliescu.

image

Am înţeles graba unora să înceapă negocierile (...). Nu se poate până sunt validate alegerile, pentru că trebuie să ai în faţă partide cu parlamentari validaţi, cu alegeri validate

image


Traian Băsescu
preşedintele României
28 noiembrie 2008

PSD forţează intrarea la guvernare

PSD are 163 de parlamentari.

Pentru că are cele mai multe procente, PSD susţine că el a câştigat alegerile şi este îndreptăţit să primească postul de prim-ministru.

Mircea Geoană este opţiunea PSD pentru premier. El a fost validat deja de congresul PSD. Un alt nume vehiculat este cel al lui Cristian Diaconescu, eventual într-o formulă de colaborare cu PDL.

Opţiunea principală este cu PNL. Negocierile cu PNL sunt într-un impas pentru că liberalii nu concep să renunţe la postul de premier pentru Călin Popescu Tăriceanu. Viorel Hrebenciuc a declarat că o colaborare cu PDL ar fi mai simplă. Hrebenciuc ar încerca, astfel, să sperie PNL şi să obţină mai multe concesii.

PNL nu şi-a găsit încă partener

Liberalii au obţinut 93 de mandate.

Condiţii nenegociabile: programul anticriză şi postul de premier.

Măsuri din planul anticriză: 10 miliarde de euro - investiţii în economie, reducerea CAS cu zece puncte procentuale, alocarea a 220  milioane de euro pentru construcţia de locuinţe sociale, premii fiscale pentru plata impozitelor şi crearea de noi locuri de muncă.

Portofolii vizate: prim-ministru (Călin Popescu Tăriceanu) sau vicepremier (Bogdan Olteanu), Finanţe (Varujan Vosganian), Transporturi (Ludovic Orban sau Relu Fenechiu), Interne (Cristian David), Externe (Teodor Meleşcanu).

Partener preferat: PSD

PDL aşteaptă semnalul Cotrocenilor

PDL a strâns166 de parlamentari

Consideră că are dreptul „moral” de a cere psotul de premier.

Vrea să dea premierul viitorului Guvern şi să fie „numărul unu” la guvernare.

Cere menţinerea cotei unice de impozitare

Solicită introducerea pensiei sociale de la 1 ianuarie 2009

În afară de Theodor Stolojan, Vasile Blaga ar putea fi un prim-ministru al unui Guvern PDL - PSD.   

Opţiunea principală este pentru PNL. Relaţia este periclitată de animozităţie dintre liderii PDL şi cei ai PNL.

Partidul este dispus să renunţe la Theodor Stolojan ca premier cu condiţia cedării de către Geoană a pretenţiei de a conduce Guvernul.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite