Băsescu spune adio majorităţii PNL-PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele este hotărât să valorifice victoria de la referendum prin reconfigurarea scenei politice Găsirea unei soluţii politice în vederea asigurării unei majorităţi stabile a

Preşedintele este hotărât să valorifice victoria de la referendum prin reconfigurarea scenei politice

Găsirea unei soluţii politice în vederea asigurării unei majorităţi stabile a fost pricipala temă a discuţiilor purtate luni la Cotroceni de şeful statului cu partidele parlamentare. Variantele de lucru sunt declanşarea anticipatelor, configurarea unei noi majorităţi şi a unei alte formule de guvern sau păstrarea actualei situaţii de pe scena politică. Preşedintele îşi va preciza punctele de vedere printr-un mesaj pe care îl va adresa, miercuri, parlamentului.

Discuţiile începute, ieri, la Palatul Cotroceni, vor continua în următoarele zile când se aşteaptă propuneri concrete venite din partea lui Traian Băsescu. Partidele parlamentare şi-au manifestat acordul pentru introducerea votului uninominal. PNL şi-a declarat voinţa de a rămâne la Palatul Victoria, în timp ce PD a cerut anticipate, iar PSD a afirmat că este dispus să negocieze, fără să excudă intrarea la guvernare.

PD cere sondaj pentru modificarea Constituţiei

Preşedintele PD, Emil Boc, a reluat, după discuţiile cu Băsescu, temele exprimate săptămâna trecută: iniţierea unei moţiuni de cenzură, alegeri anticipate şi modificarea Constituţiei. Singurul element insolit a fost acela că Boc a anunţat că vrea un megasondaj de opinie, efectuat de toate institutele de cercetare sociologică şi care să stabilească ce fel de republică doreşte populaţia.

Elena Udrea, în delegaţia democraţilor

Monotonia consultărilor a fost spartă de apariţia surprinzătoare, la Palatul Cotroceni, în delegaţia PD, a Elenei Udrea. Este pentru prima oară, de la înscrierea în PD şi promovarea în funcţia de secretar executiv, când Udrea face parte din delegaţia democraţilor la Cotroceni.

Îmbrăcată într-o rochie neagră, nedecoltată, dar mulată pe corp, fosta consilieră a şefului statului a privit sfios în pământ când Băsescu a dat mâna cu ea, iar pe parcursul discuţiilor s-a abţinut să ia cuvântul.

În rest, consultările s-au desfăşurat după acelaşi tipic: preşedintele spunea câteva cuvinte despre nevoia de a îndeplini voinţa poporului, exprimată prin referendum, liderii de partide aveau circa 30 de secunde pentru a răspunde, după care presa era scoasă afară din sală.

Sunt partide care, toate la un loc, au luat 25% şi stabilesc paşii următori. Se pare că nu au înţeles mare lucru din democraţie
Traian Băsescu

Tăriceanu: Nu e nevoie de o nouă majoritate

Politicoasă şi rece - aşa au caracterizat liberalii prima întâlnire de după referendum cu preşedintele Traian Băsescu. Călin Popescu Tăriceanu a declarat, după consultări, că a fost de acord cu preşedintele în ceea ce priveşte introducerea votului uninominal, legea lustraţiei, revizuirea Constituţiei şi chiar cu pachetul de legi privind securitatea naţională. La acest capitol, liderul liberal a precizat că Băsescu a acceptat ideile PNL de finanţare a activităţii serviciilor secrete doar de la bugetul de stat şi de întărire a controlului parlamentar asupra acestora. Tăriceanu a spus, însă, că nu este nevoie de "degajarea" unei noi majorităţi parlamentare întrucât actualul guvern a primit luna trecută votul de încredere a aproape două treimi din numărul total al senatorilor şi deputaţilor.

Culise

Deşi pesediştii ar fi dorit să ajungă la guvernare doar în urma alegerilor, pentru a beneficia de legitimitatea oferită de vot, unele voci din partid spun că PSD trebuie să urmeze "soluţia negociată cu celelalte partide". Surse din partid au spus că la viitoarea rundă de consultări, după ce PSD va fi discutat deja cu celelalte partide, s-ar putea ca Băsescu să încerce să-şi impună un premier. Având în vedere că alegerile anticipate în acest moment ar dezavantaja PSD, social-democraţii ar putea să susţină un premier impus de preşedinte.

PSD nu exclude intrarea la guvernare

Social-democraţii declară că nu se pregătesc de guvernare, dar nici nu exlud o astfel de ipoteză, în condiţiile în care nici nu au început discuţiile cu celelalte partide parlamentare. Pesediştii ar dori să ajungă la guvernare doar în urma unor alegeri, însă există şi voci care susţin că ar trebui urmată soluţia negociată între toate partidele. Mircea Geoană a declarat că în acest moment PSD nu se pregăteşte de guvernare, dar nici nu refuză o asemenea ipoteză până nu se finalizează discuţiile cu partidele parlamentare. Liderul PSD a precizat că discuţiile cu partidele parlamentare vor fi bazate exclusiv pe "parametrii de funcţionalitate a unui sprijin parlamentar majoritar faţă de un guvern".

"În acest moment suntem în căutarea unei majorităţi transparente care ar putea rezulta din negocierile cu partidele, care încă nu au început. Sunt convins că în zece zile, cel mult, vom putea veni cu o formulă de guvern stabil şi de majoritate parlamentară transparentă", a afirmat Geoană. El a mai spus că la întâlnirea de ieri nu au fost discutate formule concrete de majoritate parlamentară, ci doar s-a căzut de acord că în acest moment este nevoie de o astfel de majoritate.

Comentariu
PSD decide!

George Rădulescu
publicist comentator

Ceea ce contează cu adevărat este ca discuţiile de la Palatul Cotroceni să nu fi fost un "dialog al surzilor". Preşedintele şi liderii partidelor trebuie să se fi dumirit că, dincolo de revizuirea Constituţiei şi de introducerea scrutinului uninominal, prioritatea rămâne coerenţa actului de guvernare. Atragerea fondurilor comunitare rămâne doar un vis în condiţiile menţinerii instabilităţii politice. Dacă revizuirea Constituţiei se făcea aşa cum trebuie în 2003 şi nu pentru a bifa, în mod formal, un punct pe agenda Cabinetului Năstase, în prezent nu am mai fi avut nici guvern ultraminoritar, nici referendum asupra demiterii preşedintelui. Interesant ar fi să ascultăm explicaţia tuturor liderilor de partide parlamentare care nu s-au agitat foarte mult să-şi impună ideile în cadrul Comisiei de revizuire a Legii fundamentale.

Guvernul liberalilor rămâne la mâna PSD, din punct de vedere al susţinerii parlamentare. Social-democraţii au de ales între a determina plecarea lui Tăriceanu de la Palatul Victoria şi a-l lăsa să-şi termine mandatul. Prima variantă i-ar putea aduce în situaţia ingrată de a achita o bună parte din nota de plată a guvernării PNL-PD. Cea de-a doua, implică riscul de a fi asociaţi cu un guvern fragil, fără a se putea desfăşura ca un veritabil partid de opoziţie. În schimb, democraţii lui Boc vor scoate profit electoral în ambele cazuri. Mesajul pe care Traian Băsescu îl va susţine în Parlament ne va descoperi strategia PD pentru perioada imediat următoare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite