Băsescu şi sindicatele, împotriva guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> După o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor, preşedintele a amânat promulgarea bugetului de stat . Liderii celor patru mari confederaţii sindicale s-au întâlnit cu şeful statului

>> După o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor, preşedintele a amânat promulgarea bugetului de stat .

Liderii celor patru mari confederaţii sindicale s-au întâlnit cu şeful statului ca să îi ceară să nu promulge bugetul de stat pe 2008 în forma aprobată de parlament. Demersul lor a avut un succes parţial, în condiţiile în care preşedintele a promulgat, ieri, doar bugetul asigurărilor sociale pe anul viitor. Sindicalişii au ameninţat partidele care au susţinut bugetul, PSD şi PNL, că vor lansa o campanie prin care vor îndemna cetăţenii să nu voteze cu ele.

Liderii sindicaliştilor au obţinut de la preşedinte medierea unei întâlniri cu primul-ministru. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, pe 7 ianuarie, la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu va media discuţiile dintre guvern şi sindicate. Documentul menţionează că data "a fost convenită şi cu primul-ministru".

Potrivit unor surse oficiale, preşedintele l-ar fi sunat pe premier pentru a se consulta în privinţa datei, în condiţiile în care premierul este plecat din ţară şi se va întoarce la începutul primei săptămâni din ianuarie. După ce s-a văzut cu sindicaliştii, Băsescu a promulgat doar Legea bugetului asigurărilor sociale.

Şeful statului nu a promulgat legea bugetului de stat pe 2008, deşi ambele acte normative au fost trimise la preşedinţie pentru promulgare în aceeaşi zi, respectiv 22 decembrie. Băsescu are, potrivit Constituţiei, 20 de zile pentru a analiza o lege înainte să o promulge.


Sindicatele arată colţii partidelor


În urmă cu aproape două săptămâni, sindicaliştii au organizat un protest în faţa parlamentului, unde criticau fiscalitatea din buget. Bogdan Hossu, preşedintele CNS "Cartel Alfa", spunea că, dacă nici preşedintele Băsescu nu va ţine cont de solicitările lor, confederaţiile urmează să facă o campanie de şase luni, în care să convingă populaţia să nu mai voteze formaţiunile politice care au iniţiat şi susţinut adoptarea bugetului de stat, "partide interesate doar de afacerile proprii".

PNL fiind partid de guvernămât poate fi considerat drept iniţiatorul bugetului, iar PSD, prin voturile sale, este susţinătorul legii. "În ciuda faptului că a fost anunţată o reducere a poverii fiscale suportate de forţa de muncă din România, proiectul de buget va genera o accentuare a fiscalităţii pe veniturile salariale. Orice efect benefic ar fi putut avea reducerea infimă a contribuţiilor sociale suportate de angajaţi a fost anulat din start de modificarea bazei de calcul pentru contribuţiile de asigurări sociale şi şomaj", declara Hossu, în timpul pichetării parlamentului.


Ceartă pe pensii


Traian Băsescu a promulgat, ieri, legea ce modifică statutul deputaţilor şi senatorilor, după ce parlamentarii au respins obiecţiile sale din cererea de reexaminare. Legea stabileşte vârsta de pensionare a parlamentarilor la 63 de ani, după 30 de ani de cotizare.

Băsescu a susţinut că senatorii şi deputaţii ar trebui să respecte nivelul stabilit prin legea generală a pensiilor - 65 de ani şi 35 de ani de cotizare. Statutul deputaţilor şi senatorilor a mai provocat un scandal în urmă cu un an, când, în unanimitate de voturi, parlamentarii au adoptat introducerea pensiilor de parlamentar şi alocarea de ajutor de şomaj.


Recent, preşedintele a trimis spre reexaminare şi legea referitoare la personalul Curţii Constituţionale. În cererea de reexaminare, şeful statului critică modul în care se calculează pensia de serviciu pentru personalul Curţii Constituţionale: 80% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute lunare realizate în ultimele 12 luni de activitate sau din ultima lună.

Mai precis, Băsescu spune că aceste <> conduc la tratament inechitabil, inegal şi diferenţiat între funcţionarii publici. Preşedintele mai spune că "trebuie analizată şi posibilitatea acordării acestor facilităţi şi restului bugetarilor, care pot fi situaţi pe paliere apropiate beneficiarilor vizaţi de legea în discuţie".


Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat că susţine demersul preşedintelui. "Statutul funcţionarilor publici trebuie să fie unitar, pentru a nu se crea diferenţe între personalul din sectorul bugetar. Chiar dacă există funcţionari publici de mai multe categorii, nu e normal să existe diferenţe între drepturile marginale de care aceştia beneficiază", a explicat liderul sindical, Bogdan Hossu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite