Băsescu şi-a angajat doctori pentru imagine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful statului a adus la Cotroceni patru noi consilieri în posturi-cheie ale Administraţiei prezidenţiale Preşedintele Traian Băsescu şi-a întărit, ieri, echipa de la Palatul

Şeful statului a adus la Cotroceni patru noi consilieri în posturi-cheie ale Administraţiei prezidenţiale

Preşedintele Traian Băsescu şi-a întărit, ieri, echipa de la Palatul Cotroceni, prin numirea unor noi consilieri prezidenţiali, printre care se află şi sociologul Sebastian Lăzăroiu. El a fost, până recent, director al CURS, una dintre cele mai importante instituţii de cercetare sociologică.

Numirea lui Lăzăroiu arată că Băsescu este preocupat de scăderea popularităţii sale şi caută soluţii să oprească acest trend descendent. Oficial, Lăzăroiu va conduce departamentul de analiză politică şi planificare, departament înfiinţat abia ieri. Până acum, de analiza politică se ocupa consilierul prezidenţial Teodor Baconschi. În urma reorganizării Administraţiei Prezidenţiale, Baconschi a rămas să se ocupe de relaţia cu autorităţile publice şi societatea civilă. Tot ieri, Băsescu l-a numit în funcţia de consilier prezidenţial pe Cristian Preda, care a părăsit în mod intempestiv postul de comisar guvernamental pentru francofonie, cu rang de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit unor surse din PNL, Preda a plecat din MAE întrucât era nemulţumit de colaborarea sa cu premierul Tăriceanu. La Palatul Cotroceni, el se va ocupa de departamentul de educaţie şi cercetare. Pe lângă Administraţia Prezidenţială mai există şi o Comisie pentru Elaborarea Politicilor din domeniul Educaţiei, condusă de fostul ministru Mircea Miclea. La Departamentul securităţii naţionale, şeful statului l-a înlăturat din funcţie pe generalul Sergiu Medar, care s-a retras invocând motive medicale. Medar a fost internat la Spitalul Militar invocând o aritmie cardiacă. Internarea a survenit însă la puţin timp după ce generalul a apărut ca protagonist în scandalul caselor armatei.

În locul lui Medar, la conducerea departamentului pentru siguranţă naţională a fost numit deputatul PD Mihai Stânişoară, preşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor. Stânişoară este şi secretar executiv al PD. În interiorul PD, el este considerat un apropiat al ministrului apărării, Sorin Frunzăverde. În 2000, când Frunzăverde a mai fost ministru al apărării, Stânişoară a fost secretar general al acestui minister.

În sfârşit, Băsescu a numit şi un succesor al lui Theodor Stolojan la conducerea Departamentului pentru politici economice şi sociale, şi anume pe Bujor Bogdan Teodoriu. Acesta este unul dintre cei mai vechi lideri ai Partidului Democrat. El a fost deputat din 1990 în 1996, ministru al cercetării - între 1996 şi 1998 -, secretar de stat la Ministerul de Finanţe, până în 2000, iar în perioada guvernării PSD a lucrat în cadrul unui ONG. Teodoriu a fost angajat la Cotroceni, de Băsescu, în 2005, în funcţia de consilier de stat la departamentul condus de Stolojan.

Direcţia Generală de Informaţii a Armatei are un nou şef

Fără prea mult zgomot, în interiorul Ministerului Apărării au avut loc două schimbări importante. Ministrul Sorin Frunzăverde l-a numit, ieri, în fruntea Statului Major al Forţelor Aeriene, pe generalul-locotenent Constantin Croitoru, eliberat în prealabil din funcţia de director general al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării. Constantin Croitoru l-a înlocuit la comanda SMFA pe generalul Gheorghe Catrina. Acesta din urmă a fost avansant în grad şi trecut în rezervă la începutul săptămânii, după ce s-a opus în permanenţă contractului de achiziţie a celor şapte avioane de transport scurt-mediu curier de la firma italiană Alenia. Gheorghe Catrina a şi declarat, în luna ianaurie, pentru Adevărul, că nu a avut nicio implicare în contractul cu Alenia. Tot ieri, ministrul Frunzăverde l-a împuternicit pe generalul-maior Francisc Radici să asigure îndeplinirea atribuţiilor directorului general al DGIA. Radici a activat până în prezent la conducerea Direcţiei de Contrainformaţii din Ministerul Apărării.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite