Băsescu: La sfârşitul lui 2010 am putea fi nevoiţi să facem un nou împrumut din cauza sporurilor inventate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu, preşedintele României
Traian Băsescu, preşedintele României

La şedinţa de bilanţ a Ministerului Apărării Naţionale, preşedintele Traian Băsescu a ţinut un discurs de mulţumire pentru trupele care au luptat în Irak, dar a vorbit şi despre banii împrumutaţi de România, precizând că s-ar putea ca ţara să aibă nevoie de un nou împrumut la sfârşitul anului 2010 din cauza sporurilor inventate.

Cele mai importante declaraţii ale lui Băsescu la bilanţul Ministerului Apărării Naţionale : "Am satisfacţia legată de ceea ce Ministerul Apărării şi armata au reuşit în 2009, la trecutul bilanţ al armatei, puneam atunci accent pe achiziţii, acum nu a mai existat nicio dispută în 2009, ceea ce arată un progres remarcabil pentru imaginea ministerului"

Discursul preşedintelui a atins la un moment dat subiectul datoriilor de stat, Băsescu declarând că armata trebuie să înţeleagă că nu se poate trăi din bani împrumutaţi, iar sporurile ar trebui să dispară, altfel există riscul unui nou împrumut în 2010.

"Resursele financiare afectează şi armata aşa cum afectează toate instituţiile. Nu pun lipsa de resurse strict pe seama crizei, am avut câţiva ani lipsă de viziune când credeam că putem consuma mai multe decât producem. Armata trebuie să înţeleagă că nu putem trăi cu bani împrumutaţi. "

"Să ne imaginăm că Guvernul nu ar reuşi să impună nişte cheltuieli rezonabile de funcţionare a statului, în care intră şi cheltuielile cu sporuri inventate şi cheltuilelile cu tot soiul de avantaje speciale şi aşa mai departe. Efectul ar fi că la sfârşitul anului 2010 ar trebui să facem un nou împrumut ca să putem să plătim toate facilităţile de care au beneficiat categorii în mod nejustificat - sporuri de zâmbet în administraţia locală, spor să vină îmbrăcat decent sau mai ştiu eu ce sporuri, că are antenă deasupra cartierului. Am dat câteva exemple care arată că am mers prea departe cu bucuria, cu veselia de a cheltui, fără să avem şi responsabilitatea de a ne întreba de unde sursele de finanţare", a declarat Traian Băsescu, la şedinţa de bilanţ a MapN.

"Nu putem să bătătorim perspectiva de a împrumuta alţi bani pentru 2011-2012 pentru că sacrificăm dezvoltarea României",  a adăugat şeful statului.

"Îmi este foarte clar că privesc cu realism către nevoile armatei, în mod deosebit către nevoile de dotare şi către nevoile de securitate socială. În colaborare cu Guvernul, cu Parlamentul, cu ministrul, vă asigur că vom găsi soluţiile rezonabile, pentru ca atât dotarea, cât şi problematioca socială să fie rezonabil rezolvate", a mai spus preşedintele Băsescu.

"România va fi , în 2010, un coparticipant la efortul general ca războiul din Afganistan să fie câştigat în următorii doi-trei ani. Această principală misiune va fi îndeplinită cu competenţă, cu eroism, cu dăruire şi cu determinarea de a arăta că România este capabilă să fie furnizor de securitate şi să împartă riscurile cu partenerii din NATO.",  a conchis Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite