Băsescu cere să-i conducă şi pe românii de pretutindeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis parlamentului legea privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, invocând, printre altele, faptul că şeful statului nu mai are niciun rol în

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis parlamentului legea privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, invocând, printre altele, faptul că şeful statului nu mai are niciun rol în menţinerea relaţiilor cu diaspora. "Legea supusă promulgării goleşte de conţinut atribuţiile preşedintelui faţă de românii de pretutindeni. În acest context, considerăm că ar fi esenţial ca organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni să fie sub patronajul preşedintelui României şi nu sub cel al Parlamentului României, cum prevede prezenta lege", se arată în cererea de reexaminare a legii.

În plus, Băsescu propune unificarea nenumăratelor instituţii care se ocupă de relaţia cu românii din afara graniţelor. În prezent, există un departament pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, un oficiu guvernamental (Oficiul pentru gestionarea relaţiilor cu Republica Moldova - în cadrul Cancelariei primului-ministru), cinci direcţii de specialitate (Direcţia pentru Românii din Vecinătate şi Balcani; Direcţia pentru Originarii din România, Direcţia Cooperare cu Republica Moldova - în cadrul MAE; Direcţia Protecţia Drepturilor Cetăţenilor Români care lucrează în străinătate - în cadrul Ministerului Muncii, Solidarităţii şi Familiei; Direcţia Românii din afara ţării - în cadrul Institutului Cultural Român), un compartiment de specialitate în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi un birou pentru cetăţenie în cadrul Ministerului Justiţiei. De asemenea, în coordonarea MAE se află şi Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi", pentru românii de pretutindeni, iar în coordonarea MEC se află Institutul Limbii Române.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite