Băsescu îşi pune în cap presa italiană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Preşedintele României a fost acuzat de mass-media din Peninsulă că le-a jignit ţara, însă şeful statului român respinge învinuirile ce i se aduc în privinţa aprecierilor negative la

>> Preşedintele României a fost acuzat de mass-media din Peninsulă că le-a jignit ţara, însă şeful statului român respinge învinuirile ce i se aduc în privinţa aprecierilor negative la adresa Romei.

Ziarele italiene de ieri au comentat declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, făcute în Spania, ca pe un atac dur la adresa ţării lor, referindu-se mai ales la o presupusă remarcă a şefului statului - "Slavă Domnului că nu aţi devenit ca Italia!", care ar fi fost rostită la o reuniune a "Foro Nueva Economia", la Madrid.

Aflat în vizită de stat în Spania, şeful statului a atacat însă, într-un discurs oficial, xenofobia şi escaladarea violenţei rasiale din Europa, care i-au afectat pe românii emigranţi.

"Slavă Domnului că nu aţi devenit ca Italia!", ar fi fost cuvintele rostite de şeful statului român, la Madrid, potrivit ANSA - agenţia naţională de presă italiană. Acestea au fost comentate pe site-urile Mediaset, TGCOM şi Roma Citta.

Presa a interpretat cuvintele şefului statului drept "un atac la adresa Italiei", adăugând că Traian Băsescu ar fi declarat că Bucureştiul nu poate fi de acord cu decretul-lege de expulzare adoptat de italieni şi că i-a cerut premierului spaniol Jose Luis Zapatero să ridice moratoriul în privinţa muncitorilor români care trăiesc în Spania.

Băsescu critică xenofobia din Europa

Traian Băsescu a declarat la Madrid că speră ca aderarea României la UE să însemne şi "garantarea demnităţii" fiecărui român în Europa. În discursul său oficial, ţinut cu aceeaşi ocazie, a criticat, fără a nominaliza, faptul că mari comunităţi de români au devenit ţinta unor manifestări xenofobe, în ţări cu vechi tradiţii democratice. "Au reapărut, în diferite medii sociale, inclusiv în ţări cu vechi tradiţii democratice, atitudini rasiste, antisemite, xenofobe, negaţioniste.

Cetăţenii români au fost uneori sursă, alteori ţintă a unor astfel de atitudini. Unele campanii de presă au găsit în prezenţa unor comunităţi româneşti din felurite state o sursă de speculaţie alarmistă şi de incriminare colectivă", a spus Băsescu.

"Protectorul" celor două milioane de emigranţi români

Şeful statului a mai spus că ţările Europei şi cetăţenii lor, între care şi România, pot fi în siguranţă numai în societăţi care asigură respectul faţă de persoane. Preşedintele Băsescu a mai spus că protejarea intereselor celor peste două milioane de români care trăiesc în străinătate a devenit o prioritate a mandatului său.
Şeful statului a solicitat ridicarea restricţiilor de acces pe piaţa muncii spaniole pentru muncitorii români, "drept fundamental câştigat prin aderarea României al UE".

>> Poziţia preşedintelui contrazice cele afirmate la Roma de primul-ministru Tăriceanu, care acceptase decretul şi se pare că există divergenţe de fond între cei doi lideri, ce nu cad de acord nici acasă în privinţa altor chestiuni

Şeful statului neagă acuzaţiile

Preşedintele Traian Băsescu a comentat pentru "Adevarul", la ieşirea din sediul Guvernului Autonom din Valencia, informaţiile apărute în ziarele italiene "La Stampa" şi "Il Messaggero". Preşedintele României a dezminţit categoric faptul că le-ar fi spus spaniolilor "Slavă Domnului că nu aţi devenit ca Italia!".

"Eu nu am spus aşa ceva. Într-o discuţie cu oameni de afaceri spanioli, la Forumul de Economie din Madrid, am zis: "Să dea Dumnezeu să nu se întâmple şi cu românii din Spania ceea ce s-a întâmplat cu românii din Italia". Munca la negru poate provoca oricând probleme", a precizat şeful statului. (Angi Condruţ)

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite