Băsescu, preşedintelui turkmen: Suntem la stadiul la care avem încredere şi am constatat că avem nevoie unii de alţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu i-a spus joi, la Aşgabat, omologului turkmen, Gurbangulî Berdâmuhamedov, că suntem la stadiul la care avem încredere unii în alţii şi la care s-a constatat că avem nevoie unii de alţii.

"Mă simt onorat să dau curs invitaţiei dvs, ocazie cu care, în primul rând m-am întâlnit cu un prieten şi în acelaşi timp am putut consolida cele începute în anii anteriori. Eu o spun fără reţinere, am progresat. În primul rând, suntem la stadiul la care avem încredere unii în alţii, în al doilea rând şi unii şi alţii am constatat că avem nevoie unii de alţii", a declarat Băsescu, în debutul întrevederii cu preşedintele turkmen, în prezenţa celor două delegaţii.

El a mai subliniat că România este deschisă să crească numărul de burse pentru tinerii turkmeni, adăugând că sunt importante şi schimburile culturale dintre cele două ţări, relatează Agerpres.

Băsescu a mai vorbit şi despre faptul că este importantă prezenţa firmelor româneşti în Turkmenistan.

La rândul său, omologul turkmen a evidenţiat faptul că există sectoare de interese comune între cele două ţări, punctând că în cea mai mare parte a "problemelor internaţionale" părerile coincid.

De asemenea, Gurbangulî Berdâmuhamedov a menţionat faptul că Turkmenistan vede în România "poarta de intrare în UE".

Cât priveşte domeniile în care cele două ţări ar putea colabora, şeful de stat turkmen a amintit de sectorul petrolului şi gazelor. Berdâmuhamedov a mai spus că aşteaptă investitori străini care să se implice în construcţia complexului Avaza din zona Mării Caspice.

În prezenţa lui Traian Băsescu şi a lui Gurbangulî Berdâmuhamedov se va semna ''Planul de acţiuni între Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Afacerilor Externe al Turkmenistanului în perioada 2013 - 2014'', ''Memorandumul de Înţelegere privind cooperarea în domeniul schimbului de informaţii având legătură cu spălarea banilor şi finanţarea terorismului, între Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi Departamentul Financiar de Monitorizare din cadrul Ministerului Finanţelor din Turkmenistan'' şi ''Memorandumul de Înţelegere interguvernamental privind cooperarea în domeniul transporturilor''.

Totodată, cei doi şefi de stat vor semna ''Planul de Acţiuni privind implementarea Declaraţiei Comune a Preşedintelui României şi a Preşedintelui Turkmenistanului, semnată la Aşgabat, la 22 iulie 2009''.

Băsescu a fost primit, joi, la Palatul Prezidenţial Oguzhan din Aşgabat, de omologul turkmen, Gurbangulî Berdâmuhamedov. Urmează ca cei doi preşedinţi să susţină declaraţii de presă comune.

Traian Băsescu efectuează, joi şi vineri, o vizită oficială în Turkmenistan, la invitaţia omologului turkmen, Gurbangulî Berdâmuhamedov.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite