Băsescu mai pregăteşte un plebiscit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele şi-a atacat virulent adversarii politici, într-o emisiune televizată şi a anunţat posibilitatea reluării referendumului pe tema uninominalului . Preşedintele Traian

Preşedintele şi-a atacat virulent adversarii politici, într-o emisiune televizată şi a anunţat posibilitatea reluării referendumului pe tema uninominalului .

Preşedintele Traian Băsescu, invitat miercuri seară la emisiunea "Naşul", de la postul de televiziune B1, a declarat că va repeta referendumul din 25 noiembrie, în cazul în care acesta eşuează. Şeful statului a avut comentarii critice faţă de oamenii politici marcanţi, de la foştii şefi ai statului, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, la primul-ministru şi miniştrii justiţiei şi al transporturilor, la preşedintele SRTV, Alexandru Sassu, pe care l-a numit "politruc".

Preşedintele a declarat că dacă referendumul din 25 noiembrie pentru adoptarea votului uninominal în două tururi de scrutin "este ratat", îl va repeta. Traian Băsescu a anunţat posibilitatea înscrierii mai multor întrebări pe buletinul de vot.

"Vă rog să aveţi în vedere că voi mai genera referendumuri în anul 2008 pentru că sunt probleme pe care clasa politică nu vrea să le rezolve. Ele trebuie să fie rezolvate şi voi consulta poporul şi în alte probleme", a spus şeful statului.

Accesul preşedintelui la TVR, blocat de Sassu Traian Băsescu a declarat că a încercat să explice cetăţenilor de la o emisiune a postului public de televiziune de ce este nevoie de vot uninominal în două tururi, dar preşedintele SRTV, Alexandru Sassu, i-a transmis prin purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Valeriu Turcan, că nu se poate, deoarece nu au fost încă legiferaţi timpii de antenă.

Parlamentul a amânat formarea Comisiei de rapartizare a timpilor de antenă pentru referendum. Preşedintele a spus că Alexandru Sassu este "un traseist politic", "un politruc", care slujeşte în SRTV interesele PNL şi PSD, două partide care doresc "să pulverizeze" orice demers prezidenţial.

Tăriceanu, "dependent de Iliescu şi Hrebenciuc" Călin Popescu Tăriceanu este doar "un alt arogant" care face politică în maniera lui Adrian Năstase, consideră şeful statului. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că liderul PNL este "exponentul de la Executiv" al coaliţiei PSD - PNL - UDMR - PRM şi că acesta este dependent de grupul Iliescu - Hrebenciuc şi de relaţia cu Ion Iliescu. Şeful statului a argumentat cu majoritatea formată împotriva sa, la referendumul din mai şi cu votul la ultima moţiune de cenzură.

Fostul şef al statului, Ion Iliescu, "bătrânul edec" al PSD, cum îl numea Traian Băsescu la începutul anului, este în viziunea actualului preşedinte o figură politică mult mai complexă. Băsescu susţine că Emil Constantinescu nu a fost învins de structuri, ci de Ion Iliescu, acesta din urmă fiind cel care a condus, de fapt, România în mandatul 1996 - 2000.

Traian Băsescu a precizat că una dintre cheile acestui control al statului a fost SRI, o instituţie înspre care Emil Constantinescu nu a avut curajul "să se uite frontal". "Ion Iliescu a fost atât de puternic în opoziţie, încât Emil Constantinescu nu şi-a dat seama că nu este preşedinte. Şi-a dat seama la sfârşit, când a spus că a fost înfrânt de sistem, dar nu şi-a dat seama cine l-a înfrânt de fapt. Pe Emil Constantinescu l-a înfrânt Ion Iliescu", a spus actualul preşedinte.

El a precizat că, venit la putere, a găsit un SRI "mai reformat" şi a trecut şi el în rezervă 28 de ofiţeri superiori. Băsescu a precizat că, în condiţiile în care Ion Iliescu nu a mai putut folosi SRI, şi-a creat o majoritate antiprezidenţială.

Chiuariu - "un mafiot", Orban - "surprize din partea Justiţiei" Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, este "un tânăr mafiot obraznic", în slujba unei clientele, a declarat şeful statului. Preşedintele a spus că ministrul justiţiei a fost "juristul" liberalului Relu Fenechiu, şi că, la trei zile după ce a fost numit, acesta a cerut revocarea procurorului DNA Doru Ţuluş.

Preşedintele a spus că DNA anchetează "oameni apropiaţi" lui Fenechiu şi Chiuariu şi a precizat că nu îl cunoaşte pe Ţuluş. Recent, Chiuariu a cerut şefului statului revocarea procurorului Ţuluş, cerere refuzată de preşedinte, care a adăugat că ministrul este cel care trebuie să plece.

Băsescu a precizat că partea din raportul CSM referitoare la secţia a 2-a a DNA, condusă de Ţuluş, a ieşit în presă cu ştiinţa lui Chiuariu, "pe tandemul" oameni de afaceri-politicieni-ministrul justiţiei-directori de ziar, "cuplat cu un domn de la o televiziune de nişă, care făcea promovarea împreună cu ziarul".

Preşedintele Traian Băsescu a spus că şi în jurul ministrului transporturilor, Ludovic Orban, sunt de găsit grupuri de interese şi a adăugat că Orban ar putea avea "surprize" din partea Justiţiei, fără a specifica la ce se referă.

>> Traian Băsescu nu poate lupta împotriva Securităţii. El este Securitatea. Emil Constantinescu preşedinte al României 1996-2000

Patriarhul, sfătuitor de taină

Prin tot mai desele întâlniri cu şefi de stat şi politicieni din Europa, Întâiul Stătător al BOR, Prea Fericitul Patriarh Daniel, confirmă că doreşte să fie un jucător activ în viaţa politică internă şi mai ales externă a României. Preşedintele Băsescu a declarat în emisiunea "Naşul" că între el şi Patriarhul Daniel există uzanţa de a-şi împărtăşi unele secrete, chiar şi dintre cele vizând politica externă a României. (Christian Levant)

>> Un referendum este prerogativa preşedintelui, dar două, trei sau patru referendumuri nu sunt decât capricii, ca să cheltuim cât mai mulţi bani Călin Popescu Tăriceanu prim-ministru al României

Reacţii

Tudor Chiuariu, către preşedinte: Am fost avocatul dumneavoastră

Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, i-a trimis o scrisoare deschisă lui Băsescu în care îi aminteşte că nu a fost "niciodată juristul lui Relu Fenechiu", ci "avocatul dumneavoastră în campania din 2004". "Vreau să vă aduc aminte că am fost împreună în campania electorală din 2004. Traian Băsescu şi Tudor Chiuariu, alături de mulţi alţii: Călin Popescu-Tăriceanu, Vasile Blaga, Varujan Vosganian, Adriean Videanu", scrie Chiuariu. Ministrul justiţiei arată că astfel de injurii la adresa sa nu fac altceva decât să-i afecteze familia.

"Mama mea mă va întreba de ce sunt <> . Eu ştiu că nu sunt. Dumneavoastră, domnule preşedinte, ştiţi că nu sunt. Cu toate acestea, aţi făcut această afirmaţie. Fără să argumentaţi sau să dovediţi într-un fel", a subliniat Chiuariu.

Cristian Pârvulescu (APD): Băsescu a intrat în logica de campanie
Cristian Pârvulescu a declarat că nu doreşte să intre în dispute cu Traian Băsescu, despre care a spus că a intrat deja în logica de campanie. Pârvulescu arată că în campania electorală politicienii au nevoie de persoane sau de organizaţii cu care să se contreze şi a subliniat că interpretările pe care şeful statului le aduce legii votului uninominal ţin de campanie.

Pârvulescu a spus că legea susţinută de Asociaţia Pro Democraţia reprezintă "un compromis, dar nu compromiţător", reieşit în urma dezbaterilor publice şi a negocierilor cu partidele politice. "Nu există o listă ascunsă. Lista de care vorbeşte preşedintele este o listă de compensare. Ea este publică şi va fi prevăzută şi pe buletinul de vot", a subliniat Pârvulescu.

Cristian Diaconescu (PSD): Un abuz de drept din partea şefului statului
Vicepreşedintele PSD, Cristian Diaconescu, a declarat că intenţia preşedintelui Traian Băsescu de a repeta referendumul pentru votul uninominal este de neînţeles. "Niciun drept nu generează un abuz de drept şi din această perspectivă este de neînţeles ideea de a repeta un referendum pe aceeaşi temă. Pe de altă parte, instituţiile statului sunt în măsură să rezolve această problemă a introducerii votului uninominal", a spus Diaconescu.

Mircea Toader (PD): Preşedintele este în legalitate
Secretarul executiv al PD, Mircea Toader, a declarat că preşedintele Traian Băsescu are dreptul constituţional de a organiza al doilea referendum pe tema votului uninominal, dacă primul demers nu atinge "condiţia corectă din punctul de vedere al opţiunilor electoratului".

Puiu Haşotti (PNL): Băsescu mi-a provocat greaţă
Vicepreşedintele liberal, senatorul Puiu Haşotti, a declarat că intervenţia preşedintelui i-a provocat "greaţă", menţionând că, cu cât şeful statului va convoca mai multe referendumuri, va veni tot mai puţină populaţie la urne. "Dacă până acum Traian Băsescu îmi provoca iritare, este pentru prima oară când mi-a provocat greaţă", a declarat senatorul PNL.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite