Băsescu a picat legile Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Preşedintele a criticat numărul mare de greşeli gramaticale conţinute în text, iar Tăriceanu a cerut desfiinţarea sistemului de "meditaţii" Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, a

>> Preşedintele a criticat numărul mare de greşeli gramaticale conţinute în text, iar Tăriceanu a cerut desfiinţarea sistemului de "meditaţii"

Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, a lansat în dezbatere publică noul pachet de legi privind Educaţia. Din Aula Carol I a Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti au lipsit reprezentanţii părinţilor. Noul pachet de legi poate fi accesat pe site-ul Ministerului Educaţiei, unde se pot primi şi amendamente până pe 15 februarie.


Politicieni, rectori, secretari de stat, reprezentaţi sindicali şi ziarişti au fost prezenţi la lansarea oficială a noului pachet de legi ale Educaţiei. Reprezentanţii părinţilor nu au fost însă invitaţi.


"Nimeni nu ne-a invitat la acest eveniment. În opinia ministerului, educaţia se face numai cu profesori", ne-a declarat Mihaela Gună, preşedinta Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din România. Ea a adăugat că "de la 1 decembrie 2007 federaţia este membră a Asociaţiei Europene a Părinţilor şi vom depune un protest la Consiliul Europei faţă de felul în care ministerul înţelege să-i implice pe părinţi în actul de educaţie".


Prezent la eveniment, preşedintele Traian Băsescu a fost iritat de "dezacordurile supărătoare" din textul pachetului de legi. "Dacă ministerul produce texte neîngrijite, cum se poate cere elevilor şi studenţilor să scrie corect româneşte?", a întrebat Băsescu. Premierul Tăriceanu i-a cerut ministrului Adomniţei să facă ceva pentru a pune capăt "meditaţiilor".

"Nu cred că este corect şi deontologic ca acei care sunt la catedră să dea şi meditaţii la elevii din clasele în care şi predau", a spus primul-ministru.

Avem legi, n-avem strategie

Rectorul Universităţii "Politehnica" Bucureşti, Ecaterina Andronescu, a apreciat că înainte de elaborarea acestui pachet de legi ar fi fost nevoie de o strategie educaţională naţională. "Trebuie să stabilim ce vrem, încotro ne îndreptăm", a spus Andronescu. În opinia sa, multe lucruri negociate anterior cu ministerul nu mai sunt cuprinse acum în proiecte.

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicale din Învăţământul Preuniversitar "Spiru Haret" a spus că noul pachet de legi lasă în divergenţă mai multe probleme. Una dintre acestea este finanţarea per capita. "Dacă principiul alocării banilor pe student este bun pentru învăţământul universitar, cum de nu mai este bun pentru învăţământul preuniversitar?", a comentat liderul sindical.

Prevederi din noul pachet de legi

învăţământ obligatoriu de 13 ani
religia, parte a trunchiului comun al curriculei şcolare
elevii peste 16 ani îşi aleg singuri confesiunea
finanţare pe elev/student
închiderea şcolilor neperformante
rectorii, aleşi de comunitatea academică, şi nu de senatele universitare

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite