Băsescu, patru „descălecări“ la Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu şi-a reluat, ieri, atribuţiile de preşedinte
Traian Băsescu şi-a reluat, ieri, atribuţiile de preşedinte

Traian Băsescu a revenit, ieri, la sediul Administraţiei Prezidenţiale, la 52 de zile după suspendarea sa de către Parlament. Celelalte instalări s-au produs în 2004, 2007 şi 2009.

Traian Băsescu a intrat, ieri, pe poarta Palatului Cotroceni pentru a patra oară ca preşedinte. În 2004 şi 2009 a ajuns la Cotroceni în urma câştigării alegerilor prezidenţiale, iar în 2007 şi în 2012 după ce a scăpat de demitere în urma suspendării de către Parlament.

Traian Băsescu a preluat pe 21 decembrie 2004 mandatul de la fostul preşedinte Ion Iliescu, după ce, în calitate de candidat al Alianţei DA,  îl învinsese în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale pe Adrian Năstase.

După ce a salutat garda de onoare, Traian Băsescu s-a întâlnit cu fostul preşedinte Ion Iliescu. Cei doi au avut o discuţie de o jumătate de oră, iar,  la final,  a venit rândul lui Ion Iliescu să salute - de data aceasta pentru ultima oară - garda de onoare.

Destrămarea Alianţei DA a fost urmată de suspendarea preşedintelui de către o coaliţie inedită formată din PSD, PNL, UDMR şi PC. În 19 aprilie 2007, Parlamentul a votat pentru suspendarea lui Băsescu, cu 322 de voturi pentru, 108 împotrivă, şi 10 abţineri.  Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a devenit preşedinte interimar. Traian Băsescu beneficia, însă, de un uriaş suport popular, iar la referendumul din 19 mai 2007 suspendarea preşedintelui a încetat, acesta fiind reconfirmat de 74,48% cei prezenţi la vot. Prezenţa a fost de 45%.

Preşedintele şi-a reluat atribuţiile în ziua de 23 mai 2007,  în urma unei ceremonii la care preşedintele interimar, Nicolae Văcăroiu, nu a fost invitat. Traian Băsescu a fost primit cu onoruri militare. Traian Băsescu şi-a conservat funcţia de preşedinte, învingându-l în turul doi al alegerilor prezidenţiale din 6 decembrie 2009 pe candidatul PSD, Mircea Geoană.

În 20 decembrie 2009, ceremonia de încheiere a primului mandat al preşedintelui Traian Băsescu a debutat la 14.35 şi a durat numai cinci minute. În curtea interioară a Palatului Cotroceni, şeful statului a trecut în revistă garda de onoare şi a salutat drapelul înainte de a pleca împreună cu soţia sa, Maria Băsescu, la Palatul Parlamentului.

A patra revenire, marcată de discreţie

Primirea onorului gărzii şi salutarea drapelului au fost  repetate la întoarcere de Traian Băsescu, de această dată în calitate de preşedinte abia intrat în atribuţiile celui de-al doilea mandat la Cotroceni.

La data de 6 iulie 2012, PSD, PNL, UDMR şi UNPR au votat, pentru a doua oară,  suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.  De data aceasta, şeful statului, cu o cotă scăzută de popularitate, nu a mai fost salvat de alegători, ci de Curtea Constituţională care a instituit regula cvorumului la referendum, inexistentă în 2007.  Referendumul pentru demitere a avut loc în 29 iulie, iar 87,52% din cei prezenţi au votat DA, dar prezenţa a fost de 46,24%, iar referendumul a fost invalidat de CCR. Ieri,  preşedintele Traian Băsescu s-a întors la Palatul Cotroceni pentru a-şi continua mandatul.

De data aceasta, revenirea lui Traian Băsescu a fost una discretă. Preşedintele, aflat într-o maşină escortată de alte vehicule ale SPP şi Poliţie, a intrat în incinta Palatului Cotroceni prin poarta principală de la Platoul Marinescu. Şeful statului nu a avut nicio acţiune publică în urma revenirii în funcţie.

Intrările lui Băsescu la Cotroceni

- 21 decembrie 2004. A preluat  mandatul de preşedinte de la Ion Iliescu.
- 23 mai 2007. A revenit la Cotroceni după ce 75% din români s-au opus demiterii sale.
- 20 decembrie 2009. A preluat cel de-al doilea mandat de preşedinte.
- 28 august 2012. A revenit la Cotroceni după invalidarea referendumului privind demiterea.

Consilierii vechi şi noi ai preşedintelui

Fostul senator PDL de Constanţa Dorel Onaca ar urma să ocupe o funcţie de consilier de stat la Palatul Cotroceni, în echipa preşedintelui Traian Băsescu, au declarat surse oficiale.

De asemenea, potrivit surselor menţionate, vor reveni la Palatul Cotroceni ceilalţi consilieri prezidenţiali din vechea echipă a lui Băsescu de dinainte de suspendare: Cristian Diaconescu la Cancelaria preşedintelui, Bogdan Drăgoi pentru mediul de afaceri, Sebastian Lăzăroiu pentru planificare analiză politică, Iulian Chifu pentru afaceri strategice şi securitate, Iulian Fota pentru securitate naţională, Bogdan Mănoiu la afaceri europene, precum şi Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, pe funcţia de consilier de stat la departamentul de comunicare publică.

Printre aceştia nu se vor regăsi însă şi Ştefan Deaconu, fostul consilier pentru probleme juridice, care a fost eliberat din funcţie de preşedintele Băsescu pe 5 iulie, şi nici Bujor-Bogdan Teodoriu, care a coordonat departamentul de politici economice şi sociale de la Cotroceni şi care a fost numit pe 10 august membru al Consiliului Concurenţei.

În ultimele campanii ale lui Traian Băsescu, inclusiv în timpul celor două suspendări ale şefului statului, din 2007 şi din 2012, Onaca a fost permanent prezent la sediile de campanie ale acestuia.

Onaca are 45 de ani, deţine o firmă de scafandri profesionişti şi este avocat în Baroul Bucureşti şi lector universitar în domeniile Drept Comercial şi Drept Maritim. Din 2010, el a fost consilier al Ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar din 2009 este preşedinte al Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare.

Între 1996 şi 2000 a fost deputat PDSR, membru al Comisiei de Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Din 2000 până în 2008 a fost sentor PRM, partid din care a demisionat. El a devenit apoi membru PDL.

Onaca este membru al Adunării Naţionale a Bisericii Ortodoxe Române, distins cu Ordinul Naţional Pentru Merit, în grad de cavaler, membru al Parlamentului Mondial pentru Siguranţă şi Pace.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite