Băsescu prezintă parlamentului, la 18 decembrie, raportul privind crimele comunismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, la 10 noiembrie, preşedinţilor celor două Camere ale parlamentului, Nicolae Văcăroiu şi Bogdan Olteanu, o scrisoare în care le aduce la cunoştinţă că

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, la 10 noiembrie, preşedinţilor celor două Camere ale parlamentului, Nicolae Văcăroiu şi Bogdan Olteanu, o scrisoare în care le aduce la cunoştinţă că doreşte ca, la 18 decembrie, să se adreseze legislativului. Potrivit acestei scrisori, Băsescu doreşte să prezinte un mesaj "în vederea prezentării concluziilor raportului final, întocmit de comisia prezidenţială, pentru analiza dictaturii comuniste". Scrisoarea şefului statului a ajuns abia ieri la parlament.
Reprezentanţi ai societăţii civile i-au cerut preşedintelui, la începutul anului, să condamne comunismul din România, şeful statului arătându-se dispus să facă acest gest, însă doar pe baza unui studiu ştiinţific, elaborat de o comisie special creată, care să îi justifice demersul. Băsescu a explicat că, deşi sunt cunoscute crimele comunismului, rezultate din interzicerea avorturilor şi munca forţată prestată de deţinuţii politici pe şantierele din ţară, trebuie aflate cu exactitate persoanele şi instituţiile care au fost responsabile de aceste crime. El a precizat că tot acest demers presupune o cercetare ştiinţifică în arhivele PCR.
"Mărturisesc că nu îmi este clar, în acest moment, dacă este necesară condamnarea întregii perioade de comunism, fără discriminare, sau crimele comuniste", spunea Băsescu. El a adăugat că este nevoie de o lucrare ştiinţifică, pentru că decizia de condamnare a comunismului sau a crimelor acestuia este "una de mare responsabilitate".
CSAT a aprobat, în acea perioadă, o hotărâre, la propunerea şefului statului, prin care instituţiile care deţin arhive ale PCR au fost obligate să le predea Comisiei prezidenţiale, pentru analiza dictaturii comuniste.
În 5 aprilie,

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite