Băsescu mobilizează intelectualii de la GDS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu au cerut populaţiei să bareze tendinţele "nedemocratice" ale majorităţii parlamentare Preşedintele Traian Băsescu s-a dus, ieri, în mijlocul

Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu au cerut populaţiei să bareze tendinţele "nedemocratice" ale majorităţii parlamentare

Preşedintele Traian Băsescu s-a dus, ieri, în mijlocul intelectualilor de la GDS, cărora le-a vorbit despre planurile sale de viitor şi li s-a plâns de deciziile Curţii Constituţionale. Cu o zi înainte, un grup de intelectuali, printre care Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu, au chemat populaţia să voteze împotriva tendinţelor autocratice ale majorităţii parlamentare.

Participanţii la discuţia de la Grupul pentru Dialog Social l-au primit cu braţele deschise pe preşedintele suspendat. Gabriel Liiceanu l-a întrebat pe Băsescu ce l-a determinat să pornească această luptă împotriva corupţiei, iar Traian Ungureanu şi-a pus problema ce trebuie oferit unui electorat obosit, pentru a-l revigora. Răspunzând întrebărilor celor de la GDS, Băsescu a spus că, după ce va câştiga referendumul, va încerca să creeze o nouă majoritate parlamentară. "Voi încerca să câştig timp negociind o majoritate care să adopte noua lege electorală şi să garanteze că politicul nu va interfera cu justiţia", a spus preşedintele suspendat. El nu a precizat cu cine va negocia, a recunoscut că aceasta este o soluţie tranzitorie şi a precizat că sunt necesare alegeri anticipate.

În faţa grupului de intelectuali de la GDS, Băsescu a renunţat la obişnuita sa poziţie de a nu critica deciziile Curţii Constituţionale şi s-a plâns de decizia luată de judecători în legătură cu Legea referendumului. "Ce a făcut Curtea Constituţională acum este inadmisibil. Au făcut nişte condiţii pentru demitere, alte condiţii pentru validare, dar şi acele alte condiţii pentru validare... Depinde, să vedem ce va fi, dacă nu cumva vor respecta hotărârea parlamentului să se spună că nu este valid, deci mergem din nou la parlament să ne spună Hrebenciuc, Iliescu şi compania ce facem cu preşedintele ales", a spus Băsescu.

Primarii se revocă mai greu ca preşedintele

El s-a arătat revoltat de faptul că pentru preşedintele României condiţiile "de revocare" sunt mult mai uşoare decât pentru un primar. Şeful statului a amintit că în România au fost 30 de referendumuri pentru demiterea unor primari, iniţiate de cetăţenii cu drept de vot din anumite localităţi şi toate au fost invalidate.

Traian Băsescu a spus că propunerea de schimbare a procurorului Florin Tuluş, de la DNA, este un lucru "foarte rău". Totuşi, el a apreciat că CSM îl va apăra pe acesta. Şeful statului a mai susţinut că doar semnalele externe "foarte puternice" au oprit schimbarea, până acum, a procurorului-şef Laura Kovesi şi a şefului DNA, Daniel Morar. "De altfel, aţi văzut că ministrul justiţiei a solicitat cercetarea procurorului care a dorit cercetarea companiei Grivco şi a cazului Morega-PNL", a spus Băsescu.

Intelectualii cheamă populaţia la vot

Mai mulţi intelectuali au semnat un apel în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia politică a ţării şi cer populaţiei să participe masiv la vot, pentru "a bara eficient unele tendinţe autocratice ale majorităţii parlamentare şi guvernamentale actuale". Semnatarii apelului, printre care se numără Andrei Pleşu, Monica Lovinescu, Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Vladimir Tismăneanu, acuză tendinţa unor autorităţi de a ocoli sau încălca principiile şi practicile statului de drept şi ale democraţiei.

"Şi mai grav este că aceste derapaje au loc cu acoperire legală, prin forţarea interpretativă a unor paragrafe constituţionale, ori prin adoptarea de legi şi hotărâri a căror legitimitate de fond este extrem de discutabilă. Or, tocmai acest legalism pur formal constituie un motiv de alarmă în plus, deoarece el îşi poate disimula cu uşurinţă caracterul antidemocratic, inducând în eroare o mare parte a publicului", se arată în apelul semnat de peste 100 de intelectuali.

Voi încerca să câştig timp negociind o majoritate care să adopte noua lege electorală şi să garanteze că politicul nu va interfera cu justiţia
Traian Băsescu

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite