Băsescu le dă maghiarilor ceea ce au deja

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele îşi exersează cu succes farmecul electoral în Ţinutul Secuiesc, punând pe jar conducerea UDMR Propunerea preşedintelui României, ca româna să fie predată copiilor

Preşedintele îşi exersează cu succes farmecul electoral în Ţinutul Secuiesc, punând pe jar conducerea UDMR

Propunerea preşedintelui României, ca româna să fie predată copiilor maghiari ca o limbă străină, a provocat o nouă dispută politică. Liderii UDMR, care se tem că Băsescu vrea să-i scoată de pe scena politică, l-au ironizat, iar preşedintele PC, Dan Voiculescu, a spus că şeful statului îi jigneşte pe români. Până şi vicepreşedintele PD Gheorghe Barbu a părut că se distanţează de afirmaţiile fostului său şef pe linie de partid.

"Orice cetăţean al României, cred, în primul rând pentru el, dar şi pentru noi, ca naţiune, trebuie să ştie corect limba română", a spus Gheorghe Barbu. Potrivit lui Barbu, necunoaşterea limbii române constituie un "dezavantaj". Disputa a apărut în momentul în care preşedintele României le-a spus, în staţiunea Covasna, unor ziarişti, că unul dintre lucrurile pe care le-a sesizat în discuţiile purtate cu localnicii este legat de învăţarea limbii române de către copiii care provin din familii de maghiari. "Trebuie introdus un sistem de predare a limbii române pentru aceşti copii, ca şi cum limba română ar fi o limbă străină pe care începi s-o înveţi", a spus Băsescu. În opinia sa, acest sistem ar trebui introdus măcar în clasele I-IV.

UDMR: Propunerea preşedintelui este aplicată de ani buni

"Mă bucur de faptul că preşedintele Traian Băsescu descoperă, după 17 ani, apa minerală la faţa locului, pentru că UDMR de 15 ani vorbeşte de acest lucru", a remarcat preşedintele executiv al Uniunii, Kelemen Hunor.

El a atras atenţia asupra faptului că sistemul educaţional propus de Băsescu, de predare a limbii române în condiţii de limbă străină la nivelul claselor I-IV, este prevăzut deja în actuala Lege a Învăţământului şi aplicat pentru minoritarii maghiari. În opinia liderului UDMR, ideea şefului statului va fi "de un real folos" democraţilor, care ar putea reveni la sentimente mai bune după ce, în trecut, nu au susţinut modificarea Legii învăţământului în acest sens. Hunor a anunţat că formaţiunea sa va promova extinderea acestui sistem de predare şi pentru clasele V-VIII şi IX-XII.

CNS cere o întâlnire pe tema autonomiei

Încurajat de ceea ce se speră a fi o reală deschidere spre problemele comunităţii maghiare, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Fodor Imre, a cerut, într-o scrisoare deschisă, o întrevedere cu şeful statului, Traian Băsescu, pe tema autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc. "Mingea e în terenul comunităţii. Bineînţeles că este şi propagandă politică în aceste declaraţii, dar noi vom încerca să le folosim potenţialul şi să ne facem auziţi", ne-a declarat vicepreşedintele CNS, Ferenc Csaba.

Potrivit reprezentantului CNS, "preşedintele a putut vedea la faţa locului adevărata situaţie a secuilor", ceea ce ar putea favoriza iniţierea unei discuţii pe tema autonomiei. "Ştim că preşedintele nu are abilităţi în a acorda autonomia secuilor.

Purtarea unor discuţii pe această temă ar constitui însă un semnal pentru ceilalţi politicieni, mai ales că până acum, din păcate, nu am reuşit să avem o discuţie cu clasa politică românească pentru a explica ce înseamnă în fapt autonomia", a mai spus Ferenc Csaba.

Ce spune Legea Învăţământului

Art. 120. - (1) Disciplina Limba română se predă în învăţământul primar după programe şcolare şi manuale elaborate în mod special pentru minoritatea respectivă. În învăţământul gimnazial, disciplina Limba şi literatura română se predă după programe şcolare identice cu cele pentru clasele cu predare în limba română şi manuale specifice. În învăţământul liceal, disciplina Limba şi literatura română se predă după programe şcolare şi manuale identice cu cele pentru clasele cu predare în limba română. (Legea învăţământului nr. 84/95)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite