Băsescu l-a trimis pe Atanasiu la Parchet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetului.Această comisie a constatat că Atanasiu nu a dorit să precizeze de la ce direcţie din ministerul pe care-l conduce deţine informaţia care i-a permis să facă declaraţia potrivit

Parchetului.
Această comisie a constatat că Atanasiu nu a dorit să precizeze de la ce direcţie din ministerul pe care-l conduce deţine informaţia care i-a permis să facă declaraţia potrivit căreia: "O întreagă direcţie de informaţii spune ce pleacă de la doamna Săftoiu de la Cotroceni, pe surse credibile din preajma palatului". Urmare a acestei declaraţii, Adriana Săftoiu l-a dat în judecată pe Atanasiu, acuzându-l de abuz în serviciu. "În aceste condiţii, comisia apreciază că sunt necesare investigaţii suplimentare pentru a se stabili dacă cele declarate de domnul ministru Atanasiu se confirmă", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale. Comisia de la Cotroceni a mai propus şi judecarea lui Atanasiu pentru că a trimis două telegrame ataşaţilor militari români în care se referă la retragerea trupelor române din Irak. Una din telegrame se referă la această chestiune "ca o decizie politică a PNL", se apreciază în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale, care a fost sesizată în acest caz în urma unei plângeri a deputatului PSD Eugen Bejinariu. "Având în vedere cele menţionate, pe baza documentelor aflate la dosare şi în urma verificărilor efectuate, comisia consideră că nu există temeiuri pentru clasarea celor două plângeri penale, fiind necesare aprofundarea şi corelarea susţinerilor din dosare cu alte probe şi cu declaraţiile altor persoane în vederea stabilirii nevinovăţiei sau a vinovăţiei domnului ministru Teodor Atanasiu. Comisia apreciază că există indicii pe baza cărora este necesar ca organele în drept să efectueze cercetarea penală, potrivit dispoziţiilor legale, pentru a stabili dacă şi în ce condiţii domnul Teodor Atanasiu se face vinovat de săvârşirea vreunei infracţiuni, precum şi încadrarea juridică aplicabilă", propune comisia prezidenţială, propunerea fiind acceptată de Băsescu.

Liberalii se consideră ţintă a şefului statului
Liberalii speră ca ancheta în cazul ministrului Atanasiu să fie una rapidă, neinfluenţată politic şi care să dovedească nevinovăţia reprezentantului lor în guvern. Liderii PNL consideră totuşi că gestul lui Băsescu seamănă cu o vendetă politică determinată de cererea ministrului apărării de retragere a trupelor din Irak. "Nu credem că poate fi condamnat un ministru al guvernului pe baza unor xeroxuri din ziare. Cu toate acestea, Teodor Atanasiu trebuie să se supună legilor ţării la fel ca orice alt cetăţean", a declarat, ieri, deputatul PNL George Scutaru. Conducerea PNL şi-a exprimat speranţa ca ancheta în cazul lui Atanasiu să nu fie influenţată de relaţia de rudenie dintre şeful interimar al Parchetului General, Marcel Sânpetru, şi şeful Statului Major General, Eugen Bădălan, despre care se ştie că nu este în relaţii foarte bune cu ministrul Atanasiu. Pe de altă parte, vicepreşedintele liberal, Teodor Meleşcanu, a apreciat că nu este nimic de comentat în legătură cu decizia preşedintelui Traian Băsescu întrucât încuviinţarea începerii urmăririi penale în cazul unui ministru este una din prerogativele constituţionale ale sale. "Am încredere că se vor face cercetările necesare, că se va da verdictul corect, până atunci prezumţia de vinovăţie funcţionând şi în cazul lui Teodor Atanasiu", a spus Meleşcanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite