Băsescu l-a scos pe Păcuraru din Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful statului a semnat luni decretul de suspendare din funcţie a lui Paul Păcuraru, în condiţiile în care DNA a început urmărirea penală faţă de acesta. Ministrul a demisionat

Primul-ministru a acceptat demisia lui Păcuraru. Ministerul Muncii va fi condus de un secretar de stat.

Drept de semnătură în locul lui Păcuraru va avea unul dintre cei cinci secretari de stat ai instituţiei (Denisa Oana Pătraşcu, Theodora Bertzi, Akos Derzsi, Valer Bindea şi Mihaela Arteni). Potrivit unor surse liberale, Nicolăescu şi Tăriceanu au discutat, ieri după-amiază, ca ministrul Sănătăţii să preia şi portofoliul muncii, însă decizia finală urma să fie luată în cursul serii. 

PNL va numi un  alt ministru?

Calculele făcute de conducerea PNL înainte de şedinţa de ieri arătau că soluţia optimă pentru rezolvarea situaţiei este numirea unui interimar până la scrutinul de la 30 noiembrie. „Nu are niciun sens să numim un nou ministru pentru mai puţin de două luni”, a declarat Dan Motreanu, secretarul general al PNL.

Liderii partidului se gândeau că predarea protofoliului muncii către un alt membru al Cabinetului ar putea fi dificil de realizat, întrucât mulţi dintre miniştri candidează pentru un loc în Parlament. Nici demisia sau demiterea lui Păcuraru nu figurau, iniţial,  printre opţiunile membrilor BPC.

Cu toate acestea, se pare că numirea unui titular la Ministerul Muncii este serios analizată de   către PNL. Liberalii nu au fost informaţi oficial, luni, de Administraţia Prezidenţială despre decizia de suspendare din funcţie a lui Paul Păcuraru. Cei mai mulţi membri ai conducerii PNL au auzit de la jurnalişti, luni seară, că preşedintele a emis decretul de suspendare. Păcurar însuşi ar fi  aflat că e suspendat abia în cursul dimineţii de ieri.

Paul Păcuraru: Este un dosar politic

Păcuraru a declarat că decizia privind suspendarea sa din funcţia de ministru al Muncii este „nedreaptă şi politică“. El a susţinut că dosarul său are două paliere politice. Primul palier politic îl reprezintă reorganizarea Ministerului Muncii, „când a fost spart monopolul forţei de muncă în străinătate“.

Un al doilea palier rezultă, potrivit lui Păcuraru, din „interiorul dosarului“. El a precizat că Ilie Morega nu ştia cu ce se ocupă fiul lui şi nu a vorbit niciodată despre vreun avantaj pentru acesta.

„Nu am dat niciun telefon domnului Morega. Am primit mai multe telefoane să nominalizez pe un post vacant un anume domn din Târgu Jiu. Nu mă pot face vinovat nici măcar că nu am fost atent, pentru că nu am promis nimic.

De cinci ani încoace, pe acelaşi post (şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj - n.r.) este propusă aceeaşi persoană (George Romanescu - n.r.)“, a spus Păcuraru. El a mai explicat că, dacă ar fi existat intenţia de a numi o anumită persoană pe acel post, momentul potrivit ar fi fost concursul de ocupare a acestuia. Dar, spune ministrul, şi în urma concursului, postul este vacant.

Băsescu a mai suspendat doi miniştri

12 septembrie 2006 - Ministrul Apărării, Teodor Atanasiu, a fost suspendat, fiind acuzat de consilierul prezidenţial Adriana Săftoiu şi de deputatul Eugen Bejinariu că a săvârşit abuzuri în serviciu contra intereselor persoanei.

11 iunie 2007 - Ministrul Comunicaţiilor, Zolt Nagy, a fost suspendat din funcţie, fiind pus sub acuzare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi pentru trădare prin transmitere de secrete.

22 septembrie 2008 - Paul Păcuraru este suspendat de şeful statului, fiind acuzat de luare de mită.

Ce acuzaţii i-a adus DNA lui Păcuraru

Paul Păcuraru este acuzat de luare de mită prin aprobare tacită a unor posibile servicii oferite liderului PNL Gorj Dan Ilie Morega. Conform procurorilor DNA, Păcuraru l-ar fi rugat pe Morega să intervină pe lângă directorii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi complexurilor energetice Turceni şi Rovinari să acorde contracte pentru perfecţionare profesională societăţii “Intratest”, deţinută de fiul său, Mihnea Păcuraru.

Urmărirea penală pe numele ministrului Muncii s-a declanşat în urmă cu doar câteva zile, deşi DNA face verificări în acest caz de un an de zile. Având în vedere calitatea de senator a lui Paul Păcuraru, procurorii au avut nevoie de acceptul Senatului pentru cercetarea acestuia.  (Liliana Năstase)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite