Băsescu, la kilometrul zero al campaniei electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 2.000 de oameni au fost mobilizaţi prin internet şi sms în Piaţa Universităţii, pentru a-l susţine pe şeful statului Susţinătorii lui Traian Băsescu au protestat ieri - unde

Circa 2.000 de oameni au fost mobilizaţi prin internet şi sms în Piaţa Universităţii, pentru a-l susţine pe şeful statului

Susţinătorii lui Traian Băsescu au protestat ieri - unde altundeva decât în Piaţa Universităţii - faţă de suspendarea preşedintelui.

Tinerii au adus steaguri tricolore, au strigat numele lui Băsescu şi l-au scris pe foi sau dosare din carton, iar bătrânii s-au agăţat de reporteri şi au "mitraliat" toată scena politică.

Călin Popescu Tăriceanu, Dan Voiculescu, PSD, PNL, PC şi UDMR au intrat în colimatorul manifestanţilor.

Cozmin Guşă, fugărit de protestatari

Pe măsură ce kilometrul zero se umplea de oameni, mulţimea devenea tot mai radicală. A simţit-o pe propria piele Cozmin Guşă, liderul Partidului Iniţiativa Naţională, cel care, acum câteva zile, declarase că va candida la preşedinţie. Câţiva protestatari l-au pus pe fugă de cum a călcat în piaţă şi puţin a lipsit să nu fie luat la bătaie. Un cor de fluierături l-a însoţit până la Intercontinental, după care acelaşi cor a izbucnit mai puternic "Băsescu, Băsescu, Băsescu!". "L-aş vota de o sută de ori acum", a declarat apăsat o femeie puţin trecută de 40 de ani. "Să terminăm odată cu comunismul ăsta. Am 72 de ani şi trăiesc cu cinci milioane pe lună. Trebuie să merg toată ziua prin ţară cu afaceri ca să-mi pot plăti chiria", a spus Gheorghe Grădinaru, însoţindu-şi cuvintele de gesturi agitate. "Vine Băsescu la 6 şi jumătate. Am primit acuma mesajul ăsta şi-l dau mai departe", atenţiona în stânga şi-n dreapta o doamnă care s-a recomandat drept profesoară. Pe băncile din faţa Teatrului Naţional, oameni de toate vârstele îşi chemau cunoscuţii să li se alăture.

"Stăm în piaţă până îşi dă guvernul demisia"

În jurul orei 17, mulţimea a încercat să ocupe şi strada. Poliţiştii şi jandarmii s-au opus cu greu alegându-se cu alte huiduieli şi înjurături. Cu puţin înainte de ora 18, a apărut în piaţă şi Theodor Stolojan, preşedintele Partidului Liberal Democrat. A fost primit cu aplauze şi a luat cuvântul la microfonul care între timp fusese amplasat în Piaţa Universităţii. "Jos Tăriceanu!", a izbucnit mulţimea care creştea din minut în minut, însoţind discursul lui Stolojan. O nebunie de cuvinte umplea intersecţia: "Mafie", "Presă", "Demisie", "Referendum", "Oligarhie", "Minciună". "Două săptămâni o să stăm în piaţă, până îşi dă guvernul demisia", a spus convins un tânăr. Spre seară, în boxe, s-au auzit glasurile oamenilor de rând, iar ploaia care la un moment dat ameninţa manifestaţia a fost înlocuită de soare. Protestatarilor li s-au alăturat chiar şi părinţi, cu copiii de mână. Toţi îl aşteptau pe Băsescu. Spre seară în Piaţă a ajuns şi Elena Băsescu, fiica cea mică a preşedintelui.

Băsescu: "Ne vom întâlni de câte ori veţi vrea"

Traian Băsescu a asigurat mulţimea că este încă preşedintele în funcţie al României, până luni, când vor fi îndeplinite toate formalităţile la Curtea Constituţională.

"Vă rog să înţelegeţi că în această seară nu voi avea un discurs electoral. În campanie vă voi spune adevărul despre această guvernare", a afirmat Traian Băsescu. Şeful statului a
ţinut să-i asigure pe participanţii de la miting că nu va abandona poporul şi că se va întâlni cu manifestanţii de câte ori aceaştia vor dori.

"Dacă aş fi acceptat să negociez cu partidele politice, astăzi nu aş fi fost suspendat. Nu am făcut-o, nu o voi face şi mă întorc la popor", a afirmat Băsescu.

"Sunteţi dintre cei care m-aţi votat de trei ori - o dată în 2000, iar apoi în 2004, la Primăria Capitalei şi Preşedinţia României. Cu siguranţă vom avea ocazia să ne întâlnim la vot pentru a patra oară. Aş avea rugămintea ca întâlnirile noastre să se desfăşoare într-un cadru legal. Forţa poporului este la vot", a declarat Traian Băsescu, care le-a spus manifestanţilor să se ducă acasă, asigurându-i iarăşi că va fi "în continuare preşedintele românilor".
(Alexandru Macoveiciuc)

Mitinguri anemice şi în ţară

La Braşov, chemarea susţinătorilor preşedintelui Băsescu în Piaţa Sfatului nu a avut ecoul scontat. La Drobeta-Turnu Severin, în jur de 70 de taximetrişti, de la două firme locale, au mărşăluit pentru câteva minute. Circa 20 de persoane au demonstrat ieri seară şi în Piaţa Victoriei din Timişoara, pentru susţinerea lui Băsescu. Timişorenii au adus cu ei foi volante pe care au scris "Traian Băsescu" şi "Da, vrem un preşedinte jucător, care să spună ce greşesc cei din jur şi cine greşeşte". La Iaşi, aproximativ 50 de persoane, în majoritate tineri, s-au adunat în Piaţa Unirii, din centrul municipiului Iaşi, în pofida frigului şi a vântului puternic.

Dacă aş fi acceptat să negociez cu partidele politice, astăzi nu aş fi fost suspendat. Nu am făcut-o, nu o voi face şi mă întorc la popor.
Traian Băsescu, în Piaţa Universităţii

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite