Traian Băsescu: Bietul ex-rege a fost atras într-un joc politic cu Voiculescu şi PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Președintele Traian Băsescu
Președintele Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a fost invitatul special al jurnalistului Ion Cristoiu joi seara, de la ora 21.00, la emisiunea "Ultimul Cuvânt", difuzată de B1 TV. Şeful statului a discutat despre cazul Schengen,despre Regele Mihai şi despre alte probleme de actualitate.

"Va intra România vreodată în spaţiul Schengen? Ce aşteaptă şeful statului de la discursul Regelui Mihai în Parlament? Cât de frică îi este preşedintelui de flota rusă de la Sevastopol? Până când va mai asculta PDL sfaturile lui Băsescu? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care preşedintele va răspunde în cadrul emisiunii", se arată în anunţul postului de televiziune.

Din declaraţiile preşedintelui:

- Remaniere
Cu certitudine trebuie făcută remanierea, dar la momentul potrivit.

- Cazul Schengen
Diplomaţia are şi ea limitele ei. Nu poţi să-i spui finlandezului că ţiganii nu au fost la Helsinki şi nu au cerşit. E reacţia opiniei publice. În Olanda e o încrâncenare politică, nu am reuşit s-o clintim.

E un eşec, mi-l asum, sunt şeful statului, la fel cum îmi asum eşecul Justiţiei, deşi nu-i pot atinge cu nicio floare. Nu am dreptul să spun da sau nu la cererea Opoziţiei de a-l schimba pe Baconshi.Vom continua eforturile diplomatice. Trebuie să obţinem un calendar. Săptămâna viitoare voi începe un proces pentru a vedea cum putem clinti poziţia Olandei.

- Se simte orientarea tot mai pregnantă a celor trei partide către momentul electoral. Eu va trebui să-i ţin însă ancoraţi în realităţile economice. În momentul de faţă, Guvernul este în grafic cu angajamentele asumate. Dar a fost un sentiment de oboseală pe timpul verii. Mă aşteptam ca acea comisie pentru reviziuirea Constituţie să lucreze, dar n-a lucrat.

Guvernul aş vrea să ne facă cât mai puţin dependenţi de împrumuturile externe, care au devenit mult mai scumpe. De ce să ne înglobăm în datorii cu dobânzi mari, dacă avem posibilitatea de a crea locuri de muncă? În minerit sunt locuri care au fost oprite. Trebuie redeschise pentru ca anul viitor să ne găsească cu câteva mii de locuri de muncă create.
Eu nu am ce să le fac! Pot să le spun: „Plecaţi!" dacă nu puteţi crea locuri de muncă.

- Nu sunt pregătit să găsesc vinovaţi, responsabil este şeful statului!

-Despre Regele Mihai

Nu avem niciun fel de relaţii, după condamnarea Comunismului a încetat să mai vină la Ziua Naţională şi Ion Iliescu, dar şi ex-Regele Mihai.

- România are un ex-rege, iar obligaţia mea este să respect Constituţia.

-Iar povestea cu Constituţia este o bazaconie. Pentru oamenii aceştia, Constituţia este o bazaconie. Bietul ex-rege nu-şi dă seama că a fost împins într-o partituiră de-asta. Ţara asta s-a sprijinit pe Constituţie. Domnul Duda habar nu are ce scrie în Constituţie.

- Sunt revoltat! Nu putem batjocori Constituţia!

Mie nu are cine să-mi facă rău. Eu sunt cel mai liber politican.
Eu am fost revoltat când îl fugarea Poliţia pe Regele Mihai pe aeroportul Otopeni. A fost un şef de stat, lasă-l în banii lui.
Astazi, a incerca sa te pozitionezi deasupra acestei natiuni, a emana o solutie pentru Romania, nu cred ca reprezinta decenta si de fapt, acest lucru ma deranjeaza cel mai tare.

- Duda face din Constituţie o bazaconie

- Bietul ex-Rege nu îşi dă seama că a fost împins într-o partitură. E problema dânsului relaţia cu domnul Voiculescu, cu PSD-ul, cu PNL-ul.

-Mesajul Regelui din Parlament nu cred că este neconstituţional, mai ales că a şi fost limitat în timp. Când se poate, Parlamentul poate crea condiţii ca un personaj să i se adreseze.

Eu n-o să mă duc în Parlament.

Este o joacă în care Regele a fost prins şi i-a plăcut, iar Duda joacă şi el un rol, pe care şi l-a dat singur.

Despre Paleologu

Mă văd nevoit să-l rog să nu mă roage. De când l-am ajutat să devină ambasador, ministru, ştiu că este monarhist. Nu am alergie la monarhie. Am mare respect pentru ce-a făcut Monarhia şi simpatizez regimul monarhic ca structură.

Despre Sebatian Lăzăroiu

-Nu ai istoria partidului, nu ai riscurile implicate în politică. Vii dintr-o dată şi devii criticul acelui partid. Nimeni nu îţi închide gura. Dar du-te în partid şi spune.

- Nu l-am sunat după ce a plecat din guvern. Putea să mă sune el. Am fost ocupat în ultima perioadă. Îmi fac eu timp şi-i dau un telefon. Relația mea cu Lăzăroiu rămâne o relație de colaborare.

Despre vizita în SUA

- Eu nu fac vizite aranjate de serviciile secrete. Eu mă consider şeful serviciilor secrete, ca şef al CSAT. Nu mi-am pus problema că serviciile întorc armele. Împotriva cui să le întoarcă? Serviciile servesc interesul statului. dacă preşedintele merge pe aceeaşi linie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite