Băsescu invită PNL să scape de Tăriceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele cere partidelor parlamentare să găsească alt premier pentru un guvern al Alianţei D.A. Traian Băsescu vine cu o nouă iniţiativă care pune pe jar întreaga clasă

Preşedintele cere partidelor parlamentare să găsească alt premier pentru un guvern al Alianţei D.A.

Traian Băsescu vine cu o nouă iniţiativă care pune pe jar întreaga clasă politică. El i-a chemat, vineri, la Palatul Cotroceni, pe liderii partidelor pentru "a identifica împreună un premier" care să conducă un cabinet PNL-PD-PLD. Democraţii le-au sugerat foştilor parteneri de Alianţă să scape de premierul Tăriceanu, însă liberalii se gândesc să decline invitaţia la consultări. În schimb, social-democraţii nu exclud nicio variantă de constituire a unei majorităţi parlamentare transparente.

Şeful statului i-a invitat, vineri, la Cotroceni, pe liderii partidelor parlamentare pentru "a identifica împreună un premier care să prezinte parlamentului o echipă guvernamentală axată pe reprezentanţi ai PNL-PD-PLD". Potrivit unor apropiaţi ai preşedintelui Băsescu, această formulare este de fapt o invitaţie făcută liberalilor de a-l schimba pe Călin Popescu Tăriceanu de la conducerea PNL. Ulterior, PD şi PNL ar putea reface Alianţa D.A.

"După consultările cu partidele politice, am constatat că majoritatea acestora refuză soluţia democratică garantată prin organizarea de alegeri anticipate. În aceste condiţii, vă supun atenţiei propunerea de a identifica împreună un premier care să prezinte parlamentului o echipă guvernamentală axată pe reprezentanţi ai PNL-PD-PLD. Viitorului prim-ministru îi va reveni obligaţia de a negocia o majoritate parlamentară clar asumată", se arată în scrisoarea pe care Traian Băsescu a transmis-o, ieri, liderilor partidelor parlamentare. Potrivit lui Băsescu, o astfel de formulă politică ar respecta atât rezultatul scrutinului din 2004, cât şi pe cel al referendumul din 19 mai. Şeful statului a afirmat încă din 30 mai, când a vorbit în faţa parlamentului, că "criteriile pentru desemnarea unui guvern cu o legitimitate maximă faţă de realitatea politică a momentului trebuie să fie căutate în rezultatul alegerilor parlamentare din 2004 şi, de asemenea, a rezultatelor referendumului din 19 mai 2007".

PD, deschis refacerii Alianţei D.A.

Preşedintele PD, Emil Boc, a spus că soluţia propusă de Băsescu este viabilă cu condiţia ca premierul Tăriceanu şi PSD să nu participe la viitoarea guvernare. "Actualul prim-ministru nu mai poate justifica nici politic, nici moral prezenţa sa în fruntea niciunui alt guvern", susţine Boc, care însă nu explică de ce trebuie "exclusă cooptarea PSD la guvernare". Potrivit unor surse, există totuşi "şanse foarte, foarte mici" ca PNL să renunţe la Tăriceanu. Liderii PD mai estimau că discuţiile de vineri de la Palatul Cotroceni nu vor avea rezultate spectaculoase şi nu vor determina PSD să voteze moţiunea depusă de democraţi, împreună cu aliaţii lor din PLD. "PSD va depune, a doua zi după noi, propria moţiune, pe care o vom vota", a afirmat un membru al conducerii PD. Acesta considera că, după ce va trece această moţiune de cenzură, va fi format un guvern "cu un mandat limitat", care va include organizarea alegerilor anticipate.

Liberal-democraţii lui Theodor Stolojan au anunţat ieri că sunt de acord cu intrarea într-un guvern condus de oricine altcineva decât Tăriceanu.

Conservatorii au trecut ca ultim punct pe agenda partidului chestiunea votului asupra moţiunii de cenzură a PD. Purtătorul de cuvânt al formaţiunii susţine că o decizie în acest sens va fi luată abia luni. Bogdan Ciucă a spus că subiectul moţiunii de cenzură va fi dezbătut la începutul săptămânii viitoare, în cadrul şedinţei ordinare a conducerii PC.

Liberalii spun că este o capcană

"Capcană", "şmecherie", "diversiune". Aşa au catalogat liberalii iniţiativa preşedintelui. Liderii PNL nu au nici cea mai mică intenţie să-l înlăture pe Călin Popescu Tăriceanu de la şefia guvernului şi se gândesc chiar să nu se prezinte la negocierile convocate de şeful statului. "O formulă PNL-PD-PLD este tot o formulă minoritară. Propunerea este făcută pentru ca un eventual guvern nou PNL-PD-PLD să cadă în parlament", a declarat vicepreşedintele liberal, Puiu Haşotti. Liderul deputaţilor PNL, Crin Antonescu, a precizat că liberalii nu vor participa la un guvern condus de un nou premier.

Vă supun atenţiei propunerea de a identifica împreună un premier care să prezinte parlamentului o echipă guvernamentală axată pe reprezentanţi ai PNL-PD-PLD
Traian Băsescu

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite