Băsescu, în primul rând la meciul Boc-Blaga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Democrat-liberalii stabilesc astăzi dacă lasă partidul tot pe mâna premierului Emil Boc sau îl încredinţează secretarului general Vasile Blaga. Sprijinul lui Traian Băsescu este, în opinia analiştilor chestionaţi de „Adevărul”, reperul delegaţilor la Convenţia Naţională.

Susţinerea declarată a preşedintelui Traian Băsescu reprezintă „marele avantaj" al lui Emil Boc în lupta cu Vasile Blaga, în opinia analistului politic Cristian Pârvulescu, care îi şi atribuie premierului prima şansă de câştig. „Mi-e foarte greu să vorbesc despre avantaje pentru partid, în cazul în care Boc ar ieşi învingător, în condiţiile în care actualul premier a avut şase ani la cârma partidului să-şi pună proiectul politic în mişcare şi n-a reuşit", a apreciat analistul politic. Potrivit lui Pârvulescu, alegerea lui Boc ar putea reprezenta însă un avantaj pentru democrat-liberalii din teritoriu, preocupaţi de alegerile locale. „Boc poate oferi acces la resurse din poziţia sa de premier", a mai spus Pârvulescu.

Alegerea lui Boc, avantajul Opoziţiei

În opinia lui, avantajoasă ar fi alegerea premierului pentru Opoziţie, care ar putea transforma următoarele alegeri locale într-un plebiscit împotriva lui Boc, plecând de la consecinţele măsurilor sale. „Atuul premierului este legat însă de Băsescu, care va forma şi viitorul guvern, PDL având astfel şansa de a rămâne la guvernare. Prezenţa lui Băsescu la Convenţie va conta foarte mult. A avut deja două poziţii publice în defavoarea lui Blaga şi va da, cu siguranţă, un consemn de vot. Oricum, dezavantajul pentru partid, în cazul în care Blaga va ieşi învingător, este legat tot de şeful statului: nu are susţinerea lui", a mai comentat Pârvulescu.

Analistul politic Zoe Petre l-a asociat pe Boc cu garanţia accesului, uneori chiar „nesăbuit" la resursele publice, cu condiţia ca acesta să rămână premier. „Dincolo de şefia Guvernului, Boc nu există, el este o etichetă pentru un ghem de politică autoritară şi abuzivă, în centrul căruia se află Băsescu, Elena Udrea şi Gheorghe Falcă", a explicat Zoe Petre.

Poliţă pentru victoria lui Blaga

Pe de altă parte, alegerea lui Blaga ar aduce, în opinia lui Cristian Pârvulescu, o nouă imagine partidului, eliberată de presiunea guvernamentală. Zoe Petre spune că Blaga ar putea reface relaţia cu Opoziţia, date fiind „rădăcinile sale comune cu mulţi dintre liderii din tabăra adversă". „În plus, Blaga este un foarte bun organizator. Dezavantajul în cazul în care ar fi ales Blaga ar fi că Băsescu le-ar plăti o poliţă că nu i-au făcut pe plac, dar cred că apoi va fi şi el mulţumit cu această alegere", a mai apreciat Zoe Petre.

„Dată fiind lipsa de performanţă a PDL, conducerea trebuie să fie schimbată, Emil Boc, a cărui singură «pleaşcă» a fost Traian Băsescu, ar trebui să plece. Venirea lui Blaga ar însemna însă ca PDL să semene din ce în ce mai tare cu PNL condus de Crin Antonescu, decizia ar fi redusă la un cerc restrâns. În niciunul dintre cele două cazuri, viitorul PDL nu e prea luminos", a arătat şi directorul adjunct al Institutului de Politici Publice (IPP), Adrian Moraru. În cursa pentru şefia PDL s-a înscris şi deputatul Theodor Paleologu. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite