Băsescu a făcut valuri la Strasbourg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Vă asigur că respectăm toate obligaţiile internaţionale prin desfăşurarea facilităţilor americane pe coasta Mării Negre. Am înţeles însă că dumneavoastră reprezentaţi Federaţia

"Vă asigur că respectăm toate obligaţiile internaţionale prin desfăşurarea facilităţilor americane pe coasta Mării Negre. Am înţeles însă că dumneavoastră reprezentaţi Federaţia Rusă!? Aţi stat 30 de ani în România şi noi nu v-am întrebat de ce...", i-a spus, ieri, preşedintele Traian Băsescu unui parlamentar rus care, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), i-a pus o întrebare legată de viitoarele facilităţi americane în România.
Imediat după acest răspuns, pe Băsescu l-a pufnit râsul, parlamentarul rus a încercat să mai spună ceva, dar în final a rămas fără replică, iar sala a izbucnit în aplauze. Parlamentarul rus Constantin Kosacev este chiar şeful delegaţiei ruse la APCE. Preşedintele României a fost invitat să ţină un discurs în plenul APCE, iar apoi a răspuns întrebărilor parlamentarilor. Băsescu a mai provocat rumoare la APCE şi atunci când un parlamentar francez i-a cerut să-şi răspundă în limba franceză, iar şeful statului român i-a explicat că, pe mare, limba engleză te ajută să te salvezi. Printre cei care i-au pus întrebări preşedintelui României a fost şi fostul secretar de stat în ministerul ungar de externe Nemeth Zsolt, care s-a interesat de situaţia proiectului privind statutul minorităţilor. "Încercăm cu disperare să găsim exemple cum putem să garantăm autonomia culturală a minorităţilor", i-a spus Băsescu acestuia. El a susţinut că, în prezent, România are deja unul dintre cele mai moderne sisteme de legi privind minorităţile. Printre temele despre care şeful statului român le-a mai vorbit delegaţiilor la APCE a fost relaţia cu Republica Moldova - "dorim să fim împreună în UE şi să unificăm naţiunea română", situaţia romilor şi libertatea presei.

Optimism pentru raportul din primăvară
Preşedintele Traian Băsescu a spus că se aşteaptă ca Raportul de monitorizare al Comisiei Europene, care urmează să apară în mai, să nu recomande aplicarea clauzei de salvgardare, prin care aderarea României la UE să fie amânată până în 2008. Totuşi, el a spus că este posibil să mai existe un raport în luna octombrie, "care să vizeze mici ajustări". Potrivit lui Băsescu, Raportul Comisiei Europene din mai, dacă va avea vreo recomandare, aceasta nu poate fi decât una singură: aplicarea clauzei de salvgardare şi amânarea aderării.

Faxul egiptean, copiat dintr-un ziar extremist
Celebrul fax prin care Ministerul de Afaceri Externe al Egiptului anunţa ambasada acestei ţări la Londra despre existenţa unor centre de detenţie secrete în România, interceptat de serviciile secrete elveţiene, nu conţinea, de fapt, decât revista presei din România şi erau citate informaţii dintr-un ziar extremist, a spus, ieri, preşedintele Traian Băsescu. Băsescu nu a precizat public despre ce ziar este vorba, dar se pare că faxul Ministerului egiptean de Externe cita informaţii din "România Mare". Atunci când a făcut aceste afirmaţii, într-o conferinţă de presă susţinută la Consiliul Europei, Băsescu a părut a fi uşor ironic faţă de serviciul secret elveţian, care a reuşit să intercepteze o simplă revistă a presei.

şeful statului, confundat cu premierul
Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Rene van der Linden, i-a spus lui Traian Băsescu, la sfârşitul unei întrevederi pe care a avut-o cu acesta, "domnule prim-ministru al României". Vizibil iritat, Băsescu şi-a început declaraţia de presă de după discuţiile cu Van der Linden, spunând în engleză: "Sunt preşedintele României". După ce a clarificat acest aspect, Băsescu şi-a continuat declaraţia în limba română. Băsescu s-a văzut cu Van der Linden, până acum, de trei ori.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite