Băsescu a făcut furori printre pensionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele a fost aplaudat la scenă deschisă la Congresul Federaţiei Asociaţiilor de Pensionari Preşedintele Traian Băsescu a reuşit ieri să treacă în propriul cont o lovitură de

Preşedintele a fost aplaudat la scenă deschisă la Congresul Federaţiei Asociaţiilor de Pensionari

Preşedintele Traian Băsescu a reuşit ieri să treacă în propriul cont o lovitură de imagine pe frontul politic al pensiilor. Prezent la lucrările primului Congres al Federaţiei Asociaţiilor de Pensionari din România, Băsescu i-a îndemnat pe pensionari să susţină identificarea şi precizarea de către guvern a surselor pentru finanţarea majorării pensiilor.

Şeful statului a ştiut să-şi ralieze rapid la cauză auditoriul, criticând regimul pensiilor speciale şi ascultând păsurile delegaţilor. Într-o sală aglomerată şi prost aerisită, un Băsescu empatic cu nevoile generaţiei vârstei a treia i-a asigurat pe cei prezenţi că nu s-a opus niciodată creşterii pensiilor, ci doar s-a îndoit de modul în care guvernul Tăriceanu va acoperi aceste majorări.

"Toată clasa politică are obligaţia să răspundă la întrebarea-cheie: precizarea surselor de finanţare pentru majorarea pensiilor după 2009", a declarat şeful statului. Băsescu a mai arătat că nu a dorit să promulge o lege care riscă să arunce anul viitor în colaps sistemul de pensii.

"Poate cu dumneavoastră pot să evit întâlnirea, dar cu mama şi cu socrii mă întâlnesc lunar, şi nu pot să le spun: Mamă, v-am minţit", a spus Băsescu, în aplauzele pensionarilor. El i-a invitat pe delegaţii federaţiei să i se alăture şi să facă "un steag" din acest deziderat. "Ca unul care cunosc năravurile clasei politice, constituirea federaţiei va face ca această categorie socială să nu mai poată fi manipulată de partidele politice", a mai spus Băsescu, stârnind noi ovaţii.

Împotriva pensiilor speciale Spre deliciul asistenţei, Băsescu a atacat nedreptăţile actualului sistem de pensii, criticând pensiile speciale de care beneficiază un număr mic de persoane, precum magistraţii şi parlamentarii. "Observ un aspect: obiectivul acestei legi a fost scoaterea pensionarilor din sărăcie. Întrebarea mea este: cei cu pensii de până la trei milioane de lei (vechi, n.r.) vor  simţi vreun efect? Categoric nu", a afirmat Băsescu.

El a acuzat discriminarea pe care o produc legile speciale care reglementează pensiile unor categorii  de angajaţi şi s-a declarat "adeptul fără rezerve al unificării sistemului de pensii", ca şi al celui de salarizare.

Cu jalba în microfon Băsescu a lăsat la final discursul politic pentru dialog, dând pensionarilor nerăbdători posibilitatea de a veni cu jalba la microfon. Evacuarea din casele naţionalizate, tratamentul persoanelor cu handicap, lipsa de responsabilitate a politicienilor au fost trecute în revistă printre plânsetele sau vociferările interlocutorilor.

Băsescu a profitat de prezenţa fostului ministru al muncii, Marian Sârbu (PSD), pentru a da vina pe social-democraţi pentru eşecurile politicilor sociale. Preşedintele nu a fost lipsit de unele surprize mai puţin plăcute. Un pensionar i-a înmânat lui Băsescu un avion, făcut dintr-un afiş electoral democrat, laolaltă cu invitaţia de a-l folosi pentru a ajunge la Bruxelles.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite