Băsescu, dispus să accepte un târg cu partidele parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful statului va renunţa la referendum dacă se adoptă legea votului uninominal Preşedintele Traian Băsescu ar putea fi de acord să amâne sau chiar să renunţe la referendumul privind

Şeful statului va renunţa la referendum dacă se adoptă legea votului uninominal

Preşedintele Traian Băsescu ar putea fi de acord să amâne sau chiar să renunţe la referendumul privind introducerea votului uninominal, pentru a permite astfel desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European (PE) la data stabilită, 13 mai. Potrivit unor surse din PD, la consultările care vor avea loc astăzi şi mâine la Palatul Cotroceni, Băsescu va propune partidelor stabilirea unui calendar de adoptare, în parlament, a sistemului de vot uninominal. Dacă acest calendar va fi respectat, şeful statului va renunţa la referendum. În caz contrar, el va demara procedurile de organizare a acestei consultări a populaţiei. În prezent, doar PRM şi UDMR nu susţin adoptarea unui sistem uninominal de vot.

PD, sută la sută alături de preşedinte

Delegaţia PD la consultările de la Cotroceni va fi formată din nu mai puţin de 10 persoane, dar aceştia nu vor avea decât rolul de a anunţa că sprijină toate propunerile lui Băsescu. Astfel, liderii PD susţin sistemul uninominal de vot şi vor ca alegerile pentru PE să se desfăşoare la 13 mai. Potrivit preşedintelui PD, Emil Boc, democraţii susţin varianta de vot uninominal propusă de Pro Democraţia.

Duminică, secretarul general al PD, Vasile Blaga, a părut că anticipează intenţia lui Băsescu de a amâna organizarea unui referendum pe tema sistemului de vot. Blaga a spus că i-a cerut şefului statului să amâne referendumul pentru a nu împiedica desfăşurarea alegerilor pentru PE.

PNL şi PSD îşi trimit eşalonul doi la consultări

Liberalii vor fi reprezentaţi la consultări de o garnitură de vicepreşedinţi, premierul Călin Popescu Tăriceanu refuzând să vină la Cotroceni. Conducerea PNL l-a desemnat, ieri, pe Crin Antonescu şef al delegaţiei, alături de el urmând să participe Ludovic Orban, Teodor Meleşcanu şi Mihai Voicu. "Vrem să ştim când fixează preşedintele referendumul, pentru că vrem ca acesta să nu bruieze alegerile pentru PE", a expus Orban mandatul liberalilor. Şi social-democraţii vor fi reprezentaţi la consultările de la Cotroceni de o delegaţie condusă de un vicepreşedinte.

Purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Cristian Diaconescu, a declarat, ieri, că decizia ca preşedintele Mircea Geoană să nu participe la discuţii a fost luată de BPN. Diaconescu a invocat "forma şi caracterul" în care Administraţia Prezidenţială a trimis partidului invitaţia. Ieri, Biroul Permanent Naţional al PSD a adoptat o declaraţie, prin care îi cer lui Băsescu să nu folosească referendumul pentru votul uninominal ca diversiune politică. "Amânarea referendumului, sub motivaţia priorităţii pentru desfăşurarea alegerilor europene la 13 mai, ar demonstra clar că interesul subit al lui Traian Băsescu pentru votul uninominal a fost şi este unul nesincer şi oportunist", se arată în document.

Liberalii, divizaţi în chestiunea euroalegerilor

Membrii Biroului Politic Central al PNL au discutat, ieri, în contradictoriu, mai bine de o oră, pe marginea posibilei amânări a alegerilor pentru Parlamentul European. Unul dintre cei mai mari susţinători ai acestei idei este preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu, acesta reuşind să-l convingă de necesitatea decalării scrutinului şi pe premierul Călin Popescu Tăriceanu, susţin surse liberale. Disputa ar putea fi tranşată prin vot sâmbătă, când va avea loc Delegaţia Permanentă a PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite