UPDATE Băsescu, chemat să dea socoteală pentru "urmaşii" Regelui şi pentru ţigani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Președintele Traian Băsescu
Președintele Traian Băsescu

Traian Băsescu a fost citat azi de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru a da explicaţii în legătură cu afirmaţiile privind eventualii urmaşi cu "dizabilităţi" ai familiei regale. Şi Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a sesizat azi CNCD în legătură cu afirmaţiile "rasiste şi iresponsabile" ale preşedintelui la adresa "ţiganilor care cerşesc şi fură din autobuze".

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, a precizat că sesizările au substrat politic, iar Administraţia prezidenţială va trimite Consiliului un punct de vedere scris.

"Sunt sesizări cu substrat politic. Ambele organizaţii reprezintă interesele partidelor care se află în spatele lor", a declarat Turcan. El a mai spus că, cu cât se apropie campania electorală din 2012, cu atât "cele două asociaţii" vor fi mai vizibile în dezbaterea politică.

Preşedintele a fost pârât la CNCD de senatorul social-democrat Olguţa Vasilescu şi de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului, iar la sesizarea acestora a fost declanşată o anchetă.

"80% din români sunt convins că vor să îşi aleagă şeful de stat. Bun, rău, dar ştiu că îl schimbă. Ce te faci cu unul care e pe viaţă şi mai lasă şi moştenitori? Dacă iese vreunul cu dizabilităţi, ce te faci? Rămâi cu el şef de stat?", declara Traian Băsescu, într-o emisiune a postului B1TV.

În aceeaşi emisiune, preşedintele a comentat şi amânarea aderării la spaţiul Schengen, pe fondul opoziţiei Finlandei şi Olandei. "Diplomaţia are şi ea limitele ei. Spre exemplu, nu poţi să-i spui finlandezului ‘nu e adevărat, ţiganii nu au fost în centru la Helsinki şi n-au cerşit' (...) Ce poate să facă diplomaţia când guvernul constată că ţiganii cerşesc, cerşesc agresiv, au început să fure prin autobuze, prin...; ce poate să facă diplomaţia, pentru că acolo e reacţia unei opinii publice şi orice guvern se uită în primul rând la opinia publică de la el", comenta preşedintele în aceeaşi emisiune a postului B1TV.

Potrivit procedurii, în faţa CNCD se poate prezenta fie cel vizat de ancheta forului, fie un avocat de-al său. O a treia variantă ar fi ca cel vizat să trimită Consiliului un punct de vedere scris în care să-şi explice afirmaţiile şi să-şi susţină cauza.

Precedentul "ţigancă împuţită"

Traian Băsescu nu se confruntă pentru prima oară cu acuzaţii de discriminare, celebru fiind episodul "ţigancă împuţită" din 2007. În ziua referendumului privind demiterea sa, şeful statului a intrat într-o dispută cu o jurnalistă de la postul de televiziune Antena 1, la care s-a referit, într-o convorbire privată, folosind cuvintele "păsărică" şi "ţigancă împuţită". Convorbirea a fost înregistrată pe telefonul jurnalistei pe care Băsescu îl "confiscase". Comentariile sale au fost făcute publice după ce reporterul şi-a recuperat telefonul.

Preşedintele a fost reprezentat atunci în faţa CNCD de consilierul prezidenţial pe probleme juridice Ştefan Deaconu. Băsescu şi-a cerut public scuze pentru incident, însă a fost sancţionat cu avertisment de CNCD. Şeful statului a contestat sancţiunea şi a avut câştig de cauză

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite