Băsescu l-a desemnat oficial pe Boc pentru funcţia de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat astăzi după amiază pe Emil Boc în funcţia de prim ministru după ce Theodor Stolojan a anunţat că renunţă la această funcţie. Coaliţia de guvernare va merge înainte iar până pe 22 decembrie va fi format noul guvern, potrivit afirmaţiilor făcute de Mircea Geoană şi Emil Boc, la sfârşitul întâlnirii PDL-PSD.

Premierul desemnat, Emil Boc, a declarat, la finalul întâlnirii PDL-PSD, că noul guvern va fi format până în 22 decembrie, iar acordul cu PSD rămâne valabil.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a afirmat că vineri noul premier va depune la Parlament programul de guvernare.

"Mergem înainte cu Guvernul PSD-PDL pe care l-am convenit ieri seară", a adăugat Geoană, care a precizat că cele două formaţiuni vor stabili mâine structura viitorului Guvern.

Băsescu: Stolojan nu are echivalent în PDL


Băsescu şi-a exprimat regretul pentru decizia lui Stolojan de a renunţa la funcţia de prim ministru, afirmând că nu are echivalent-ul acestuia în PDL.

""Nu am un echivalent al lui Theodor Stolojan în PDL". Prin experienţa lui, Stolojan putea fi echivalentul PDL la variantele propuse de celelalte partide pentru funcţia de şef al Guvernului, a precizat Băsescu.

În aceste condiţii numirea lui Emil Boc s-a făcut în baza faptului că PDL a obţinut cel mai mare număr de mandate în Parlament.

După declaraţia lui Băsescu, Emil Boc a anunţat că acceptă mandatul şi i-a mulţumit "şefului statului pentru încrederea acordată".

PSD se considera iniţial "păcălit"

Lideri social-democraţi se considerau "păcăliţi" de către PDL, prin retragerea lui Theodor Stolojan din postura de premier desemnat şi nominalizarea lui Emil Boc, şi luau în calcul ruperea protocolului şi a regulamentului convenite cu democrat-liberalii, potrivit unor surse din PSD, citate de Mediafax.

De cealaltă parte, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat astăzi că decizia lui Theodor Stolojan de a nu-şi mai asuma conducerea Guvernului de coaliţie e o surpriză pentru social-democraţi, dar că acest lucru nu influenţează relaţia dintre cele două partide pentru că înţelegerea se menţine.

Surse din interiorul PSD au afirmat pentru Adevărul că în condiţiile în care Emil Boc va fi noul prim ministru în locul lui Stolojan, social-democraţii vor cere renegocierea ministerelor şi a portofoliilor. Acest lucru trebuia discutat la şedinţa biroului permanent naţional al PSD ce s-a desfăşurat la Senat. La şedinţă a participat Emil Boc şi alţi liderii PD-L.

Preşedintele Băsescu i-a convocat, astăzi la prânz, pe liderii partidelor coaliţiei de guvernare PDL - PSD+PC, la Cotroceni, în urma deciziei lui Theodor Stolojan de a-şi depune mandatul de premier, potrivit unor surse din PDL. Din partea PSD-PC a participat Mircea Geoană şi Ilie Sârbu.

Stolojan a renunţat pentru a da o speranţă generaţiei tinere

Premierul desemnat Theodor Stolojan a anunţat astăzi că a renunţat la funcţia de prim ministru. El şi-a depus mandatul la preşedintele României, Traian Băsescu. La 14.00, preşedintele Traian Băsescu va susţine o declaraţie de presă. Urmăriţi aici live text cu declaraţia preşedintelui.

"Am decis să depun mandatul de prim-ministru desemnat, la preşedintele României. (...) Cei doi preşedinţi de partide au semnat acest Parteneriat pentru România care să asigure o guvernare", a spus Stolojan.

Stolojan a precizat că preşedintele României este singurul care va lua decizia cui să încredinţeze mandatul de prim-ministru desemnat din PDL.

El a precizat că vrea să dea o speranţă generaţiei tinere, care să intre în politică la nivel de vârf.

Stolojan renunţă pentru a doua oară la viaţa politică, după ce în 2004 s-a retras din cursa pentru alegerile prezidenţiale. Stolojan era candidatul Alianţei D.A. Acesta a fost succedat de Traian Băsescu.

O serie de lideri din PDL s-au declarat şocaţi la anunţul retragerii lui Stolojan, afirmând că nu aveau cunoştinţă de acest lucru şi nici nu au comentat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite