Băsescu, demagog de şcoală nouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În an electoral,  Traian Băsescu vrea să dea înapoi ce a luat în 2010
În an electoral, Traian Băsescu vrea să dea înapoi ce a luat în 2010

Şeful statului a cerut Coaliţiei să crească salariile bugetarilor de la 1 iunie. Până de curând, se opunea majorărilor în an electoral.

Preşedintele Traian Băsescu a mers, ieri, în Parlament  pentru a ţine un discurs pliat pe anul electoral. În absenţa parlamentarilor USL, aflaţi în grevă, şeful  statului a afirmat  că Puterea are datoria de a găsi soluţii, ca începând cu data de 1 iunie, salariile bugetarilor să ajungă la nivelul de dinainte de a fi diminuate.

„La începutul anului 2011, parte din sumele tăiate din salariile bugetarilor au fost restituite. Cred că este o datorie a mea şi a dumneavoastră pentru ca undeva în jurul datei de 1 iunie să reîntregim salariile", a spus şeful statului. Data de revenire a salariilor, precizată de Traian Băsescu, coincide cu perioada în care se vor desfăşura alegerile locale.

Până de curând, Traian Băsescu s-a opus sistematic majorării salariilor în an electoral. „Cei care făceau declaraţii de majorare de 5% să spună de unde dau, eu nu am identificat de unde dăm aceşti bani", afirma Băsescu în luna ianuarie a acestui an. Tot Traian Băsescu a fost cel care anunţa, în 2010, la câteva luni după câştigarea celui de-al doilea mandat de preşedinte, reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar din România cu 25%.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a reacţionat rapid, afirmând că nu este responsabilitatea şefului statului să vorbească despre majorare salarială, ci a premierului. „Despre salarii trebuie să vorbească primul-ministru, nu preşedintele ţării, care nu are niciun rol constituţional în acest sens", a comentat  Ponta. „Dacă foloseşti altfel resursele actuale şi aduci la buget banii pe care îi pierzi, atât din evaziune fiscală, cât şi din cheltuirea ilegală pentru diverse contracte politice, sigur că poţi să le dai oamenilor înapoi ceea ce Băsescu le-a luat în 2010", a menţionat preşedintele PSD.

Contestat de la balcon

O altă solicitare a preşedintelui, în Parlament, a fost respectarea rezultatelor referendumului din 2009, respectiv trecerea la Parlament unicameral cu 300 de membri şi trecerea la votul uninominal pur.

Băsescu a insistat şi pe o altă temă favorită: reorganizarea administrativă. Şeful statului a propus, acum, un compromis cu USL, care se opune proiectului, astfel încât acesta să nu intre în vigoare imediat după adoptare, ci peste patru ani. Acesta a cerut Parlamentului să acorde atenţie creării de locuri de muncă, susţinând în acest context redeschiderea sectorului minier. „Fac un apel: redeschideţi mineritul care a redevenit rentabil, exploatarea de aur şi de cupru", a subliniat Băsescu.

Şeful statului şi-a întrerupt discursul, pentru câteva momente, din cauza scandărilor unor persoane aflate în balcoanele plenului, care i-au solicitat demisia şi au aruncat hârtii pe care scria „Traian Băsescu, întâiul şi ultimul". „Bine, aşteptaţi să îmi termin cuvântul... Domnilor, mergeţi la dânsul şi chemaţi-l", a spus Băsescu, referindu-se la o persoană aflată la balcon care striga „Regele Mihai".

"Cred că este o datorie a mea şi a dumneavoastră pentru ca undeva în jurul datei de 1 iunie să reîntregim salariile.''
Traian Băsescu preşedintele României

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite