Băsescu, criticat la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorinţa preşedintelui de a acorda ruşilor din Republica Moldova cetăţenia română este primită cu îngrijorare de UE Preşedintele Delegaţiei la Comisia Parlamentară de cooperare

Dorinţa preşedintelui de a acorda ruşilor din Republica Moldova cetăţenia română este primită cu îngrijorare de UE

Preşedintele Delegaţiei la Comisia Parlamentară de cooperare UE-Moldova din PE, Marianne Mikko, a calificat drept lipsite de înţelepciune afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu privind simplificarea la maximum a procedurilor de acordare a cetăţeniei române atât pentru cetăţenii de origine română, cât şi pentru cei de origine rusă de pe teritoriul Republicii Moldova.

"Nu cred că e o idee prea înţeleaptă. Pentru moment, relaţiile dintre România şi Moldova nu sunt cele mai bune şi cred că ambele părţi trebuie să fie destul de atente când fac declaraţii ferme în orice privinţă, trebuie să se gândească la consecinţe", a declarat Marianne Mikko, pentru RFI România.

Europarlamentarul socialist eston a subliniat că România nu se mai află doar în situaţia de a fi cel mai apropiat vecin al Republicii Moldova, ci şi în postura de membru al Uniunii Europene, care trebuie să inspire încredere partenerilor săi. "De partea ei, România trebuie să se poarte ca un partener de încredere şi un membru bun al Uniunii.

Deci trebuie mai multă responsabilitate din partea ambelor ţări. E nevoie ca România şi Moldova să se respecte reciproc şi să se gândească înainte de orice declaraţie", a recomandat Mikko.

Premierul Tarlev: Declaraţie de uz intern

Primul-ministru moldovean Vasile Tarlev a declarat pentru BBC că solicitarea preşedintelui Traian Băsescu este o "declaraţie de uz intern". Tarlev a subliniat că declaraţia liderului de la Bucureşti este "contradictorie" pentru că România are obligaţii faţă de Uniunea Europeană, fără a preciza însă care sunt acestea. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, după şedinţa CSAT, că a cerut guvernului simplificarea la maximum a procedurii de acordare a cetăţeniei române pentru cetăţenii moldoveni.

Băsescu a invocat, în sprijinul solicitării sale, "datoria morală şi datoria politică" pe care România le are faţă de Republica Moldova. Preşedinţia a menţionat că pe piaţa forţei de muncă din UE există un deficit de circa 20 milioane de oameni.

"Nu văd de ce România nu ar contribui la acoperirea acestui deficit liberalizând practic acordarea cetăţeniei române pentru cetăţenii din Republica Moldova, fie de origine română sau de origine rusă", a spus Băsescu. Potrivit preşedintelui, în Republica Moldova sunt "destule" familii de ruşi care vor să obţină cetăţenia română astfel încât copiii lor să poată învăţa şi circula liber în UE".

Presa britanică: Invazia săracilor!

Sute de mii de muncitori din Republica Moldova, cea mai săracă ţară din Europa, ar putea lua cu asalt piaţa europeană a muncii, scrie "Daily Express", referindu-se tot la declaraţia preşedintelui Băsescu.

Publicaţia subliniază că Marea Britanie a limitat accesul pe piaţa muncii pentru muncitorii români şi bulgari, după aderarea celor două ţări la 1 ianuarie, dar, în pofida restricţiilor, aceştia intră în Regatul Unit fiind cetăţeni ai Uniunii Europene şi rămân pe insulă pentru a munci ilegal. Ambele state au făcut apeluri repetate pentru ca aceste restricţii să fie ridicate, dar, se pare, că Ministerul britanic de Interne se pregăteşte să recomande prelungirea acestora încă un an.

Pedista Maria Petre sare în apărarea preşedintelui

România are o datorie politică şi morală faţă de Republica Moldova, iar simplificarea procedurilor de acordare a cetăţeniei face parte din acest pachet, susţine europarlamentarul PD Maria Petre, adăugând că declaraţiile şi acţiunile lui Traian Băsescu nu sunt retorice. "Eu cred, ca şi preşedintele Traian Băsescu, că România are o datorie politică şi morală faţă de Republica Moldova şi că simplificarea procedurilor de acordare a cetăţeniei face parte din acest pachet", explică eurodeputatul PD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite