Băsescu a colaborat cu Direcţia a IV-a a Securităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generale de Informaţii a Apărării (DGIA) a MApN care atestă, în opinia lui Mugur Ciuvică, faptul că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea.Este vorba de două adrese şi de un raport

Generale de Informaţii a Apărării (DGIA) a MApN care atestă, în opinia lui Mugur Ciuvică, faptul că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea.
Este vorba de două adrese şi de un raport datând din vara lui 2004. În prima adresă, directorul general al DGIA, Gheorghe Rotaru, solicită şefului Direcţiei Siguranţă Militară, general de brigadă Gheorghe Nicolaescu, să verifice existenţa în arhivele militare de la Piteşti a unor materiale privind colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea, între care dosarul personal cu numărul 1990 al acestuia şi procesul-verbal de distrugere a dosarului din august 1979. Cea de-a doua adresă conţine răspunsul generalului Nicolaescu, prin care confirmă că în arhivă există Registrul-jurnal pentru evidenţa reţelei informative a Comandamentului Marinei Militare Constanţa, din care rezultă că Traian Băsescu a fost colaborator al organelor de contrainformaţii militare pe timpul cât a studiat la Institutul de Marină, având dosarul personal nr. 3990/9.11.1973. Lui Traian Băsescu nu i s-a stabilit nume conspirativ, adaugă Nicolaescu, precizând apoi că, după terminarea studiilor, legătura cu Băsescu a încetat. Al treilea document deţinut de GIP conţine raportul olograf întocmit de plutonierul adjutant Marin Deaconu, cel care a studiat Registrul-jurnal şi a furnizat informaţiile generalului Nicolaescu. Mugur Ciuvică, preşedintele GIP, precizează că cele mai importante personaje implicate în operaţiunea de identificare a datelor din arhiva MApN privitoare la Băsescu, respectiv generalii Rotaru şi Nicolaescu, au fost trecute în rezervă în 2005, după ce Băsescu a ajuns şef al statului. şeful GIP susţine că registrele, adresele şi dosarul personal de colaborare al lui Băsescu sunt ţinute secret de SRI şi MApN. De aceea, GIP cere CNSAS să solicite şi să facă publice toate documentele din arhiva MApN privitoare la relaţia preşedintelui cu fosta Securitate, precum şi dosarul personal nr. 3990/1973. De asemenea, GIP solicită ca la CNSAS să fie audiate persoanele amintite în cele trei documente. Ciuvică aminteşte că justificările formulate de Traian Băsescu în apărarea sa, după primele acuzaţii că ar fi fost colaborator al Securităţii, sunt false, iar unele chiar calomnioase. "Măcar acum, când deconspirarea Securităţii pare să aibă mai multe şanse, Traian Băsescu ar trebui să-şi asume public trecutul de colaborator al Securităţii", spune Mugur Ciuvică.

Preşedinţia: sunt documente vechi, cu care Ciuvică a pierdut două procese
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, din nou, că nu a semnat vreun angajament cu Securitatea şi nu a colaborat cu această instituţie "ca poliţie politică". Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, documentele prezentate de Mugur Ciuvică sunt prezentate presei, în mod repetat, încă din 1993. "Documentele în cauză au fost prezentate de către Ministerul Apărării Naţionale instanţei în procesul dintre Traian Băsescu şi Mugur Ciuvică, proces pe care cel din urmă l-a pierdut, fiind obligat la plata a 500 milioane lei daune morale, în baza deciziei finale a Tribunalului Bucureşti. Precizăm că în decizia instanţei s-a ţinut cont, inclusiv, de adresa MApN pe care GIP a făcut-o publică astăzi, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

CNSAS analizează azi documentele lui Ciuvică
Colegiul CNSAS se va întruni astăzi şi va decide asupra procedurii care urmează să fie parcursă în cazul solicitării depuse de GIP. Întrucât Ciuvică a cerut nu numai publicarea unor documente de la SRI şi MApN, ci şi audierea ofiţerilor şi subofiţerilor care au afirmat, sub semnătură proprie, că Băsescu a fost colaborator al Securităţii, procedura va fi mai complexă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite